Sfaturi practice in bucatarie

Postat de Bya Ralu in Tipsuri pe 24 Ian 2012, 20:17

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza
Sfaturi practice in bucatarie

Fiecare cantec are si descantec, asa zice o vorba din popor. De cate ori nu am cautat diverse trucuri pentru a scoate mirosul din frigider sau nu am stiut ce sa facem ca ouale sa nu crape cand se fierb, si multe alte trucuri pe care fiecare gospodina le afla de la bunica sau mama, sau, pur si simplu, din intamplare ? Pentru a-ti face viata mai frumoasa si mai usoara, am adunat pentru tine cateva sfaturi practice care sunt sigura ca o sa iti fie de folos.

  • Lamaile: pentru a indeparta coaja de pe lamai mai usor, acestea trebuia sa stea in jur de 15 minute in apa fierbinte.
  • Furnicile: daca furnicile iti bantuie prin/sub/dupa dulapuri,  este nevoie doar de cativa catei de usturoi pe care sa ii pui in zonele vizitate de micile insecte.
  • Merele: pentru a evita ca merele dupa curatare sau taiere sa ia culoarea maronie, stropeste-le cu putina zeama de lamaie, astfel acestea vor arata proaspete pentru un timp mai indelungat.
  • Banana: o pasta obtinuta prin farmitarea acestora are un efect de calmare si racorire a pielii, de aceea este foarte recomandat atunci cand suferi arsuri.
  • Oua: pentru a descoperi daca ouale din frigider sau cele cumparate de la piata sunt bune, aseaza-le intr-un bol cu apa si un varf de sare; cele ce vor ramane pe fundul vasului sunt proaspete, iar cele care se ridica la suprafata sunt vechi si nerecomandate consumului.
  • Tarta de mere: pentru a mentine tartele si nu numai, proaspete si pufoase invelitile bine in folie de staniol.
  • Fundul de lemn: indiferent ca tai legume, carne si verdeturi intotdeauna sa folosesti fundul de lemn. Din cel de plastic pot sari mici aschii ce vor ajunge cu usurinta in salate sau alte preparate. Totodata nu cumpara funduri de lemn din supermarketuri in majoritatea cazurilor sunt facute din bucati si la primele taieri acestea se vor crapa, cauta funduri de lemn dintr-o singura bucata de lemn pe care le gasesti la comerciantii din piete.
  • Usturoi: daca alegi sa faci o pasta din usturoi pentru friptura si vrei sa domolesti putin gustul iute al acestuia, adauga ori sos de rosii/smantana sau maioneza, oricare dintre aceste produse vor potoli focul din pasta si ii vor oferi un gust aromatic.
  • Mancarea prea sarata se poate salva daca adaugi in ea bucati de cartof crud.
  • Uleiul din tigaie nu mai sare cand se incalzeste daca pui putina sare.
  • Telina ramane proaspata pentru mai mult timp daca este invelita in folie de aluminiu si pusa in frigider.
  • Usturoiul se curata mai usor daca este incalzit putin inainte, pe o tabla asezata pe foc.
  • Fructele prea verzi se coc daca sunt invelite intr-un ziar si puse intr-un loc caldut timp de 2-3 zile.
  • Laptele nu se mai lipeste de oala cand il fierbi daca tii o lingura in ea, si lasi focul mai mic.
  • Laptele nu se strica, chiar daca nu este pus in frigider, daca atunci cand fierbe adaugi in el o jumatate de lingura de bicarbonat de sodiu.
  • Pentru a pastra lamele robotului de bucatarie ascutite si in stare buna, se rasneste in el, din cand in cand, putina sare.
  • Cand s-au fiert pastele, melcisorii sau taiteii, se scurge apa fiarta si se pune peste ele apa rece, ca sa nu se lipeasca bucatile intre ele.
  • Ca sa nu-ti mai lacrimeze ochii de la ceapa, tai-o in doua bucati si tine-le in apa timp de 15 minute inainte de a le taia.
