Este o mâncare delicioasă și ușor de preparat. Iar alături de acești cartofi gratinați, absolut delicioși, puteți pune, la mare rigoare și o pulpă de pui la tavă, dacă vi se pare că aveți nevoie de mai multă consistență...
Se curăță cartofii, se spală și se pun la fiert, întregi.
Parmezanul și telemeaua se rad fin.
Se unge cu unt un vas din ceramică în care se va face mâncarea.
Când cartofii au fiert, se scot din apă, se lasă puțin să se racorească, după care se taie felii și se pun în vasul de ceramică uns cu unt.
Peste telemeaua răzuită fin se pune un ou și smântâna, se amestecă bine compoziția și se toarnă uniform peste cartofi. La urmă, se presară parmezanul răzuit fin și se dă vasul la cuptor la foc potrivit, pentru 15-20 minute.
Între timp se curăță și se spală varza, se scurge bine de apă și se taie fideluță, după care se frământă cu puțină sare, se adaugă oțetul și puțină apă, ca să se marineze.
Când cartofii gratinați sunt rumeniți, se scot din cuptor și se servesc calzi, cu salată de varză. Cine vrea, poate asocia acestui fel de mâncare și o bucată de carne, gătită după cum îi place mai mult.
1
Alegeți cartofi roz, care nu se sfarmă la fiert.
2
Puteți fierbe cartofii în coajă, înainte de a-i felia și pune în vasul de ceramică, pentru a-i gratina.
3
Lăsață vasul în cuptor să se rumenească bine, pentru că așa sunt cartofii mai buni.
4
Nu este nevoie să puneți sare la cartofii gratinați, pentru că telemeaua de vaci este suficient de sărată.
5
În loc de parmezan, puteți folosi orice tip de cașcaval.