În vreme de caniculă, ne străduim să facem preparate rapide, fără coacere, dar consistente și plăcute la gust și aspect. Dacă de regulă nu-mi place limita de timp de la concursurile culinare, de această dată cred că este normal să gătim rapid și bun, pentru că este groaznic să stăm în căldura emisă de cuptor. Din fericire, am găsit în comerț sos pesto, foarte bun, așa că timpul de preparare s-a redus îmbucurător.
Așa că în urmă cu câteva zile am făcut această salată mediteraneană, cu ceea ce este specific zonei. Ceea ce lipsește este busuiocul (pe care l-am înlocuit cu pătrunjel) pentru că atunci când am vrut ”să încoronez” salata cu respectivele frunze, am constatat că se uscaseră...Așa că a trebuit să mă mulțumesc cu pătrunjelul pe care-l aveam la îndemână. Acum am din nou busuioc frumos și proaspăt, dar salata este mâncată de mult timp...
Pastele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 7-8 minute, sau conform recomandărilor de pe ambalaj.
Când sunt gata, se strecoară, se clătesc sub jet și se lasă să se scurgă bine de apă.
Între timp se spală roșiile și, cine vrea, le poate înjumătăți, dacă sunt mai mari.
Se amestecă 3-4 lingurițe de sos pesto și 1-2 lingurițe de ulei de măsline, se subțiază și se omogenizează.
Se pun pastele bine strecurate în bol, se toarnă deasupra sosul pesto subțiat cu ulei de măsline și se amestecă. Se condimentează cu: sare, piper și oregano, după gust.
Se adaugă roșiile cherry, mini mozzarella, bucăți de ton și frunzele de busuioc (pătrunjel).
Cine vrea, poate adăuga 1-2 lingurițe de ulei din conservă, dacă îi place salata mai onctuoasă.
1
Fierbeți pastele în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj.
2
Puteți prepara sosul pesto în casă, dar este foarte bun și cel din comerț, mai ales dacă vreți să scurtați timpul de preparare.
3
Puteți folosi și ulei din conservă, dacă vă place ca salata să fie mai onctuoasă.
4
Este de preferat să ornați salata cu frunze de busuioc, sau de oregano. Eu am folosit frunze de pătrunjel, pentru că mi se uscase busuiocul, pe căldura asta...