  • Pentru a curata mai usor cuptorul, prepara o pasta din apa si bicarbonat de sodiu pe care o intinzi pe locurile murdare. Apoi porneste cuptorul pentru o jumatate de ora. Petele uscate de mancare vor iesi mult mai usor.
  • Inainte de face popcorn, tine grauntele in congelator si prepara-le cand sunt inca inghetate.
  • Pentru a coace mai usor cartofii, tine-i in apa sarata timp de 15 minute, inainte de a-i baga la cuptor.
  • Cartofii se strica mai repede daca sunt tinuti langa ceapa. Deci pune-le locuri separate.
  • Inainte sa fierbi orezul, adauga in apa cateva picaturi de suc de lamaie. Astfel orezul va iesi mai alb si mai aspectuos.
  • Legumele raman proaspete pentru mai mult timp daca le invelesti intr-un ziar inainte de a le pune in frigider. Nu tine legumele in pungi de plastic pentru ca se vor strica mai repede.
  • Daca ti-a iesit mancarea prea sarata, pune in ea bucati de cartof crud. Acestea vor absorbi excesul de sare.
  • Ca sa nu se lipeasca recipientele sau pungile de peretii congelatorului, presara putina sare pe ele.
  • Pentru ca ramurelele de conopida sa ramana albe si frumoase se adauga in apa in care fierb un pahar de lapte dulce.
  • Ca sa cureti mai repede oalele murdare, pune in ele un amestec de otet si sare, si lasa-l sa dea in fiert.
  • Unge cu ulei marginea oalelor pentru a impiedica revarsarea supei sau a apei in care fierbi alimente.
  • Daca torni intr-o sticla sau un borcan lichide fierbinti pune sub ele doua linguri sau lame de cutit. Astfel nu se crapa sticla din cauza temperaturii ridicate.
  • Cand prepari o salata pune sarea inaintea uleiului. Sarea nu se dizolva in ulei.
  • Mancarea se amesteca cu lingura de inox.  Lingura de lemn este poroasa si poate strange bacterii,  iar cele din alte metale, oxideaza.
  • Pentru a preveni mirosul neplacut al frigiderului, tine in el jumatati de lamaie.
  • Branza se pastreaza in frigider, invelita in folie de plastic ca sa nu mucegaiasca.
  • Cand prepari spanac sau alte legume cu funze verzi, adauga in apa putin zahar. Astfel legumele isi pastreaza culoarea frumoasa.
  • Nu gati ciuperci in oala de aluminiu pentru ca se vor innegri.
  • Oalele de aluminiu se spala dupa ce s-au fiert in ele coji de mar. Astfel raman mai curate si mai lucioase.
  • Cand fierbi oua, adauga in apa o lingura de otet. Astfel, chiar daca se crapa coaja, oul nu va iesi afara.
  • Cand fierbi legume, pune-le intregi si abia apoi taie-le in bucati. Astfel se pierd mai putine substante nutritive.
  • Pentru a face o mamaliga fara cocoloase, stropeste malaiul cu apa rece inainte sa-l adaugi in oala.
  • In timp ce ouale fierb, adauga un varf de sare pentru a impiedica craparea acestora.
  • Nu puneti niciodata citrice sau rosii in frigider. Temperatura scazuta degradeaza aroma si savoarea acestor fructe.
  • Sursa http://deweekend.ro

Comentarii (3)

Ina

Ina
24.01.2012, 20:32

faza cu sarea in ulei mie mi se pare ca e exact pe dos Uleiul sa nu contina sare ...

24.01.2012, 20:37

Am retinut sfatul cu zaharul la legumele verzi

25.01.2012, 14:38

Uleiul din tigaie nu "sare" daca nu contine apa. Pentru a nu mai improsca vom presara putina sare care va "lega" apa.

"Daca torni intr-o sticla sau un borcan lichide fierbinti pune sub ele doua linguri sau lame de cutit. Astfel nu se crapa sticla din cauza temperaturii ridicate."

NU MAI ESTE ADEVARAT! IN ZILELE NOASTRE STICLELE SI BORCANELE SUNT CALITE DIN FABRICATIE SI NU MAI TREBUIE LUATE ASEMENEA PRECAUTII CA PE VREMEA BUNICII!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs