Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert negresa pufoasa cu ciocolata...
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai, separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile spuma. Separat mixam untul moale ( se poate folosi si margarina Unirea) impreuna cu zaharul. Adaugam si galbenusurile si mai...Citeste continuarea
Mancare de ciuperci cu pakchoi
Postat de: carla27carla in Mancaruri de postSe spala si se curata capatanile de pakchoi, indepartand cotorul si pastrand frunzele. Ciupercile se curata si se taie in 4 sau in 2, in functie de marimea lor. Intr-o tigaie adanca, se incinge...Citeste continuarea
Desert musuroi de cartita
Postat de: merisor67 in TorturiMai întâi, aducem toate ingredientele pentru blat, la temperatura camerei, cam cu 30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic și în special, ouăle....Citeste continuarea
Mancare de post cu spanac si orez
Postat de: eumimi in Mancaruri de postMai intai, curatam ceapa, o taiem marunt si o calim impreuna cu orezul in ulei incins. Adaugam o cana de apa si spanacul si lasam sa fiarba aprox. 20-25 de min. Batem oul si il adaugam...Citeste continuarea
Macrou la cuptor
Postat de: ancutsa in PesteSe spala si se curata pestele, se taie file si se dezoseaza. Se asaza pestele intr-o tava unsa cu putin ulei, se mai stropesc cu putin ulei, apoi se presara sare, coriandru...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mure si crema...
Postat de: oanapl in PrajituriSpeli murele si le scurgi de apa. Amesteci crema mascarpone cu oul, zaharul si cu grisul. Bati ouale cu praful de sare cu ajutorul unui mixer. Pui zaharul si mai amesteci putin. Adaugi...Citeste continuarea
Cum se face coliva
Postat de: oanapl in Mancaruri de postCum se face coliva. Speli arpacasul in mai multe ape, pana cand apa ramane curata. Pui arpacasul la fiert, intr-o oala mai mare si il fierbi cel putin o ora, poate si mai mult (cand a fiert,...Citeste continuarea
Conopida cu ton la cuptor
Postat de: oanapl in TonDesfaci conopida si o fierbi in apa cu sare, timp de 5 minute, apoi o scurgi bine de apa. Ungi cu ulei un vas si il tapetezi cu pesmet. Bati ouale cu smantana si condimentezi dupa gust, cu sare si...Citeste continuarea
Chiftelute cu ciuperci si cartofi
Postat de: oanapl in Mancaruri de postFierbi cartofii in coaja si ii lasi sa se raceasca. Intr-un castron, razi cartofii fierti pe razatoarea mica, apoi adaugi ciupercile. Eu am folosit bureti de padure (opintici) fierti si tocati...Citeste continuarea
Spuma de gris
Postat de: dantes in Mancare copiiIn 500 ml de apa, fierbem grisul, amestecand in continuu, pana devine de consistenta unei smantani. Adaugam zaharul si sucul de la o lamaie si lasam la racit. Cand s-a racit, mixam sau batem cu...Citeste continuarea
Desert placinta greceasca- Bougatsa
Postat de: ctlina in DulciuriPuneti la incazit laptele cu smantana si zaharul. Cand da sa fiarba, adaugati grisul treptat (in ploaie) si amestecati in continuu, pana cand se ingroasa si obtineti o crema. Luati de pe foc...Citeste continuarea
Pulpa de pui cu mazare si ciuperci
Postat de: Valclaudia in PuiCeapa se curata, se spala, se toaca marunt si se soteaza in putin ulei. Adaugam ciupercile congelate si pulpa de pui spalata. Presaram sare si piper dupa gust, punem cca. 50 ml apa, acoperim...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere
Postat de: loredanaaa in PrajituriOuăle le mixați cu zaharul, pana ce devin ca o crema si isi dubleaza volumul. Adaugati faina amestecata cu praful de copt, in ploaie, amestecand usor cu o paleta de sus in jos....Citeste continuarea
Salata cu scrumbie marinata
Postat de: Constelatialeu in PesteMai intai, punem cartofii in coaja, la fiert, dupa ce au fiert, ii curatam si ii lasam sa se raceasca bine. Taiem ceapa verde mai marunt, cu tot cu frunze, scrumbia marinata o taiem bucatele mai...Citeste continuarea
Praz umplut
Postat de: panacris in Mancaruri cu carneCeapa roșie se curăță, se toacă mărunt și se distuie ( se gătește în puțin ulei și apă!) împreună cu orezul cca. 10 minute la foc mic, apoi se asezonează de sare, piper,...Citeste continuarea
Desert tiramisu reteta la pahar
Postat de: eumimi in PrajituriMixam branza mascarpone impreuna cu frisca lichida, pana cand devina o crema suficient de tare. Adaugam si crema de ciocolata si mai mixam putin, pana o incorporam bine. Punem cappuccino cald...Citeste continuarea
Ciuperci umplute pe pat de cartofi...
