Egiptul - lumea faraonilor!

Postat de Doralinda in Bucataras hai hui pe 1 Feb 2013, 16:18

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

Tot ce tine de istorie, mitologie, de traditie, pur si simplu ma fascineaza!

Am ales aceasta destinatie la intamplare, de fapt vroaim sa « fug » de un necaz ce tocmai avusesem in familie si scopul meu era doar sa plec de acasa, si alesesem Egiptul, poate ptr ca ma atrasese mai mult istoria lor ! Dar am ramas placut surprinsa la ceea ce am gasit acolo, locuri minunate, oameni binevoitori si atenti la traditia lor, si sa va dau un exemplu, fusesesm ptr 5 zile in statiunea Sharm-El-Sheik, la Marea Rosie, si vazusem pe strada cum era o persoana care facea tatuuri cu henna, si am zis sa incerc si eu, mi-a placut sa am tatoo, dar nu permanent, asa ca asta era o ocazie ptr mine de a-mi face ‘’hatarul’, deci m-am asezat pe un scaun, iar barbatul in fata mea, statea pe un scaunel micut, iar eu purtam o fusta, nu tocmai scurta, pana la genunchi, dar ptr ca la ei, traditia e foarte puternica ca femeiilor sa nu li se vada picioarele, a plecat ptr cateva secunde si s-a intors cu un prosop de plaja si imi acoperise picioarele ! Am uitat sa va spun, ca tatuajul ales, era o forma de bratara la glezna !!Am ramas placut surprinsa, ar fi putut sa profite de ocazie, si totusi, nu si-a permis, chiar daca eram intr-o statiune plina de turisti straini, cred ca 80%.

Sa incepem azi cu Cairo, am stat 5 zile la un hotel de 3 stele, ok ptr banii platiti, si oricum toata ziua, eram afara vizitand locurile ! Nu mi-au ajuns aceste zile sa vad totul, credeti-ma ! Bineinteles am inceput cu Piramidele ! O frumusete de nedescris ! Uimitor cum pe atunci, au putut construi asa ceva fara masini ! De fapt, la muzeu, se gaseste 3 planse cu posibilitatile de construire din acea perioada, deci inca nu s-a gasit exact modul in care au ridicat piramidele avand mici tunele si camera in centrul lor ! Aceste piramide, au fost construite, ptr a-si ‘’ingropa’’ regii si printesele din acea perioada !

Apoi ceva care mi-a placut foarte mult, a fost un spectacol de lumini, seara, la Sfinx ! E o statuie cu corp de leu si cap uman sau de pisica( inca nu se stie sigur), acest nume venind de la greci din timpul Erei de Bronz, chiar inainte de trecerea lui Alexandrul cel Mare, derivand din verbul ‘’sphingo’’ care inseamna a strange tare, presupunandu-se ca in acea perioada, vanatorii omorau leii prin strangulare, dar bineinteles legendele sunt multe, sfinxul egiptean fiind vazut ca un gardian pazand intrarile in temple.

Ceea ce m-a impresionat, era faptul ca, daca vroiai sa faci o scurta plimbare cu camilele, ghizi iti erau copii de nici 10 ani, si culmea vorbeau engleza, stalcit, dar o vorbeau !

Daca va aflati pe acolo, sa nu faceti greseala ca mine sa nu aveti o sticla cu apa !!! Am zis ca mor de sete, mai ales ca am ales o perioada nu tocmai buna ptr Egipt, august !!!! Cel putin 50C la soare !!!

A doua zi, am fost sa vizitez  ‘’Village of pharaon’’ (Satul faraonilor), ce mi-a placut! E undeva la marginea orasului, plin de verdeata, si prin care trece Nilul facand ocolul insulei unde se afla acest parc! Din momentul in care incepe mica croaziera pe canal, simti ca si cum esti ‘’aruncat’’ in timp, in Egiptul plin de istorie si legenda ! Oriunde te uiti, vei gasi din ce in ce mai multe privelisti si sunete ale Egiptului antic, care la urma te va face sa crezi ca intr-adevar ai calatorit in timp, intr-un trecut glorios !‘’Nefertari yacht’’, era vaporasul care ne-a facut acest tur prin istorie, in care se afla si un ghid explicandu-ne  diferitele metode care foloseau egiptenii, si anume, cum se facea parfumul ( pe marginea insulei gasindu-se actori sa-i numim asa, care mimau cum folosesc  florile ptr a produce esenta de parfum), apoi urma agricultura, industria antica si tot asa pana se termina excursia cu vaporasul. In interiourul insulei, se gaseste un mic muzeu cu alti actori care mimeaza, iar un loc care mi-a placut, era un cuptor adevarat din lut, ca la noi la tara dar rotund , unde stateau 2 femei imbracate cu rochii din acea perioada, machiate cu carbune si alte produse ‘’naturale ‘’ care coceau ‘’pite’’ ca cele arabesti in care se pune shaorma, ei bine, una dintre ele mi-a zis ca pot sa incerc si eu sa fac o pita, deci mi-a dat o paleta lunga din lemn pe care la capatul ei era asezata coca ptr pita si trebuia sa o ‘’arunc’’ in cuptor, dar cred ca le-am stricat vreo 5 pite pana am reusit, si bineinteles apoi am asteptat sa mananc ! Imi pare rau ca nu am fotografii ( in perioada in care am fost eu, nu erau inca aparatele digitale), si am doar cateva poze scanate, dar exact cea mai haioasa nu o am ! Era o incapere cu costume din perioada faraonilor si puteam sa ne imbracam si sa facem poze, avand diferite decoruri si diferite tipuri de costume, precum Cleopatra , cu peruca, sceptru, toate accesoriile, eram atat de haioasa, ca pana si doamnele de acolo radeau, zicand ca sunt prima ‘’Cleopatra’’ blonda ! In acest parc ai nevoie de o zi ptr a vedea totul, e de nedescris ! Vara, in timpul serii, sunt diferite spectacole folclorice, poti vedea dansatori egipteni performand dansuri cu reflecte ale culturii fiecarei regiuni din Egipt.

