In mod constant sunt publicate studii care arata ca ceea ce mananci poate fi la fel de eficient ca medicamentele prescrise de doctori. Lucrurile se aplica si in cazul merelor – recent a fost demonstrat faptul ca prezenta lor in dieta zilnica iti poate imbunatati memoria si sustine sanatatea creierului.
Inca din 2006 au fost realizate studii al caror rezultate aratau faptul ca sucul de mere are acelasi efect ca si medicamentele folosite in tratarea bolii Alzheimer prin stimularea productiei de chimicale din creier ce ajuta memoria. Mai mult, s-a dovedit faptul ca prin consumul regulat de mere neuronii sunt protejati de deteriorarea naturala ce apare cu imbatranirea si poate imbunatati legaturile celulelor nervoase din creier, ceea ce previne si chiar sa inlature cateva simptome asociate cu Alzheimer.
Consumul de mere este tot mai mult asociat cu mentinerea sanatatii creierului, mai ales datorita antioxidantilor si flavonoidelor ce reduc inflamatiile celulare si oxidarea cauzata de prezenta radicalilor liberi. Nivelul de acetilcolina – un neurotransmitator ce influenteaza semnalele din creier responsabile cu miscarea si perceptia senzoriala – creste prin consumul regulat de pana la doua mere pe zi. Mai mult, a manca mere in mod constant diminueaza acumularea de toxine in creier, in special a celei vinovate de boala Alzheimer.
Nu este nicio surpriza ca vorba bine cunoscuta „un mar pe zi tine doctorul departe” este cat se poate de adevarata. Exista numeroase studii ce incearca sa descopere daca marul este alimentul ideal si pentru diabetici, pacientii cu boli de inima, colesterol ridicat, obezitate si constipatie. Desi proverbul ne spune ca un mar pe zi este de ajuns, studiile arata ca „doza” ideala este de doua fructe pe zi.
Foto: unadorned.org