Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Humus reteta international
Postat de: Bunica in Mancaruri de postHumus reteta Năutul se spală și se pune la hidratat. Scurge apa, adaugă alta și pune năutul la fiert. Se fierbe timp de 2-3 ore sau cel mai bine se încearcă năutul,...Citeste continuarea
Desert buturuga Foret-Noire
Postat de: ctlina in DulciuriIncalziti cuptorul la 180° C. Bateti ouale intregi cu zaharul, pe bain-marie, la inceput cateva minute, apoi continuati sa le bateti la robot pana se vor raci complet. Veti obtine o...Citeste continuarea
Desert tort cu blat de ciocolata si...
Postat de: Adele in TorturiSe pregateste blatul , se pune ciocolata la topit, pe baie de aburi cu untul, se lasa la racit. Intre timp, se mixeaza separat albusurile spuma cu putina sare, dupa care se mixeaza galbenusurile...Citeste continuarea
Fasole batuta
Postat de: Valentin68 in Mancaruri de postMai intai, punem fasolea la hidratat in apa rece, de seara pana a doua zi. A doua zi, o punem la fiert, schimbam de doua ori apa. Dupa ce a fiert bine, fasolea se scurge si se lasa la racit....Citeste continuarea
Ceai cu perle de tapioca - Bubble Tea
Postat de: ctlina in BauturiPreparati ceaiul verde conform instrucţiunilor de pe etichetă, apoi adaugati siropul de menta şi lasati să se răcească. Fierbeti într-un recipient 1 litru de apă, adaugati perlele...Citeste continuarea
Tocana de vinete cu legume
Postat de: cristina1985 in Mancaruri de postSe coc vinetele, se curata si se lasa la scurs 20 minute. Ceapa se toaca marunt si se caleste cu putin ulei. Se adauga morcovul ras (pe razatoarea mica), ardeii taiati marunt. Se mai lasa putin la...Citeste continuarea
Pateu vegetal
Postat de: ctlina in Mancaruri de postScurgeti lintea si pastrati un pic din apa in care a fiert. Puneti toate ingredientele intr-un mixer si mixati pana obtineti o pasta. Adaugati un pic din apa pastrata, daca vise pare cam...Citeste continuarea
Ciulama de ciuperci pleurotus cu...
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de legumeCiupercile pleurotus se curata, se spala si se taie fasii. Ceapa curatata, spalata si tocata se soteaza cateva minute in ulei, apoi adaugam ciupercite taiate si cubuletele de ardei rosu....Citeste continuarea
Desert spirale cu gem de gutui
Postat de: Nadyne in DulciuriCernem faina, iar in mijlocul ei, se pun otetul si uleiul. Incepem sa framantam, adaugand apa, treptat. Cand aluatul prinde consistenta (nu trebuie sa fie perfect omogen) ne oprim din...Citeste continuarea
Desert tort Popples
Postat de: claudiaO in TorturiIncepem cu blatul. Batem albusurile spuma cu sarea si adaugam treptat zaharul. Galbenusurile le frecam cu uleiul, apoi le incorporam in spuma de albusuri. Adaugam apoi faina si esenta. Coacem...Citeste continuarea
Ardei umpluti cu linte
Postat de: luminita20_2006 in Mancaruri de postArdeii i-am avut in borcan, pusi pe iarna. Reteta mamei inca nu am facut-o, asa ca nu ma pot lauda, insa puteti sa faceti cu ardei prospeti si sunt la fel de deliciosi. Orezul se spala bine....Citeste continuarea
Pate de fasole cu leurda
Postat de: luminita20_2006 in Mancaruri de postFasolea fiarta se mixeaza la blender, se adauga leurda mixata si ea in prealabil cu ulei, se condimenteaza dupa gust. Se poate adauga dupa preferinta, pasta de susan. Pofta buna! Citeste continuarea
Iahnie de naut
Postat de: dantes in Mancaruri de postNautul se pune la hidratat in apa rece, cu o zi inainte, apoi se fierbe 2-3 ore, pana cand se inmoaie si se scurge bine de apa. Punem intr-o oala uleiul, faina si usturoiul pisat; cand incep sa se...Citeste continuarea
Cotlet de porc cu miere si mustar
Postat de: stefy_a in PorcFleicile de carne se spala, se sterg cu un prosop de hartie si se condimenteaza cu sare si piper pe fiecare parte. Se pregateste un sos din miere, sosul de soia, mustar si boabele de mustar si...Citeste continuarea
Pate vegetal din linte
Postat de: mena29 in Mancaruri de postSe spala lintea si se pune la fiert. La o parte de linte, e nevoie de doua parti de apa. Puteti sa o lasati si la inmuiat cateva ore daca vreti, insa eu am mai citit pe ici pe colo cum trebuie...Citeste continuarea
Pizza cu legume mexicane, bacon si...