Pentru cuplurile care sunt interesate de o unica si romantica nunta, veniti aici ! Se poate organiza o nunta in stil faraon, cu costumele de rigoare ptr miri, si chiar si ptr invitati ! Tinerii casatoriti vor beneficia de o ceremonie unica stil faraon, cu muzica, mancare si nu in ultimul rand, cu un certificat de casatorie scris pe un Papirus. Personalul din acest satuc, va vor sfatui si veti rezerva impreuna data si restul de detalii !

Urmatorul loc de vizitat pe lista mea, a fost, bineinteles, Muzeul  Egiptean din Cairo, enorm si ca marime dar si ca inaltime avand in jur la 120000 de obiecte ! Exista doar parterul si primul etaj, parterul avand o inaltime impresionanta ! La parter gasindu-se o imensa colectie de papirusi ( de fapt bucatele din ce a mai ramas de-a lungul anilor) si de monede folosite in Egiptul Antic , monede in diferite limbi ca greaca, latina, araba. La etaj, se gasesc  artefacte din ultimile doua dinastii ale Egiptului, incluzand obiecte din mormintele faraonilor, si de asemeni multe artefacte din Valea Regilor !  Un loc special era destinat mumiilor, acolo era interzisa fotografierea ptr a nu deteriora, ceea ce era si logic ! Aceste mumii, erau in, sa zicem ‘’sicrii’’ de sticla ptr a le vedea bine, si erau destule. Un alt loc care m-a fascinat, a fost incaperea lui Touthankhamon ! Mormantul lui, este unul dintre putinele morminte care s-au gasit intacte ! In interior, se gaseste o vasta colectie de artefacte utilizate in timpul vietii lui, dar si bijuterii ca spre exemplu coliere, bratari, chiar si vase din alabastru. Se gasesc in jur la 3500 de obiecte, dar se presupune ca imediat dupa inmormantarea lui, fiii sai, ar fi spart mormantul de doua ori jefuind si luand diferite obiecte. Cel mai cunoscut artefact este faimoasa Masca de Aur, care a fost asezata pe chipul lui Touthankamon dupa ce acesta a fost infasurat in bandaje speciale, masca cantarind in jur la 11 kg de aur pur si se crede ca reflecta exact chipul lui real. Touthankhamon, a fost cel de-al unsprezecelea faraon a dinastiei ‘’Noul imperiu’’, s-a nascut in 1345 si a murit in 1327 (IC).

Un alt faraon cunoscut e Ramses al 3-lea, faimos ptr calitatea sa de razboinic. Multe dintre ramasitele multor faraoni, se gasesc la acest muzeu, la parter !

Intr-o seara, am ales sa iau cina pe un vas de croaziera pe Nil, ce mi-a placut ! Bineinteles ca nu stiam exact ce mancam, dar cel putin am incercat din toate ! J Stiam cate ceva din lumea araba, dar nu vazusem in realitate unele traditii, cred eu ca nu erau egipteni, ptr ca din cate am vazut, femeile lor, sunt moderne, bine, nu chiar ca noi europenii. Pe nava, in fata mea, era o masa cu 5-6 femei, cel mai probabil din Arabia Saudita (din cate am auzit, Cairo in timpul zilei are in jur de 15 miloane pesoane, dintre care doar 9 milioane sunt locuitori, restul venind ptr a lucreza sau turisti) barbatii lor fiind la o alta masa, dar nu asta m-a frapat, ci modul de a manca! Bineinteles erau imbracate din cap pana in picioare in negru, cu manusi, si nici ochii nu le vedeai, iar ptr a manca, de fiecare data cand ducea furculita la gura, isi ridicau valul doar ptr a musca din bucate! Nu cred ca as putea trai in acest mod, nu dupa ce am fost obisnuita cu stilul nostru de viata!

