Mai întâi se face aluatul, ca acela de pâine, din: făină, sare, drojdie, zahăr tos, 1 ou și lapte cald. Laptele cald este adăugat puțin câte puțin, mai întâi până la dizolvarea zahărului și a drojdiei și apoi pentru încorporarea...
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie...
Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina, zahărul, sarea, zahărul vanilinat, bicarbonatul. Se adaugă apoi coaja răzuită de limetă și oul, după care se toarnă treptat laptele, puțin câte puțin.
Când compoziția este omogenă,...
Dacă folosiți ardei capia copți de la congelator, va trebui să-i scoateți din timp, ca să se decongeleze natural, după care va trebui să-i puneți într-o strecurătoare,ca să se scurgă de lichidul lăsat.
Dacă vreți să folosiți ardei capia proaspeți, va trebui să-i...
Pentru aluat se amestecă smântâna cu: oul, zahărul, sarea și vanilia. Când zahărul s-a dizolvat și compoziția este omogenă, se adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt. Va rezulta un aluat moale care trebuie lăsat ”să se odihnească” timp de 20...
Fasolea uscată trebuie aleasă, spălată și pusă la înmuiat, cu apă clocotită, cu câteva ore înainte de prepararea ciorbei.
După ce fasolea s-a înmuiat și apa în care a stat s-a îngălbenit, se strecoară și se pune la fiert, de două ori la...
Mai întâi se face sosul pentru salată. Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se adaugă în iaurt, odată cu sare și piper, după gust.
Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărarul, după care se adaugă în sosul pentru salată. La urmă se...
Mai întâi se face o maioneză bine legată, dintr-un gălbenuș de ou fiert tare, un gălbenuș crud, 1 linguriță rasă de muștar clasic, 30-40 ml de ulei de floarea soarelui și opțional, câteva picături de zeamă de lămâie.
Se curăță usturoiul, se spală și...
Mai întâi se face aluatul pentru tartă. Se amestecă făina albă cu sarea și apoi se frământă repede și se încorporează oul și untul rece.Când aluatul este legat, bine format și elastic, se aplatizează, se pune într-o pungă de unică folosință și...
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie grosier și se călesc, în ulei suficient și la foc mic, până ce devin ca sticla.
Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, se taie rondele și se înmoaie în crăticioară, cu ceapa și...
Carnea se spală bine, ca să nu mai rămână vreo așchie de os, după care se îndepărtează grăsimea, care se va lăsa în tavă, la cuptor, pentru a da un gust bun sosului.
Se crestează stratul fin de grăsime, sau pielița care înconjoară carnea slabă de cotlet,...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se...
Se amestecă mai întâi ingredientele solide (făina, sarea, zahărul, vanilia, coaja răzuită de limetă, bicarbonatul de sodiu) și apoi se adaugă oul și laptele, puțin câte puțin. Se mixează compoziția până ce devine omogenă, fără cocoloașe, iar zahărul se...
Marțipanul se frământă puțin, cu mâinile unse cu ulei de alune de pădure (sau de cocos), după care se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de 4-5 mm.
Se face un șablon din carton, sub formă de inimioară, atât cât să încapă în tava pentru...
Pulpele se curăță bine de tuleie și de pielițele tari de la bază, se spală în câteva ape și apoi se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
Se toarnă uleiul în tigaie și când se încălzește puțin, se pun pulpele. Se acoperă tigaia cu capac...
Mai întâi se face crema mousseline (care este o cremă patisieră în care se adaugă unt).
Se amestecă mai întâi ingredientele solide (zahărul și amidonul alimentar) și apoi se adaugă cele patru gălbenușuri. Se mixează aceste ingrediente și apoi se...
Carnea de pui (coșul pieptului, spatele și aripile) se fasonează, se spală și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece, la foc mediu. Când se formează spumă, se culege și se aruncă, după care se micșorează focul de la aragaz.
Între timp, se curăță rădăcinoasele...
Pieptul de pui se spală, se fasonează și se subțiază puțin, pentru a avea șase bucăți de file.
Cașcavalul se răzuiește pe răzătoarea fină.
Într-o farfurie se amestecă bine: pesmetul, sarea, piperul și cașcavalul răzuit.
Se ia fiecare bucată de file, se dă prin...
Mai întâi se prepară sosul din iaurt (smântână) cu usturoi și mărar, pentru că trebuie ținut câteva ore la frigider, înainte de servire. Pentru aceasta se va consulta rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-din-iaurt-cu-usturoi-93431.html...
Dacă se folosește fasole verde congelată, se scoate din timp de la congelator și se lasă să se decongeleze natural.
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună...
Chiflele se taie la orizontală și se prăjesc frumos.
Feliile de mușchi, bacon, sau șuncă se prăjesc ușor, în ulei puțin și la foc mic, numai cât să prindă un gust plăcut și nu să se usuce și să se întărească.
Se pun pe farfurii chiflele rumenite și se...
Se aleg gălbenușurile de albușuri și se bat cu telul timp de 3-4 minute, cu zeama de lămâie, într-un bol care după acest interval de timp se va da la bain-marie.
Se topește untul și se menține cald, până ce va fi adăugat în compoziție.
Gălbenușurile se...
Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se dau pe răzătoarea mică sau se mixează fin.
Se alege mărarul, se spală, se zvântă, se toacă și se lasă în așteptare.
Se adaugă uleiul de măsline în usturoiul răzuit și...
Zucchinii se spală, li se îndepărtează capetele și apoi se taie sub formă de rondele, late de 1 cm.
Se unge cu unt o tavă termorezistentă și se presară pesmetul uniform, pe toată suprafața și pe pereții vasului.
Se aranjează rondelele de zucchini în tavă, se...
Se separă gălbenușurile de albușuri și se omogenizează ușor fiecare, separat, cu câte o furculiță.
Se unge cu ulei tigaia pentru prăjit și se dă pe aragaz, la foc mic.
Se toarnă mai întâi albușuri în tigaie, se nivelează și se ține pe foc,...
Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, unde se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, ouăle și vanilia. Se adaugă laptele cald, puțin câte puțin, mai întâi până ce se...
Se pregătește pieptul de porc. Se clătește puțin cu apă caldă, se feliază și se prăjește ușor în uleiul încins, turnat în cratița în care se va prepara mâncărica.
Se curăță ceapa, se spală, se taie grosier și se adaugă în crăticioara cu...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se...
Cașcavalul se porționează în felii de cel puțin 1 cm grosime.
Ouăle se pun într-o farfurie și se mixează ușor, cu puțină sare.
Separat, se amestecă pesmetul cu piper.
Se trece o felie de cașcaval prin ou, apoi prin pesmet și se mai repetă această...
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Ardeii se spală, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie rondele.
Se adaugă rondelele de ardei în...
Chiftelute in aluat, la cuptor
Mai întâi se face aluatul, ca acela de pâine, din: făină, sare, drojdie, zahăr tos, 1 ou și lapte cald. Laptele cald este adăugat puțin câte puțin, mai întâi până la dizolvarea zahărului și a drojdiei și apoi pentru încorporarea...
Ciorba de legume, cu suc de rosii si taitei lati
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul. Se curăță ceapa, se spală, se taie...
Desert clatite cu banane si crema de ciocolata
Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina, zahărul, sarea, zahărul vanilinat, bicarbonatul. Se adaugă apoi coaja răzuită de limetă și oul, după care se toarnă treptat laptele, puțin câte puțin. Când compoziția este omogenă,...
Salata de ardei capia copti, cu telemea si ceapa verde
Dacă folosiți ardei capia copți de la congelator, va trebui să-i scoateți din timp, ca să se decongeleze natural, după care va trebui să-i puneți într-o strecurătoare,ca să se scurgă de lichidul lăsat. Dacă vreți să folosiți ardei capia proaspeți, va trebui să-i...
Desert turtite impletite, cu magiun
Pentru aluat se amestecă smântâna cu: oul, zahărul, sarea și vanilia. Când zahărul s-a dizolvat și compoziția este omogenă, se adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt. Va rezulta un aluat moale care trebuie lăsat ”să se odihnească” timp de 20...
Ciorba de fasole uscata alba, cu loboda
Fasolea uscată trebuie aleasă, spălată și pusă la înmuiat, cu apă clocotită, cu câteva ore înainte de prepararea ciorbei. După ce fasolea s-a înmuiat și apa în care a stat s-a îngălbenit, se strecoară și se pune la fiert, de două ori la...
Salata de dovlecel, cu iaurt, marar si usturoi
Mai întâi se face sosul pentru salată. Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se adaugă în iaurt, odată cu sare și piper, după gust. Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărarul, după care se adaugă în sosul pentru salată. La urmă se...
Limba soacrei - aperitiv rusesc din vinete
Mai întâi se face o maioneză bine legată, dintr-un gălbenuș de ou fiert tare, un gălbenuș crud, 1 linguriță rasă de muștar clasic, 30-40 ml de ulei de floarea soarelui și opțional, câteva picături de zeamă de lămâie. Se curăță usturoiul, se spală și...
Tarta aperitiv, cu legume si branzeturi
Mai întâi se face aluatul pentru tartă. Se amestecă făina albă cu sarea și apoi se frământă repede și se încorporează oul și untul rece.Când aluatul este legat, bine format și elastic, se aplatizează, se pune într-o pungă de unică folosință și...
Mancare de dovlecei, cu mamaliguta
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie grosier și se călesc, în ulei suficient și la foc mic, până ce devin ca sticla. Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, se taie rondele și se înmoaie în crăticioară, cu ceapa și...
Cotlete de porc in sos tomat, la cuptor
Carnea se spală bine, ca să nu mai rămână vreo așchie de os, după care se îndepărtează grăsimea, care se va lăsa în tavă, la cuptor, pentru a da un gust bun sosului. Se crestează stratul fin de grăsime, sau pielița care înconjoară carnea slabă de cotlet,...
Ciorba de dovlecei, cu fasole verde
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță ceapa, se spală, se taie și se...
Desert clatite cu buline de ciocolata
Se amestecă mai întâi ingredientele solide (făina, sarea, zahărul, vanilia, coaja răzuită de limetă, bicarbonatul de sodiu) și apoi se adaugă oul și laptele, puțin câte puțin. Se mixează compoziția până ce devine omogenă, fără cocoloașe, iar zahărul se...
Desert tortulet inimioara, din ciocolata si martipan
Marțipanul se frământă puțin, cu mâinile unse cu ulei de alune de pădure (sau de cocos), după care se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de 4-5 mm. Se face un șablon din carton, sub formă de inimioară, atât cât să încapă în tava pentru...
Pulpe de pui la tigaie, in sos alb, cu garnitura de cartofi natur
Pulpele se curăță bine de tuleie și de pielițele tari de la bază, se spală în câteva ape și apoi se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă. Se toarnă uleiul în tigaie și când se încălzește puțin, se pun pulpele. Se acoperă tigaia cu capac...
Tortulet cu fructe
Mai întâi se face crema mousseline (care este o cremă patisieră în care se adaugă unt). Se amestecă mai întâi ingredientele solide (zahărul și amidonul alimentar) și apoi se adaugă cele patru gălbenușuri. Se mixează aceste ingrediente și apoi se...
Ciorba de pui, cu smantana
Carnea de pui (coșul pieptului, spatele și aripile) se fasonează, se spală și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece, la foc mediu. Când se formează spumă, se culege și se aruncă, după care se micșorează focul de la aragaz. Între timp, se curăță rădăcinoasele...
Snitele din file de piept de pui la cuptor, cu cus-cus
Pieptul de pui se spală, se fasonează și se subțiază puțin, pentru a avea șase bucăți de file. Cașcavalul se răzuiește pe răzătoarea fină. Într-o farfurie se amestecă bine: pesmetul, sarea, piperul și cașcavalul răzuit. Se ia fiecare bucată de file, se dă prin...
Zucchini la grill, cu ochiuri si sos din iaurt si usturoi
Mai întâi se prepară sosul din iaurt (smântână) cu usturoi și mărar, pentru că trebuie ținut câteva ore la frigider, înainte de servire. Pentru aceasta se va consulta rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-din-iaurt-cu-usturoi-93431.html...
Ciorba de fasole verde cu loboda
Dacă se folosește fasole verde congelată, se scoate din timp de la congelator și se lasă să se decongeleze natural. Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună...
Aperitiv oua Benedict
Chiflele se taie la orizontală și se prăjesc frumos. Feliile de mușchi, bacon, sau șuncă se prăjesc ușor, în ulei puțin și la foc mic, numai cât să prindă un gust plăcut și nu să se usuce și să se întărească. Se pun pe farfurii chiflele rumenite și se...
Sos hollandaise
Se aleg gălbenușurile de albușuri și se bat cu telul timp de 3-4 minute, cu zeama de lămâie, într-un bol care după acest interval de timp se va da la bain-marie. Se topește untul și se menține cald, până ce va fi adăugat în compoziție. Gălbenușurile se...
Sos din iaurt, cu usturoi
Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se dau pe răzătoarea mică sau se mixează fin. Se alege mărarul, se spală, se zvântă, se toacă și se lasă în așteptare. Se adaugă uleiul de măsline în usturoiul răzuit și...
Gratin de zucchini
Zucchinii se spală, li se îndepărtează capetele și apoi se taie sub formă de rondele, late de 1 cm. Se unge cu unt o tavă termorezistentă și se presară pesmetul uniform, pe toată suprafața și pe pereții vasului. Se aranjează rondelele de zucchini în tavă, se...
Omleta bicolora
Se separă gălbenușurile de albușuri și se omogenizează ușor fiecare, separat, cu câte o furculiță. Se unge cu ulei tigaia pentru prăjit și se dă pe aragaz, la foc mic. Se toarnă mai întâi albușuri în tigaie, se nivelează și se ține pe foc,...
Desert gogosi melc, cu mere si scortisoara
Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, unde se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, ouăle și vanilia. Se adaugă laptele cald, puțin câte puțin, mai întâi până ce se...
Mancarica de cartofi, cu piept afumat de porc
Se pregătește pieptul de porc. Se clătește puțin cu apă caldă, se feliază și se prăjește ușor în uleiul încins, turnat în cratița în care se va prepara mâncărica. Se curăță ceapa, se spală, se taie grosier și se adaugă în crăticioara cu...
Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se...
Cascaval pane la cuptor, cu cartofi natur
Cașcavalul se porționează în felii de cel puțin 1 cm grosime. Ouăle se pun într-o farfurie și se mixează ușor, cu puțină sare. Separat, se amestecă pesmetul cu piper. Se trece o felie de cașcaval prin ou, apoi prin pesmet și se mai repetă această...
Mancarica de dovlecei, cu ardei si rosii
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic. Ardeii se spală, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie rondele. Se adaugă rondelele de ardei în...