Este o sursa de omega 3
Somonul, desi nu se inscrie pe lista preferintelor unora dintre noi, este unul dintre cele mai recomandate tipuri de peste. Bogat in seleniu, calciu, niacina, magneziu, vitamina din complexul B, vitamina D si acizi grasi nesaturati, cunoscuti si sub denumirea de omega 3, somonul este un peste gras, cu un gust fraged, care poate fi gatit in multe variante, respectiv la cuptor, pe gratar, prajit sau afumat etc. Servit cu un platou cu legume inabusite sau coapte pe gratar, somonul poate reprezenta cea mai buna alegere pentru un pranz copios si satios.
Este si cea mai buna alegere si cand vine vorba de aportul de nutrienti furnizati organismului, caci multe dintre mineralele regasite sunt importante pentru mentinerea sanatatii sistemului osos, dar si circulator. Astfel, calciul si vitamina D mentin duritatea sistemului osos, in timp ce seleniul reduce riscul imbolnavirii, prin cresterea sistemului imunitar. Iar grasimile nesaturate previn riscul bolilor grave de inima. Somonul fiind unul dintre cele mai recomandate alimente pentru scaderea nivelului de colesterol rau din sange, meritul se acorda si de data aceasta grasimilor bune, nesaturate, care scad nivelul de colesterol rau, LDL.
Mai mult de atat, somonul reduce riscul formarii de cheaguri de sange. Stabilizeaza nivelul de glicemie din sange, reduce nivelul de trigliceride, si creste sansele de recuperare chiar si dupa survenirea unui atac de cord, lucru care nu se intampla in cazul persoanele care nu consuma peste gras (somon, sardine, macrou, cod, ton etc). Fapt pentru care medicii recomanda consumul de peste gras de 2-3 ori pe saptamana.
Nutitiv, somonul reduce riscul maladiei Alzheimer, calmeaza durerile ciclului menstrual. Lupta impotriva depresiei si previne unele tipuri de cancer-cancerul de san si de prostata, fapt ce ii indreptateste pe specialistii in sanatate sa recomanda somonul ca unul dintre cele mai sanatoase alimente, care nu trebuie sa lipseasca din programul alimentar.
Cum sa consumi mai mult somon
Ca sa te bucuri de toate aceste beneficii, trebuie doar sa respecti o regula: sa connsumi cat mai des somon. Ca sa nu te plictisesti servind mereu aceleasi meniuri, poti inventa unele noi, ori poti invata altele, respectand metodele corecte de gatire, la aburi, la cuptor sau pe gratar, fara a afecta in vreun fel valoarea nutritiva a alimentului.
Poti sa te bucuri de gustul fraged al unei fripturi de somon daca o gatesti pe gratar, la aburi sau in cuptor. Pentru o aroma deosebita, poti sa ii pregatesti o garnitura din legume. Insa aroma somonului o poti resimti si daca gatesti paste, salata sau sandvis. Caci poti folosi somon afumat pentru a pregati sandvisuri sau tartine. Ori poti sa folosesti somon de la conserva, pentru a adauga in salata de legume tocmai pregatita. Variantele sunt multiple, mai lipseste creativitatea.
Somon la gratar cu rosii cherry
Daca ai la dispozitie doar cateva minute pe ceas, si trebuie sa gatesti musai o cina delicioasa pentru tine si partener, poti scapa rapid daca alegi sa pregatesti doua fileuri de somon proaspat, pe gratar, cu rosii cherry.
Ti-ar mai trebui si o sticla de vin roze sau rosu pentru a incalzi atmosfera, putin ulei de masline pentru a aroma pestele, cateva mirodenii, sare, piper si o crenguta de rosii cherry, pe care le vei pune direct pe gratarul incins in prealabil.
Dupa ce ai spalat pestelele, l-ai sters usor cu un prosop de hartie, unge-l cu putin ulei de masline virgin, sareaza-l si pipereaza-l, poti sa folosesti si alte ierburi si mirodenii preferate. Pune fileurile pe gratarul incins, apoi intoarce-le din cand in cand, atunci cand pestele este facut. Atentie, insa! Nu lasa pestele sa se arda! Serveste-l fraged. Abia dupa ce rosiile cherry s-au copt usor, poti servi delicioasa friptura de somon.