Postat de: merisor67 in PizzaPentru aluat , cernem făina într-un bol, facem o adâncitură la mijloc și punem acolo drojdia și zahărul. Turnăm laptele călduț peste drojdie și zahăr și le amestecăm cu...Citeste continuarea
Rulada de pui cu cascaval si...
Postat de: rocsi_1612 in PuiSpalam pieptul de pui, il stergem cu un servetel. Desfacem usor ambele bucati ca sa fie mai subtirele, le batem usor cu ciocanul de snitele, dar nu foarte tare, sa nu il rupem. Condimentam cu...Citeste continuarea
Chiftele de legume de post cu...
Postat de: Oana in Mancaruri de postDa pe razatoarea cu ochiuri mici dovlecelul, cartofii, morcovul si usturoiul. Pune-le intr-o sita si lasa-le sa se scurga. Preseaza-le putin sa elimini excesul de lichid....Citeste continuarea
Desert placinta pufoasa cu mere de...
Postat de: Nadyne in PrajituriAmestecam faina cu drojdia uscata, zaharul si coaja de lamaie, apoi adaugam treptat apa. Framantam, punem esenta de vanilie, iar cand aluatul incepe sa aibe consistenta, adaugam cate putin uleiul....Citeste continuarea
Desert trandafiri cu mere
Postat de: oanapl in Mancaruri de postTai merele in sferturi, le scoti cotoarele, apoi le tai felii subtiri. Le pui intr-o cratita si le acoperi cu apa. Adaugi 2 linguri de zahar si zeama de lamaie si le pui la fiert. Cand incep sa...Citeste continuarea
Bruschete cu avocado
Postat de: eumimi in Mancaruri de post1 avocado ajunge pentru 4 felii de paine normale, eu am pregatit 6, iar 2 le-am facut cu rosii. Mai intai, punem feliile de paine intr-o tava, le ungem cu ulei de masline si presaram...Citeste continuarea
Mancarica de conopida
Postat de: Nadyne in Mancaruri de postConopida se curata de frunze, se lasa 10-15 minute in apa rece, apoi se rupe buchetele si se fierbe in apa cu sare. Nu trebuie fiarta excesiv, pentru a nu se sfarama, cand o adaugam in...Citeste continuarea
Pate de linte cu masline
Postat de: oanapl in Mancaruri de postSpeli lintea in cateva ape si o pui la inmuiat pentru 4-5 ore, sau cel mai bine, peste noapte. Scurgi apa, clatesti lintea si o pui la fiert in oala sub presiune, in apa cu putina sare, pentru 10...Citeste continuarea
Desert cozonac de post cu rahat si...
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de postDrojdia, sarea si o lingurita de zahar se lichefiaza, apoi adaugam apa calduta, zaharul, zaharul vanilat, faina, omogenizam ingredientele. Adaugam uleiul si framantam pana devine aluatul...Citeste continuarea
Aperitiv pancakes cu sunca si...
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriIntr-un bol, se bat bine ouale impreuna cu un praf de sare. Se adauga laptele si uleiul, apoi se pune faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu. Se amesteca pana se omogenizeaza, apoi se adauga...Citeste continuarea
Desert negresa cu zmeura
Postat de: panacris in PrajituriOuăle se bat energic cu zahărul, zahărul vanilinat, esența de migdale, până se obține o cremă spumoasă, apoi se adaugă uleiul, laptele amestecându-se usor până se...Citeste continuarea
Mancarica de fasole verde cu dovlecei
Postat de: Nadyne in Mancaruri de postCuratam si spalam legumele. Fasolea se rupe in doua sau trei bucati, in functie de cat sunt de mari pastaile. Ceapa taiata marunt se caleste in 2-3 linguri cu ulei , apoi se...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu praz si carne tocata
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriAluatul decongelat se întinde pe foaie de pergament într-o tavă, se înțeapă cu furculița din loc în loc și se pune la copt în cuptorul preîncins cca....Citeste continuarea
Desert tort Minnie
Postat de: Adele in TorturiSe pregateste blatul: de fapt blaturile, am ales sa fac doua separat, fara a pune praf de copt. Se impart ingredientele in doua: se mixeaza spuma albusurile cu praf de sare, se mixeaza...Citeste continuarea
Desert prajitura diplomat (3 ani de...
Postat de: Adele in PrajituriSe pregateste blatul: se mixeaza separat albusurile spuma cu putina sare, se mixeaza galbenusurile cu zahar si ulei, pana devin spumoase, se adauga esenta si fainile cu praful de copt se amesteca...Citeste continuarea
Cum se fac ouale posate
Postat de: AlexTeacher in Scoala de gatit BucatarasPrima regula – un ou posat perfect iese dintr-un ou proaspat. Iata cum poti testa ouale: ia un pahar cu apa si pune oul. Daca sta la fund e proaspat , daca sta vertical, are 2-3 saptamani,...Citeste continuarea
Ficatei de pui
Postat de: AdrianaSava in FicatSe curata ceapa, se taie solzisori. Mie imi place cu cat mai multa ceapa, ii da un gust foarte bun. Se spala ficatelul cu apa rece. Se pune intr-o tigaie ulei, cat sa acopere baza tigaii, eu am...Citeste continuarea
Muschiulet de casa
Postat de: Nadyne in Mezel de casaDin vin, apa si mirodenii, obtinem o marinada in care tinem muschiuletii minim o zi, la rece. Apoi, transferam carnea intr-o tava in care am pus hartie de copt, adaugam marinada...Citeste continuarea
Desert prajitura dulce-acrisoara
Postat de: iri_love in PrajituriSe cântărește mierea de albine și se pune într-o craticioara, după care se adaugă untul și zaharul, apoi oul întreg, laptele și bicarbonatul, după care se...Citeste continuarea
Desert chec cu faina integrala si...
Postat de: Nadyne in Retete diabeticiFaina se amesteca cu drojdia uscata si se lasa deoparte. Separam ouale, iar galbenusurile le amestecam cu uleiul, apoi cu aromele. Mixam albusurile cu indulcitorul,...Citeste continuarea
Supa crema de rosii
Postat de: carla27carla in Mancaruri de postSe pune apa la fiert, circa 2 litri. Se curata ceapa, morcovul, cartoful si ardeiul kapia si se spala. Se taie in bucati. Cand fierbe apa, se pun toate legumele la fiert. Cand sunt fierte...Citeste continuarea
Desert strudel cu mere si nuci
Postat de: oanapl in DulciuriLasi aluatul sa se decongeleze la temperatura camerei. Cureti merele de coaja si le dai pe razatoarea mare. Le storci de zeama si le pui la calit intr-un vas cu fundul gros. Adaugi zaharul,...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi
Postat de: oanapl in Mancaruri de postCureti toate legumele si le speli bine. Ceapa, morcovul si ardeiul le toci cubulete mici si lei pui la fiert in 3 litri de apa. Pui telina, pastarnacul si patrunjelul intregi si le scoti la...Citeste continuarea
Conopida cu naut si sos de rosii
Postat de: oanapl in Mancaruri de postPui conopida desfacuta buchetele la fiert. Razi morcovul, tai ardeiul suvite scurte si subtiri si le pui la calit 2-3 minute in 2 linguri de ulei. Pui peste ele rosiile (le pasam cu o...Citeste continuarea
Bulgur cu spanac si ciuperci
Postat de: katty in Mancaruri de postTreceti rapid ciupercile printr-un jet de apa, le stergeti, apoi le taiati felii. Curatati spanacul bine, il spalati in cateva ape, apoi il lasati la scurs. Bulgurul impreuna cu 2 cesti de apa si...Citeste continuarea
Salata de naut
Postat de: katty in Mancaruri de postScurgem nautul din conserva si il trecem printr-un jet de apa rece. Curatam si tocam ceapa fin, iar castravetele, ardeiul gras si avocado cubulete. Rosiile le taiem in jumatati. Punem toate...Citeste continuarea
Supa crema de spanac cu broccoli si...
Postat de: katty in SupeCuratam ceapa si morcovul. Taiem morcovul in rondele de 1/2 cm, iar ceapa in bucati mai maricele. Rupem broccoli in buchetele si curatam spanacul de codite. In uleiul incins, punem morcovul si...Citeste continuarea
Desert melci cu nuca si cacao
Postat de: Valclaudia in DulciuriCuptorul se preincalzeste la 180 grade C. Aluatul foietaj dezghetat se desface pe masa de lucru. Amestecam nuca macinata, zaharul, pudra de cacao si zaharul vanilat intr-un castron, apoi...Citeste continuarea
Desert placinta cu iaurt
Postat de: eumimi in PrajituriSe bat ouale cu zaharul, se adauga uleiul, apoi iaurtul si esenta si se amesteca bine. Se opreste 1 foaie de placinta, iar restul se vor rupe in fasii mici si se vor adauga peste compozitia de...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de ciocolata...
Postat de: mirela0911 in TorturiSe vor prepara doua blaturi de dimensiuni diferite, unul din cele 8 oua, iar al doilea din 4 oua. Blaturile: Fiecare blat se prepara la fel, doar ca se va coace in tavi de dimensiuni...Citeste continuarea
Desert briose cu lamaie si mac...
Postat de: Valclaudia in PrajituriPreincalzim pentru inceput cuptorul la 175 grade C. Punem intr-un castron, apa si uleiul, zaharul tos, praful de sare si cel de copt, pudra de turmeric, zeama de la jumatate de lamaie si...Citeste continuarea
Desert briosa finlandeza -...
Postat de: ctlina in DulciuriPregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul. In castronul unde formam aluatul, punem faina,...Citeste continuarea
Aperitiv biscuiti sarati
Postat de: Adele in Aperitive / GarnituriPrecizez, pasta de jumari se face cam asa: cateva bucati de jumeri cu tot cu untura se pun in robot si se mixeaza. Aluatul: Intr- un bol, se pune faina cu branza framantata si chimenul, se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata alba
Postat de: Constelatialeu in PrajituriTopim ciocolata cu untul si le lasam sa ajunga la temperatura camerei. Batem spuma tare albusurile cu un praf de sare si apoi adaugam zaharul valinilat. Galbenusurile le mixam bine impreuna cu...Citeste continuarea
Reteta de mancare taraneasca de...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri de postPreparare Reteta de mancare taraneasca de cartofi, simpla si aromata Se spala cartofii si se pun la fiert in apa clocotita, cu putina sare. Ceapa se toaca solzisori si se caleste in ulei,...Citeste continuarea