Astăzi tocmai am terminat de mâncat acest tort, făcut pentru a marca rețeta nr. 800... Ce a fost mai greu legat de acest tort, a fost găsirea unei denumiri. Voiam o denumire care să se refere nu atât la ingrediente și la compoziție, cât la decor și la evenimentul semnalat, dar nici o variantă nu mi s-a părut potrivită, așa că am cerut și mezinului o părere. Aș fi preferat o denumire cu un singur cuvânt, eventual în engleză (de aceea am și apelat la fantezia și cunoștințele lui) dar el mi-a oferit varianta: ”Liqueurs, couleurs”, în franceză. I se părea că sună frumos, realist și cu rimă. Am avut o reținere, pentru că știu că unii au fobie la limba franceză, dar mezinul mi-a spus că importantă este relevanța titlului, exprimarea realității, sonoritatea lui și nu opiniile potrivnice. I-am dat dreptate, așa că m-am oprit la acest titlu, pe care în cele din urmă l-am redat în limba română, pentru a ușura pronunția...
Pentru acest tort am făcut o cantitate mare de cremă de mascarpone, ca să-mi ajungă să-l și ”învelesc”, dar la sugestia unei prietene, am folosit, până la urmă, pastă de zahăr (pe care mi-a și oferit-o) pentru că urma să fie un suport mai bun pentru sticluțele cu licori...
Pentru blat, se separă mai întâi albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu sarea, iar apoi se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul tos și cel vanilinat. Se continuă mixarea și se adaugă, pe rând, gălbenușurile. Când compoziția a luat volum și zahărul nu se mai simte, se adaugă, în ploaie, făina amestecată cu praful de copt și după încorporarea acesteia se adaugă și cele două linguri de cacao. Când compoziția este omogenă, se oprește mixarea, se toarnă în forma de copt și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Atunci se oprește focul de la cuptor, dar blatul nu se scoate afară, ci se mai lasă puțin să se răcorească treptat.
Blatul se taie a doua zi.
Se prepară o cremă de mascarpone cu frișcă, după rețeta:
https://www.bucataras.ro/retete/crema-de-mascarpone-cu-frisca-pentru-torturi-si-prajituri-93635.html
Pentru că blatul este pufos și aerat, nu mai este nevoie de însiropare. Se pune prima foaie de blat în platou, se unge cu cremă, se suprapune cea de-a doua foaie de blat, se unge și aceasta cu cremă de mascarpone și în sfârșit se pune cea de-a treia foaie de blat.
Se unge cea de-a treia foaie de blat cu 2-3 linguri de gem/dulceață de zmeură și lateral, cu puțin sirop din același gem, pentru ca pasta de zahăr să adere perfect.
Pentru decor, se frâmântă puțin pasta de zahăr ca să se înmoaie, după care se presară zahăr pudră pe planșetă și se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de aproximativ 5 mm. Se presară zahăr pudră și pe sucitor, se rulează pe el foaia de pastă de zahăr și se pune pe tort. Se mulează pasta de zahăr, pe tort, de sus în jos, ca să adere perfect și se taie capetele de fondant, care prisosesc, de jur împrejur.
(Eu am amestecat aceste resturi de pastă de zahăr cu cacao, pentru a avea și fondant colorat, dar natural. Am făcut din acest fondant colorat un suport pentru sticluțele de ciocolată)
Se ornează tortul cu ornamente decor, care trebuie unse în prealabil cu miere, sau sirop, ca să se lipească de fondant.
Tortul se ține la rece, până ce se termină.
1
Blatul pentru tort se face cu o zi înainte și se taie a doua zi.
2
Praful de copt este opțional. Dacă ingredientele sunt mixate corespunzător, pe toată durata preparării compoziției pentru blat, n-ar mai fi nevoie de praf de copt, căci aluatul crește oricum frumos. Praful de copt îl face mai pufos, mai aerat (ceea ce se vede în poze, așa cum se poate vedea în poze și un aluat clicos, care nu a crescut).
3
Când blatul s-a copt, se lasă să se răcorească în cuptorul cu ușa deschisă.
4
Blatul de tort se taie a doua zi.
5
Dacă blatul este pufos și aerat, nu este nevoie de însiropare.
6
Cantitatea de cremă de mascarpone cu frișcă, din rețetă este suficientă și pentru învelirea tortului.
7
Pentru crema de mascarpone cu frișcă ar fi de preferat să folosiți smântână naturală, rece.
8
Dacă subțiați prea tare pasta de zahăr, există riscul să se rupă. De aceea ar fi bine să aveți cam 300 de grame de pastă, iar foaia să nu fie mai subțire de 5 mm.
9
Ungeți tortul cu gem, dulceață, sau miere, pentru ca pasta de zahăr (fondantul) să se lipească bine de el. (Eu am folosit gem de zmeură, pentru gustul ei, care-mi place foarte mult și de aceea se observă denivelări pe tort.)
10
Dacă vreți să colorați pasta albă de zahăr, trebuie să folosiți coloranți pudră, nu lichide. Eu am folosit cacao, pentru că nu-mi plac coloranții artificiali.