Pentru că mi se par foarte ușor de făcut și pentru că soțului meu îi plac foarte mult checurile, cred că am făcut, ani la rândul, câteva sute. Totuși, cum de câtva timp am preferat să încerc rețete noi, n-am mai făcut de mult așa ceva, iar săptămâna trecută m-am decis să încerc o combinație nouă: chec cu nuci rumenite și merișoare. N-am exagerat nici cu nucile, nici cu merișoarele, pentru că am folosit mai puțin zahăr decât de obicei și aș fi riscat ca acestea să se lase la bază (ceea ce ar fi fost un eșec). Checul a ieșit foarte pufos, iar combinația dintre nucile rumenite și merișoarele acrișoare au contribuit la această reușită.
Din ingredientele de mai jos am făcut un singur chec, notat aici drept o porție.
Nucile rumenite în prealabil se mărunțesc și se lasă în așteptare.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare extrafină și când încep să ia volum, se adaugă treptat zahărul pudră și cel vanilinat.
Se continuă mixarea și când zahărul pudră nu se mai simte în compoziție, se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul și apoi făina albă, ”în ploaie”.
Se adaugă puțin câte puțin nucile mărunțite și se încorporează ușor, cu o lingură, sau cu o paletă. La urmă se adaugă treptat și merișoarele.
Când compoziția este omogenă, se toarnă în tava unsă cu unt în prealabil și presărată cu făină, sau în care s-a pus hârtie de copt.
Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce checul crește și se rumenește frumos. Atunci se oprește focul și se mai lasă checul în cuptorul cu ușa întredeschisă, pentru acomodarea cu schimbarea de temperatură.
După 2-3 minute, se scoate checul din cuptor și din tavă, se presară zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilinat și se lasă să se răcorească total, înainte de a fi porționat și servit.
1
Nucile trebuie rumenite și mărunțite în prealabil.
2
Ouăle trebuie scoase din timp din frigider, ca să fie la temperatura camerei. Astfel, ele se vor mixa mai ușor.
3
Atenție la separarea albușurilor de gălbenușuri. Dacă se amestecă, se vor mixa mai greu.
4
Adăugați treptat toate ingredientele.
5
Dacă se adaugă o cantitate mai mare de zahăr (175 grame) și dacă se mixează compoziția întruna, nucile mărunțite și merișoarele nu se vor lăsa la baza checului. Ar fi un eșec ca aceste ingrediente (fructe uscate, sau proaspete) să se lase la baza checului, nu așa trebuie să arate un astfel de chec.
6
Dacă mixați întruna ingredientele, până la încorporarea făinii ”în ploaie”, checul va crește frumos și nu va fi nevoie de praf de copt.
7
După încorporarea făinii, opriți mixarea. Nucile și merișoarele se încorporează ușor cu o paletă, sau cu o lingură, pentru a păstra aspectul pufos al compoziției.
8
Checul trebuie să se rumenească frumos, la temperatură medie și după oprirea focului, să mai stea încă 2-3 minute în cuptorul cu ușa deschisă, pentru acomodarea cu schimbarea de temperatură.
9
Presărați zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilinat când checul este fierbinte.
10
Nu feliați checul decât după ce s-a răcit complet.