Cum "populam" frigiderul
- alimentele proaspete nu trebuie sa vina in contact cu cele congelate
- legumele si fructele trebuie spalate si sterse inainte de a fi asezate in frigider
- ouale trebuiesc spalate si asezate intr-un compartiment special (inchis)
- preparatele (mezeluri, carne etc.) trebuiesc invelite in folii alimentare si asezate separat de celelalte produse
- branza si produsele lactate trebuiesc asezate in cutii speciale (inchise ermetic) sau invelite in folii de aluminiu, intrucat prezinta un mediu propice dezvoltarii bacteriilor
- carnea cruda de porc sau de vita trebuie tinuta la o temperatura cat mai scazuta si nu trebuie pastrata mai mult de 3 zile in frigider (nu congelator)
- pestele crud isi mentine prospetimea doar pentru 2 zile (in frigider)
- carnea tocata nu trebuie sa depaseasca 24 de ore in frigider
- interiorul usii frigiderului este cea mai putin rece, fapt pentru care trebuie
- evitata pastrarea lactatelor sau a carnii aici
- sticlele (de suc, bere, vin etc.) trebuiesc spalate inainte de a fi introduse in frigider
- interiorul usii frigiderului este cea mai putin rece, fiind locul ideal pentrupastrarea vinului sau a sucurilor
Congelarea,,,
- fasolea verde, varza, morcovii, conopida, guliile si spanacul trebuiesc fierte inainte de congelare
- legumele se fierb pentru trei minute in apa usor sarata, apoi se clatesc cu apa cat mai rece – astfel spatiile de aer din legume si fructe se ingusteaza ceea ce incetineste oxidarea, iar actiunea bacteriilor scade
- salata verde, castravetii si strugurii nu se congeleaza datorita continutului ridicat de apa
- capsunile pot fi congelate doar in amestec cu branza de vaci, crème sau spume dulci
- alimentele congelate trebuie sa fie impachetate cat mai bine, pentru a evita deprecierea lor prin contactul cu aerul
- un aliment decongelat nu trebuie niciodata recongelat
- daca un aliment a fost contaminat cu mucegai sau bacterii, acestea vor reveni active in momentul decongelarii
- niciun aliment nu trebuie pastrat in congelator mai mult de 6 luni
- decongelarea in apa calda trebuie evitata intrucat exista riscul deteriorarii alimentelor
Prepararea
- cotleltul nu se usuca daca inainte de condimentare este tinut penrtu 20-25 minute in apa cu otet
- daca oul se fierbe la foc iute in apa clocotita, albusul va fi mai tare iar galbenusul mai moale
- varza acra dobandeste o aroma deosebita la gatit daca se adauga suc de mere sau citronada (suc de oprtocale, lamai si apa)
- un pui dezosat poate fi folosit pentru 6 portii, un pui intreg, doar pentru 4 oprtii
- glazura prajiturilor plesneste adesea in timpul prepararii – acest fapt se opate remedia prin adaugaera unei linguri de iaurt in compozitie
- pentru ca placinta sa nu iasa uscata la suprafata se unge cu un amestec ou si smantana sau iaurt
- cozonacul uscat se poate reimprospata astfel: se unge din belsug cu lapte dupa care il punem la cuptor penrtu 5 minute
- pentru perpararea aluaturilor se foloseste apa calda, nu fierbinte, deoarece proprietatile drojdiei vor fi diminuate
- prajiturile care contin praf de copt trebuiesc perparate imediat, in caz contrar dobandind un gust amar
Curatarea si dezinfectarea fridigerului. Mirosurile neplacute
- putem folosi o solutie obtinuta din apa si otet sau bicarbonat de sodiu – o parte otet/bicarbonat si 8 parti de apa; limpezirea se face doaar cu apa curata
- daca pentru spalare folosim detergent de vase (in combinatie cu o cantitate mare de apa), limpezirea trebuie facuta cu apa si otet
- carbunii de lemn au capacitatea de a absorbi mirosurile neplacute
- bicarbonatul de sodiu, asezat pe o farfuriuta si schimbat regulat, absoarbe mirosurile
- cafeaua sau zatul proaspat tin departe de preparate orice fel de mirosuri neplacute
- lamaia taiata in bucati neutralizeaza, de asemenea, mirosurile neplacute