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de postPatul de cartofi caliti: Spalam 1 kg cartofi si ii fierbem in coaja; curatam cartofii si ii trecem pe razatoarea cu ochiuri mari; curatam si spalam ceapa, o tocam si o sotam cateva minute in 3...Citeste continuarea
Paste cu sos de rosii si legume...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri de postMai intai, se fierb legumele mexicane, direct congelate, in apa clocotita cu 1/2 lingurita sare, pentru maxim 10 minute, de cand ating punctul de fierbere. Se scurg apoi si se trec prin jet de...Citeste continuarea
Mancare de post cu legume
Postat de: eumimi in Mancaruri de postCeapa o taiem julienne si o punem la calit, in ulei incins, pentru 7-8 minute. O lasam pana cand incepe sa se caleasca, adaugam pasta de tomate, 1 cana de apa si legumele congelate. Lasam la...Citeste continuarea
Desert cozonac cu merisoare si nuca...
Postat de: andaoana in Mancaruri de postFaina o cernem, daca este nevoie. Apa o incalzim putin si dizolvam in ea drojdia uscata. impreuna cu 2 linguri de zahar. Facem o mica adancitura in faina si punem zaharul, scortisoara,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere rase - de...
Postat de: andaoana in Mancaruri de postAmestecam apa impreuna cu zaharul, pana cand zaharul este dizolvat complet. Pentru a va usura aceasta sarcina, puteti sa folositi zahar pudra. Faina o amestecam cu nuca tocata grosier,...Citeste continuarea
Ravioli umpluti cu ricotta serviti...
Postat de: andaoana in PasteRavioli: Intr-un bol mare, punem faina cernuta. Ouale le batem cu o furculita, impreuna cu putina sare. Punem ouale in mijlocul fainii, punem uleiul de masline si apa. Framantam un aluat...Citeste continuarea
Cartofi taranesti
Postat de: ancutsa in PorcSe spala cartofii si se pun nedecojiti la fiert, intr-o oala cu apa si sare. Cand sunt gata, se lasa la racit, se decojesc si se taie cubulete. Se taie ceapa marunt, iar sunca...Citeste continuarea
Desert briose cu dovlecel si cafea
Postat de: andaoana in DulciuriPentru inceput, trebuie sa va spun ca mi-au iesit 12 bucati de briose frumoase. Incepem prin a razui dovlecelul pe razatoarea mica. Nucile le prajim putin si le tocam cu un cutit, cat mai...Citeste continuarea
Gnocchi cu branza colorati
Postat de: andaoana in Mancaruri de legumeBranza trebuie sa fie uscata si pentru acest lucru, eu am pus-o intr-un tifon si am lasat-o cateva ore sa lase apa, apoi am strans tare cu tifonul pana nu a mai curs zer. Branza o...Citeste continuarea
Salata de conopida cu carne de curcan
Postat de: andaoana in SalateConopida o desfacem in buchetele mici si o punem intr-o tava pe care am pus hartie de copt. Asezam conopida in asa fel, incat sa nu se suprapuna in mai multe straturi. Semintele de chimen le...Citeste continuarea
Desert prajitura cu dulceata de...
Postat de: andaoana in PrajituriCiocolata o rupem bucati si o topim pe foc mic impreuna cu untul si un pic de sare. Atentie, sa nu lasam sa fiarba. Ouale le batem cu mixerul, impreuna cu zaharul, pana sa spumeaza si nu se mai...Citeste continuarea
Chiftelute cu naut si legume
Postat de: andaoana in Mancaruri de legumeNautul il alegem si il punem la hidratat, de seara pana a doua zi dimineata, in multa apa rece. Aruncam apa de pe el si spalam nautul cu apa. Il punem la fiert pana cand devine moale. De obicei,...Citeste continuarea
Friptura de porc cu sos de soia
Postat de: eumimi in PorcTaiem carnea felii si o asezam in tava. Presaram deasupra usturoi pisat sau la plic, eu am folosit la plic. Presaram si oregano, tarhon, patrunjel- eu tot la plic am avut. Dupa gust, adaugam...Citeste continuarea
Musaca din piure de cartofi cu...
Postat de: merisor67 in Mancaruri cu carnePentru piureul de cartofi, curățăm cartofii, îi tăiem în cuburi și îi fierbem în apă clocotită cu sare, până încep să se sfărâme. Îi...Citeste continuarea
Dorada la cuptor
Postat de: rocsi_1612 in PestePestele curatat il spalam bine, il stergem cu servetele. Intr-un bolisor, amestecam uleiul de masline, sare, piper, boiaua dulce si cea iute, dar si catelul de usturoi pisat. Le amestecam...Citeste continuarea
Desert trandafiri cu miere si...
