Unul dintre motivele pentru care specialistii in nutritie recomanda consumul de peste de doua ori pe saptamana este ca pestele contine acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras polinesaturat de tip Omega-3. DHA reduce stresul oxidativ si imbunatateste plasticitatea sinaptica, capacitatea de invatare si memoria.
DHA este prezent in pestele gras (somon, ton, macrou) si in laptele matern. DHA este prezent in niveluri scazute in carne si oua, dar nu este, de obicei, prezent in formulele pentru sugari.
Cercetarile realizate pana acum sugereaza ca exista o asociere intre nivelurile crescute de DHA si reducerea riscului de aparitie a bolii Alzheimer. Intr-un studiu din 2003 s-a aratat ca persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, care au mancat macar o data pe saptamana peste, le-a scazut riscul de imbolnavire cu 60%. Tot mai multe dovezi sugereaza ca suplimentarea DHA in timpul sarcinii si copilarie poate duce la cresterea performantei cognitive a copilului.
In prezent, insa, nu sunt cercetari care sa demonstreze ca alimentele bogate in DHA imbunatatesc functiile creierului la un adult sanatos. Consumul de somon, oua sau lapte ajuta creierul sa functioneze mai bine si are un efect pozitiv asupra unor boli, cum ar fi hipertensiunea arteriala, artrita, ateroscleroza, depresia, infarctul miocardic, tromboza, unele tipuri de cancer, dar asta nu inseamna ca va avea efecte majore asupra functionarii creierului, cum ar fi sa rezolvi o ecuatie mai usor.
Sursa http: www.erd.ro preventie-pentru-alzheimer