Banalul praf de bicarbonat de sodiu este util în tratarea multor afecţiuni, de la aciditatea gastrică pană la cancer. Nu există casă fără bicarbonat de sodiu.
Gospodinele îl folosesc la prăjituri, dar şi ca leac de urgenţă, în caz de arsuri la stomac. Acest praf alb are mai multe întrebuinţări decît am putea crede.
De la tuse, la ulcer, de la curăţarea petelor, la albirea dinţilor, bicarbonatul este atît de util, încît unora nici nu le vine să creadă că o pulbere atît de ieftină poate aduce beneficii atît de mari. Mai nou, cercetătorii au găsit că această sare poate fi valorificată şi în tratamentul cancerului.
TUSE La un pahar de lapte se pune 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Laptele se bea fierbinte inainte de culcare. Persoanele care nu suporta laptele, pot folosi bicarbonat de sodiu in apa (1 lingura de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa)
DURERI DE GAT Se clateste gatul (gargara) cu acesta solutie: 2 lingurite bicarbonat de sodiu la 1 pahar de apa calda. Bicarbonatul de sodiu umezeste mucoasa gatului. Clatirile se efectueaza de 5-6 ori pe zi.
GUTURAI Solutia de bicarbonat de sodiu se foloseste sub forma de picaturi pentru nas. Daca va curge nasul abundent, efectuati spalaturi nazale - picurati in nari solutia si dupa un minut curatati nasul. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi.
CONJUNCTIVITA Se spala ochii cu solutie de bicarbonat de sodiu. Sa nu folositi acelasi tampon de vata de 2 ori.
STOMAC Bicarbonatul neutralizeaza surplusul de acid din stomac. Iata de ce bicarbonatul a servit drept leac contra ulcerului multi ani. Dar folosirea lui prea des da un efect invers: se mareste cantitatea acidului secretat in stomac. Mai mult decat atat, la interactiunea bicarbonatului cu acidul se degaja bioxid de carbon, care bombardeaza peretii subtiati ai stomacului, ducand la alte ulceratii. Este de dorit sa utilizati bicarbonat de sodiu cat mai rar, doar cand nu aveti alte medicamente la dispozitie.
Arsuri la stomac - aceasta proprietate se bazeaza pe faptul ca bicarbonatul este un alcalin, deci principiile sale antiacide ajuta la indepartarea arsurilor de stomac. De asemenea, poate elimina senzatia de balonare si flatulenta. In momentul in care simtiti ca va arde stomacul, puneti o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si beti amestecul rezultat. Insa, chiar daca bicarbonatul de sodiu este un produs natural, nu poate inlocui un tratament medical. Daca simptomele persista cereti sfatul unui medic.
INIMA Bicarbonatul de sodiu se foloseste in medicina ca substanta antiaritmica. Un atac de cord se poate opri administrand 1/2 lingurita de bicarbonat.
HIPERTENSIUNE Se activeaza eliminarea intensiva a lichidului si sarurilor din organism si scade tensiunea arteriala. 1/2 lingurita de bicarbonat consumata impreuna cu medicamentele da posibilitatea micsorarii dozei acestora.
PANARITIU ( inflamatie de natura infectioasa localizata la degetele de la maini sau picioare) Incepeti tratamentul imediat ce simtiti durere pulsanta. Pregatiti o solutie de 2 linguri de bicarbonat la 1/2 litru de apa fierbinte, in care tineti degetul timp de 20 minute. Repetati procedura de 3 ori pe zi si infectia va disparea repede.
DURERI DE DINTI Clatirea cavitatii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor de dinti. Este deosebit de eficace contra inflamarii periostului. Clatiti gura de 5-6 ori pe zi, astfel puteti evita interventia chirurgicala.
ALBIREA DINTILOR Compus din cristale cu proprietati abrazive, bicarbonatul are proprietatea de a albi dintii. Acesta are efectul de a poliza dintii, de a face smaltul sa straluceasca si de a indeparta petele galbui. Bicarbonatul poate preveni aparitia cariilor eliminand bacteriile, de aceea este un ingredient de baza in pastele de dinti. Inainte de periajul dentar, pune cateva grame de bicarbonat de sodiu pe periuta de dinti si freaca cu blandete. Insa, nu il utiliza mai des de o data la 10 zile, deoarece fiind un produs abraziv poate deteriora smaltul natural al dintilor. Bicarbonatul poate inlocui pasta de dinti, pentru inalbire.. Muiati un tampon de vata in bicarbonat de sodiu si stergeti dintii pana ce petele galbene vor disparea. Rezultatul se vede chiar si dupa o singura spalare.
AFTE Dusurile bucale cu bicarbonat de sodiu sunt eficiente impotriva aftelor. Faceti gargara cu o solutie de bicarbonat de sodiu si apa si veti preveni ranile bucale si respiratia urat mirositoare. Diluati o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa rece si faceti gargara in fiecare zi pana simptomele dispar.
INTEPATURI DE INSECTE Solutia de bicarbonat de sodiu preparata dintr-o 1/2 lingurita la 1 pahar de apa, ne va ajuta sa ne tratam de intepaturile insectelor. Daca ungem locul intepat de cateva ori pe zi, inflamatia dispare. Mai mult, bicarbonatul nu da voie microbilor sa patrunda in rana.
PICIOARE UMFLATE Dupa o zi de lucru putem trata picioarele obosite si umflate cu o solutie din 10 litri de apa si 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Dupa 15 minute de odihna placuta, cu picioarele in solutia calda, veti putea dansa toata noaptea.
NEGI Trebuie sa ungeti negii cu o pasta din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si sa aplicati un pansament.
GUSA ADENOMATOASA Pentru gusa adenomatoasa e bine sa mestecati paine de secara astfel ca ea sa fie bine inmuiata cu saliva. Se face din ea o turtita, se presara cu bicarbonat de sodiu, se pune pe gat si se panseaza. Se bea infuzie din boabe de boz tufar -1 lingurita de boabe la un pahar de apa fierbinte. Se bea cate 1/3 pahar de 3 ori pe zi. Se urmeaza tratamentul pana cand se obtine rezultatul dorit. Din boabe de boz se poate fierbe dulceata si se poate folosi la tratament.
PINTEN OSOS La 3 litri de apa calduta se pun 500 g de bicarbonat de sodiu. Se "oparesc" picioarele, turnand apa fierbinte de cateva ori, timp de 30 minute. Apoi se pun picioarele pe un rolator de lemn cu spini si se rotesc rolele acestuia cu piciorul, schimband picioarele din timp in timp. Se repeta la 2-3 zile.
RADICULITA SI BOLILE ARTICULATIILOR Intr-o cana de apa fierbinte se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se inmoaie in aceasta solutie un servetel de bumbac de marimea locului bolnav si se scurge putin. O parte a servetelului se sapuneste cu sapun de rufe si se stropeste cu petrol lampant (gaz). Locul bolnav se unge cu grasime si se acopera cu servetelul. Se panseaza cu o basma de lana, si se inveleste cald. Se sta asa cat se poate de mult. Se repeta de cateva ori, functie de starea bolnavului. Contra durerilor articulare, se dizolvă într-o cană de apă fierbinte o linguriţă de bicarbonat de sodiu, în care se înmoaie un şerveţel de bumbac. Apoi, acesta se săpuneşte cu săpun de rufe şi se stropeşte cu petrol lampant. Locul bolnav se unge cu grăsime şi se acoperă cu şerveţelul. Se pansează cu o basma de lînă.
OBEZITATE În cazul persoanelor obeze, acestea pot bea în fiecare dimineaţă cîte o jumătate de ceaşcă de apă călduţă în care se pun o jumătate de linguriţă de suc de lămîie şi un vîrf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
ARSURI USOARE Pentru tratarea arsurilor minore faceţi o pastă din bicarbonat de sodiu, salvie şi apă. Sub formă de soluţie, se aplică pe pielea arsă de soare.
CANCER Oncologul italian Tullio Simoncini, autorul cărţii „Cancerul este o ciupercă“ susţine că vindecarea cancerului poate fi simplă, rapidă, necostisitoare şi fără riscuri folosind banalul bicarbonat de sodiu. Simoncini a ajuns la concluzia că maladia secolului este cauzată de ciuperca numită Candida. Aceasta există în mod natural în organism, şi nu cauzează probleme atîta timp cît dezvoltarea ei nu scapă de sub control. Tumoarea canceroasă este reacţia firească a organismului de a se apară de această ciupercă. Din păcate, nu este suficient să înghiţim praf de copt pentru a scăpa de cancer, bicarbonatul de sodiu trebuie injectat direct în tumoare. pH-ul tumorii se va schimba de la acid la alcalin, ceea ce face ca ciuperca să fie distrusă înainte de a avea timp să se adapteze. Experimentele doctorului Simoncini arată că 99% din cazurile de cancer la san şi vezică se pot vindeca în doar 6 zile, folosind doar un cateter care spală tumoarea cu soluţie de bicardonat de sodiu.
TRANSPIRATIE Bicarbonatul de sodiu anulează mirosul neplăcut al transpiraţiei, dacă se unge axila cu soluţie din această sare. Se tamponeaza zona axilelor cu o solutie formata dintr-o lingurita de bicarbonat si un pahar cu apa. Aceasta formula poate inlocui deodorantele obisnuite, fiind un mod ecologic de a scapa de mirosul urat de transpiratie, fara riscuri pentru sanatate. Unii specialisti sustin ca bicarbonatul de sodiu nu opreste eliminarea transpiratiei, dar neutralizeaza acizii ei. Dupa cum se stie, in unii acizi din sudoare se dezvolta bacterii care dau transpiratiei un miros neplacut Vara, sau inainte de antrenamentele sportive e bine sa stergeti regiunea axilara cu un tampon de vata, muiat in solutie de bicarbonat de sodiu, si mirosul neplacut nu va mai aparea toata ziua.
PRIM AJUTOR Mai este folosit, dizolvat în apă, în primul ajutor în caz de intoxicaţii grave, la febră cu transpiraţie îndelungată, pentru restabilirea pierderii lichidului din organism. Bicarbonatul de sodiu este mijlocul de prim ajutor in caz de traumatisme grave, cu pierdere mare de sange, la intoxicatii care sunt insotite de voma si diaree, la febra indelungata cu transpiratie abundenta. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepara solutie de bicarbonat de sodiu si sare. Reteta este simpla: 1/2 lingurita de bicarbonat si 1 lingurita de sare la 1 litru de apa foarte calda. Se bea cate 1 lingura la fiecare 5 minute.
COSMETICA - reduce roşeaţa pielii şi previne riscul apariţiei coşurilor
- cateva linguriţe de bicarbonat de sodiu în baie fac pielea fină
- este şi un bun exfoliant facial - amestecaţi puţin bicarbonat de sodiu cu apă, pînă se formează o pastă si intindeţi pe faţă, masand uşor, apoi clătiţi cu apă călduţă. Acest procedeu e bun contra acneei.
- dati sapunul prin razatoare si amestecati-l cu bicarbonat. Spalati fata cu un tampon de vata muiat in amestec, de 2 ori pe saptamana. Curata pielea de acnee si de celulele moarte, deschizand porii.
- o lingură de bicarbonat adăugat în sticla de şampon contribuie la alungarea mătreţii
- stropirea rădăcinii părului cu soluţie de bicarbonat va face ca părul să nu mai pară gras şi fără volum. Metoda previne şi decolorarea părului dacă e aplicată înainte de a intra în piscină.
BICARBONATUL IN GOSPODARIE
- 90% din bacterii si pesticide raman pe legumele si fructele spalate cu apa de la robinet. Daca in apa se adauga bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, legumele si fructele se spala mult mai bine.
- mirosul neplăcut din frigider dispare în doar cîteva ore dacă aşezaţi în interior un bol cu soluţie de bicarbonat de sodiu. - acest praf e bun şi în stingerea incendiilor. Pentru mici accidente la aragaz, e bine să aveţi la îndemînă borcănelul cu bicarbonat. - cafetiera (filtrul, cana şi recipientul) va arăta ca nouă dacă tunaţi un pliculeţ de bicarbonat peste apă.
- apa cu bicarbonat ajută şi la desfundarea chiuvetei. - petele de grăsime, arsură, cafea sau ceai de pe orice vas de gătit, din orice material, vor fi mult mai uşor de curăţat dacă întîi se presară pe ele bicarbonat şi se toarnă apoi o cană de apă fierbinte. Aşteaptă cîteva minute şi apoi curăţă normal. - obiectele sanitare (cada, vas de toaletă, chiuvetă) se curăţă foarte bine cu bicarbonat, care dezinfectează şi scoate petele de grăsime. - aceeaşi soluţie curăţă şi petele de pe mobilă. - argintul devine ca nou daca este frecat cu bicarbonat de sodiu. - mirosul neplăcut al mainilor (benzină, ceapă, usturoi, peşte) şi petele de nicotină pot fi înlăturate cu apă şi bicarbonat.
BICARBONAT PENTRU SPORTIVI
Cercetătorii britanici au demonstrat că bicarbonatul de sodiu contribuie semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor fizice (rezistenţă şi viteză). Potrivit unui studiu, înotătorii care au consumat bicarbonat de sodiu înainte de un concurs au terminat într-un timp mai scurt proba sportivă. Bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea produsă la nivelul muşchilor în timpul eforturilor fizice, care cresc nivelul de acid lactic şi dau senzaţia de oboseală.
PENTRU CURĂȚENIE
De ce să folosiți bicarbonatul de sodiu în locul altor agenți de curățare?
- datorită texturii ușor abrazive poate curăța orice suprafață
- este un bun dezinfectant
- nu are parfum, putând fi folosit și de cei care au alergii
- este ieftin
- nu este toxic nici pentru oameni, nici pentru mediu
Sfaturi practice de utilizare a bicarbonatului de sodiu ca agent de curățare:
- dizolvat în puțină apă îndepărtează petele de ceai sau cafea de pe obiectele din porțelan
- curăță excelent grăsimea și petele de pe chiuvete, blaturile din bucătărie, gresie sau faianță, cratițe și oale
- poate înlocui lichidul pe care îl folosiți pentru a curăța wc-ul: împrăștiați pe vasul de wc 3-4 linguri de bicarbonat de sodiu, lăsați să acționeze pentru 15 minute; frecați cu o perie, va curăța și va elimina mirosul neplăcut
- o soluție din 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu și 100 de ml de apă curăță excelent interiorul frigiderului
- bicarbonatul umezit ușor poate constitui o excelentă pastă cu care puteți curăța tacâmurile din inox
- în amestec cu oțetul poate desfunda chiuveta
- pentru a elimina mirosul nepăcut poate fi folosit pentru a curăța găleata de gunoi sau recipientele din plastic
- pentru a curăța perdelele de la cabina de duș le puteți pune într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă
- amestecând 3 părți de bicarbonat de sodiu cu o parte apă obțineți o pastă care poate fi folosită pentru a curăța cuptorul de la aragaz sau cuptorul cu microunde
- adăugat în compartimentul de detergent al mașinii de spălatîmbunătățește acțiunea detergentului folosit
- poate fi folosit pentru a îndepărta zgărieturile și urmele de creion de pe podele sau pereți
- scoate diverse pete
- o soluție de bicarbonat și apă curăță excelent periile de păr
- pasta obținută din bicarbonat de sodiu și apă îndepărtează petele de pe manșete sau gulere
- pentru a reîmprospăta culorile covoarelor presărați bicarbonat de sodiu peste ele și frecați ușor cu o perie uscată
- o pastă din bicarbonat de sodiu și oțet poate fi folosită pentru a curăța orice tip de grătar
Alte utilizări ale bicarbonatului de sodiu în gospodărie:
- pus în cutiile cu nisip ale pisicilor îndepărtează mirosul neplăcut
- adăugat în apă prelungește viața florilor puse în vaze
- adăugat în scrumiere înlătură mirosul specific
- dacă lăsați în frigider un recipient deschis în care aveți bicarbonat de sodiu nu va mai mirosi urât
- puneți puțin bicarbonat de sodiu în manușile de plastic pe care le folosiți în gospădărie, vor intra mult mai ușor pe mâni
- o soluție din bicarbonat de sodiu și apă poate fi folosită pentru a spăla fructele și legumele
- amestecați o parte bicarbonat de sodiu, cu o parte apă și una de oțet pentru a face o soluție în care puteți pune periile cu care vopsiți, nu se vor mai usca
- folosiți puțin bicarbonat pentru a îndepărta urmele de adeziv de pe geamuri
- bicarbonatul de sodiu presărat pe lângă casă împiedică invazia furnicilor și a gândacilor
UTILIZĂRI COSMETICE
- aplicat cu mișcări circulare pe fața ușor umezită este un excelent scrub
- poate fi folosit ca scrub pentru întregul corp, fie simplu, fie amestecat cu puțin ulei de măsline
- adăugat în șamponul pe care îl folosiți uzual acționează ca un balsam pentru păr
- folosit simplu sau în amestec cu peroxid înlocuiește cu succes pasta de dinți (amestecați2 părți bicarbonat cu o parte peroxid)
- aplicat pe tălpi previne mirosul neplăcut
- este un excelent deodorant,îl puteți folosi fie folosit pur și simplu aplicat la sub braț, fie ca bază pentru un deodorant făcut în casă
- aplicat pe mâini elimină mirosuri persistente (de ex. mirosul de pește)
- ajută la îndepărtarea durerii în cazul înțepăturilor de insecte
- adăugat în apa de baie a bebelușilor ameliorează iritațiile cauzate de scutece
Sursa: Monitorul Expres, Sfaturile bunicii, Acasa.ro