Postat de: oanapl in Mancaruri de postPui faina intr-un bol, iar in centrul ei, adaugi uleiul si vinul amestecate si incalzite inainte, pentru 2 minute la foc mic, si la sfarsit, adaugi apa. Framanti pana obtii un aluat elastic....Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci
Postat de: oanapl in Mancaruri de postTai marunt ceapa, tai in doua ciupercile mai mici si in patru bucati pe cele mai marisoare, iar ardeiul, usturoiul si rosia le tai cubulete mici. Calesti ceapa, pana devine aurie, apoi adaugi...Citeste continuarea
Chiftele cu soia
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de postIntr-o oala, punem apa, rasturnam soia in ea, presaram putina sare, piper si mararul uscat. O punem pe foc, o lasam sa fiarba cam 30 de minute. Dupa ce s-a fiert, o punem intr-o sita, o...Citeste continuarea
Crap sarbesc la cuptor
Postat de: eumimi in Crap / CarasMai intai, prajim bucatile de crap in ulei incins. pe ambele parti. In acelasi ulei, prajim si cartofii taiati cuburi mai mari. Nu-i lasam sa se prajeasca bine, doar sa se rumeneasca...Citeste continuarea
Desert inimioare dulci cu stafide
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai, incalzim foarte putin laptele cu uleiul, praful de sare si cele 2 linguri de zahar. Incalzim doar ca de paine, foarte putin, nu lasam sa fiarba. Dizolvam drojdia in laptele caldut...Citeste continuarea
Smoothie de portocale cu sfecla
Postat de: cristina1985 in Love SmoothiesSe fierbe sfecla cat este nevoie. Se stoarce o portocala (mare), iar sucul se amesteca cu sfecla taiata cubulete si semintele. Apoi se pun in blender cateva secunde. Citeste continuarea
Cum se face painea integrala
Postat de: AlexTeacher in Scoala de gatit BucatarasDizolva drojdia in apa calduta. Calduta nu fierbinte, pentru ca altfel omori microorganismele din ea. Apoi pune cam jumatate din cantitatea de miere, adica 100 de gr, si cam 6-7 linguri de...Citeste continuarea
Ciorba de miel reteta
Postat de: Oana in CiorbePregateste mai intai legumele. Toaca marunt morcovii, radacinile de patrunjel si pastarnac, telina si ceapa verde. Pune carnea la fiert intr-o oala incapatoare, in 3 litri de apa rece si...Citeste continuarea
Reteta de tort Amandina - Alegerea...
Postat de: Oana in TorturiCum se prepara Reteta de tort Amandina - Alegerea delicioasa pentru un desert festiv Blat : Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul adaugat treptat, apoi turnam in fir...Citeste continuarea
Plachie de peste cu mamaliga
Postat de: Oana in 2 Portii = 20 LEIPune pestele intr-o tava, condimenteaza-l cu sare si piper si pune peste el vinul alb. Lasa-l la marinat pana pregatesti legumele. Pune intr-o tigaie mai adanca...Citeste continuarea
Desert tiramisu reteta cu ciocolata
Postat de: eumimi in PrajituriTiramisu reţetă originală Mai intai, pregatim crema. Mixam mascarponele cu frisca lichida pana devine o spuma suficient de tare. Adaugam si crema de ciocolata si mixam in continuare pana...Citeste continuarea
Desert ciocolata de casa cu migdale
Postat de: merisor67 in DulciuriAmestecăm bine, într-un vas, cacaua cu laptele praf sau le cernem împreună. Punem zahărul cu apa pe foc și le fierbem până obținem un sirop bine legat, puțin mai gros...Citeste continuarea
Ciorba de fasole uscata
Postat de: Valclaudia in CiorbeAlegem fasolea, o punem la hidratat in apa, de seara pana dimineata. Fierbem fasolea in doua ape, cate jumatate de ora, scurgem apa. Curatam legumele, le spalam si calim prazul in 3 linguri...Citeste continuarea
Burgeri de vita
Postat de: ella87 in SandvisuriAm tocat carnea, ceapa am calit-o putin, mai mult inabusita, am amestecat cu condimente carnea si ceapa. Dupa aceea, am format chiftelele si le-am dat la frigider 20 minute. Dupa ce s-au...Citeste continuarea
Pulpa de porc cu sos
Postat de: ella87 in PorcAm luat si am feliat bucata de carnita, felii de aproximativ 1 cm, le-am rumenit intr-o tigaie, cat sa le schimb culoarea, dupa aceea le-am scos pe o farfurie. Tocam ceapa solzisori, o calim in...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci
Postat de: ella87 in Mancaruri de postDaca tot este post, am pus in practica reteta aceasta rapida, merge si ca o garnitura. Am taiat felii ceapa si usturoiul, le-am calit putin, in ulei, cat sa se inmoaie ceapa, dupa aceea am...Citeste continuarea
Mancare de post cu naut, reteta...
Postat de: eumimi in Mancaruri de postCum se prepara Mancare de post cu naut, reteta economica de post: Mai intai, lasam nautul la hidratat, peste noapte ca fierbe foarte greu. Il punem la fiert apoi si il lasam la fiert, pana...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci
Postat de: eumimi in Mancaruri de postMai intai, taiem ciupercile care sunt mai mari, pe cele mici le putem lasa intregi. Punem ceapa tocata impreuna cu ciupercile la calit, in ulei incins si le lasam aprox. 10-12 minute....Citeste continuarea
Trio de humus reteta
Postat de: Ksenya in Mancaruri de postHumus reteta Re ț eta de bază pentru pregătirea trio-ul este Humusul clasic. Se amestecă năutul fiert cu uleiul de masline, tahina, sucul de lamaie, că ț eii de...Citeste continuarea