Desert baigli/cozonac unguresc

de CameliaR in Dulciuri, 18 Apr 2017 | 9212 vizualizari

 

Delicii de Paste! Este pentru prima oara, cand pregatesc acest cozonac unguresc. Am fost atrasa de poze cand am vazut ce umplutura bogata au. M-am inspirat de la Jamila. Recunosc ca mi-am placut mult cozonacul unguresc cu umplutura de nuca. Cel cu umplutura de mac nu mi-a placut deloc. Nu se potriveste cu gusturile mele. Recomand cu mare drag cozonacul cu umplutura de nuca, dar daca va place macul, puteti sa il faceti si pe cel cu umplutura de mac.  
 

 

INGREDIENTE

  • 500 g de faina
  • 200 g unt
  • 70 g zahar pudra
  • 160 ml lapte cald
  • 2 galbenusuri de ou
  • 10 g drojdie proaspata
  • coaja de lamaie
  • sare
  • 2 lingurite de esenta de vanilie
  • Umplutura de nuca:
  • 250 g nuca macinata
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahar
  • esenta de vanilie
  • Umplutura de mac:
  • 250 g mac macinat
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahar
  • esenta de vanilie
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert baigli/cozonac unguresc:

Punem faina intr-un bol incapator. Adaugam putin lapte cald peste drojdie. Amestecam cu o lingurita pana se dizolva. Taiem untul tinut la temperatura camerei, in bucatele potrivite si il adaugam peste faina. Cu mainile, incorporam usor untul in faina pana devine nisipos. Adaugam drojdia dizolvata in lapte, galbenusurile, zaharul, putina sare (o presaram cat mai departe de drojdie), coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor cu mana si adaugam si laptele putin cate putin.  Dupa ce am terminat de incorporat tot laptele, il framantam putin in bol, apoi il scoatem pe masa de lucru pe care am presarat-o cu faina. Framantam  3 minute aluatul. Il acoperim cu folie de prospetime si il lasam la rece pentru 30 de minute.

Umplutura de mac:

Punem laptele intr-o craticioara, cu zaharul si stafidele. Amestecam usor si lasam pe foc pana zaharul s-a dizolvat. Luam amestecul de pe foc si il adaugam peste mac. Amestecam pana obtinem o pasta groasa. Daca este nevoie mai adaugam lapte.

Umplutura de nuca:

Punem laptele intr-o craticioara cu zaharul si stafidele. Amestecam usor si lasam pe foc pana zaharul s-a dizolvat. Luam amestecul de pe foc si il adaugam peste nuca. Amestecam pana obtinem o pasta groasa. Daca este nevoie mai adaugam lapte.

Scoatem aluatul din frigider si il taiem pe jumatate. Una din cele doua jumatati o punem inapoi in frigider. Cealalta jumatate trebuie intinsa cu grija, intr-o foaie destul de subtire. Incercam sa nu mai presaram faina pe masa de lucru. Dupa ce am intins aluatul, punem peste el umplutura de mac si o nivelam bine pe toata suprafata aluatului. La final, luam marginile si le punem peste umplutura. Asa facem si cu cealalta margine. Incepem sa rulam cu grija, iar cand ajungem la final, ungem marginea cu albus de ou ca sa se lipeasca. Il rulam putin ca sa ii dam o forma egala. Asa procedam si cu jumatatea a doua de aluat.  Dupa ce am intins aluatul, punem peste el umplutura de nuca si o nivelam bine pe toata suprafata aluatului. La final, luam marginile si le punem peste umplutura. Asa facem si cu cealalta margine. Incepem sa rulam cu grija, iar cand ajungem la final, ungem marginea cu albus de ou ca sa se lipeasca. Il rulam putin ca sa ii dam o forma egala. Tapetam o tava mare cu hartie de copt (eu am folosit tava de la aragaz). Asezam cei doi cozonaci unguresti in tava. Ii ungem cu galbenus de ou, iar apoi cu albus. Facem cateva intepaturi ca sa permitem aerului sa iasa. Introducem tava in cuptorul preincalzit si ii lasam la 180 grade C, pentru aproximativ 40 de minute. Inainte sa ii feliem, trebuie sa ii lasam sa se raceasca la temperatura camerei. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert baigli/cozonac unguresc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert placinta cu iaurt si afine