Un alt loc de vizitat, e Biserica Ortodoxa Sf. Gheorghe, singura biserica rotunda din Egipt, fiind astfel construita din motive practice, si anume a fost construit ape ruinile unui turn roman. Imediat in vecinatatea acestei biserici, se afla acum ‘’Scaunul Patriarhului Grec Ortodox’’ din Alexandria, aceasta manastire, neacceptand turisti.

Prin trecerea cu masina, am putut vedea si cartierul Hélipolis, numele fiind dat de catre greci si insemnand ‘’Orasul Soarelui’’ fiind si divinitati cunoscute ca Zeul Soarelui RA, reprezentand zenitul, Zeul Khépri –reprezentand soarele renascut si Zeul Atoum- reprezentand apusul ; un loc total diferit de restul Cairolui, locuind doar bogatasii acolo. Continuand drumul meu, am ajuns si la Manastirea Sf. Simon Tabacarul. Impresionant loc, cu toate acele sculputuri in piatra de munte, o piatra de o culoare alba, zici ca au fost curatate si vopsite ! Nu stiu exact de ce se numeste asa, dar imi aduc aminte ca era intr-adevar tabacar si ca se intamplase o minune pe acel munte.

Ultimul loc care l-am vizitat, a fost ‘’Orasul mortilor’’, doar am trecut cu masina, nu m-am oprit, si nu cred ca ar fi fost ceva mai mult de vazut decat vazusem in trecere! Mi-a dat fiori! Locuitori sunt putini, si anume cei care vor sa fie ‘’alaturi’’ de stramosii lor (“misterioase caile Domnului”, nu pot intelege asa ceva, dar exista si oameni de genul asta!), altii care au fost fortati de imprejurari, si anume, demolandu-se vechi cladiri ptr a se construi altele noi, si neavand unde sa mearga, au ales acest loc, fiind cunoscut si sub numele de ‘’Orasul Gunoi’’ ptr ca aici se gaseste si centru de reciclare si reutilizare a diferitilor furnizori.

Ceea nu stiam pana atunci, era ca in toate magazinele si restaurante, NU se vindea alcool ! E interzis ! Doar bineinteles ptr turistii straini si doar in anumite restaurante. Preturile, cand am fost eu in 2000, erau acceptabile, am cumparat excursia prin agentie si m-a costat atunci zbor, hotel si transport hotel – aeroport, in jur la 600$, in rest platiti pe loc, se accepta si dolari, nu stiu euro acum. Nu e indicat sa mergeti in iulie sau august ( ca mine !) ca va veti imbolnavii de canicula, si nu veti putea savura privelistile minunate !

Mi-a parut rau ca nu am reusit sa merg si la Luxor, pe Valea Regilor, dar asta poate voi mai avea ocazia de a vizita Egiptul !

Vacanta placuta va doresc !

In afara de fotografiile in care sunt eu prezenta , restul fotografiilor sunt luate de pe google.com

 

Comentarii (36)

03.02.2013, 09:05

In Beirut nu am fost, sotul meu insa de cateva ori in interese de servici, si mi-a zis ca e (era!) foarte frumos, plin de lumini, numindu-se chiar "micul Paris". Acolo, sincer, nu cred ca m-as duce in vacanta, ptr ca eu in general prefer locurile care au istorie,traditie, mitologie, liban e ca o alta tara araba, cel putin ptr mine, an afara Beirutului!

08.02.2013, 20:56

Ne-ai plimbat prin locuri foarte frumoase Dora
Aproape ca te invidiez pentru locurile vizitate.

08.02.2013, 23:22

Multumesc frumos Dia! Si inca mai am de povestit, dar am zis sa fac o pauza! cand eram pe la 25 de ani, tot ma batea la cap bunica( ca mama se lasase pagubasa!) sa ma marit, si ceea ce u-am zis a fost "vreau intai sa-mi traiesc viata, sa calatoresc, sa fac tot ceea ce doresc, unde doresc! Apoi, ma pot casatori!" Ceea ce am si facut! Nu zic, ca mi s-a inchis viata cum, dar copiii iti schimba putin viata, ai alte prioritati, din aceasta cauza, am vrut intai sa fac tot ce imi place( in limita bunului simt). Si mai erau altele pe lista, dar nu am apucat, poate ca peste putini ni, sa mai creasca fetitele, vom face si restul! Dia, cred, ca daca ai buna dispozitie si prieteni buni, te poti simti bine oriunde ai fi!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioșe din albușuri și fructe confiate

de RODIMUR 8

ieri la 23:29

Lahmacun

de Rocsi 9

ieri la 20:17

Tort cu visine, ciocolata si crema de piersici - Desertul festiv si delicios

de oanapl 7

ieri la 17:03

Negresă cu ciocolată și mascarpone - Irezistibil de gustoasă

ieri la 08:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2184 puncte

MotanLaOale

1141 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

vasimur

937 puncte

Rocsi

654 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs