De când am auzit de clătite japoneze mi-am dorit să prepar așa ceva, de curiozitate. Prima dată nu mi-a plăcut cum au ieșit și m-am gândit că din cauza ouălor (mai multe, decât la clătitele obișnuite) s-au întărit după câteva ore. Am avut răbdare să încerc o altă rețetă și de această dată am fost chiar încântată văzând că au rămas moi și fragede și a treia zi. Deși numărul de ouă a rămas același, am pus mult mai puțină făină, mai puțin zahăr, în schimb, ceea ce a fost hotărâtor, am mixat albușurile până la starea de bezea și abia apoi am adăugat, cu mare precauție, celelalte ingrediente. Le admiram crescând sub capacul de la tigaie și deși s-au mai lăsat puțin, când le-am întors pe partea cealaltă, au rămas moi, pufoase și tare bune la gust. Iar crema de ciocolată, cu ornamente, mure și cireșe confiate le-au dat gustul excelent pe care vreau să-l mai savurez și altă dată, căci sigur voi mai face astfel de clătite.
Din ingredientele de mai jos au ieșit 10 clătite. Mi-a plăcut să le dau o formă ovală, așa cum am văzut într-un clip japonez pe net, deși cele mai multe erau tot rotunde, cum face toată lumea.
Se separă albușurile de gălbenușuri, fără să se amestece deloc și apoi se mixează un minut, după care se adaugă un praf de sare extrafină.
Când albușurile au început să ia volum, se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat, până ce compoziția ajunge la consistența unei bezele bine legate.
Atunci se încorporează ușor gălbenușurile, unul câte unul, cu ajutorul unei spatule și apoi laptele, puțin câte puțin.
Se adaugă apoi treptat făina ”în ploaie”, amestecată cu praful de copt și se încorporează ușor, ca să ”nu se lase” compoziția.
Se unge tigaia încinsă, la foc mic, cu unt (sau cu foarte puțin ulei de floarea soarelui) și se toarnă compoziția, sub formă de cerculețe, sau ovale, câte două linguri încărcate, fără a o netezi/întinde.
Se adaugă în tavă, între clătite, 1/2 linguriță de apă și apoi se pune capacul pe tigaie. Clătitele se coc câte 4-5 minute, cu capacul pus, pe fiecare parte și de fiecare dată se adaugă 1/2 linguriță de apă.
Se scot clătitele pe un platou și când se răcoresc se decorează (umplu) cu cremă de ciocolată, ornamente, fructe.
Se păstrează la fel de bune și moi încă 1-2 zile, dacă se acoperă recipientul în care s-au pus, cu un capac, ca să nu se usuce.
1
Separați cu atenție albușurile de gălbenușuri. Dacă va ajunge gălbenuș în albușuri, se vor mixa mai greu.
2
Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, ca să se mixeze ușor și repede.
3
Mixați spumă albușurile, până ce ajung la consistența bezelei.
4
Încorporați celelalte ingrediente cu o spatulă, foarte ușor, ca să ”nu se lase” compoziția, să rămână aerată.
5
Ungeți tigaia încinsă, la foc mic, cu foarte puțin unt (sau ulei de floarea soarelui). Ar fi chiar mai bine dacă ați folosi o tigaie în care nu este nevoie să adăugați unt/ulei.
6
Turnați compoziția, cu lingura, în tigaia încinsă, sub formă rotundă, sau ovală și coaceți clătitele câte 4-5 minute pe fiecare față, cu capacul pus.
7
Dacă nu aveți capac de sticlă, ca să puteți observa mai bine coacerea clătitelor, atunci după 3 minute puteți verifica, ridicând capacul, ca să vedeți când clătitele sunt rumenite la bază și puteți să le întoarceți.
8
Timpul de coacere ar putea să fie mai mic, dacă focul la puterea cea mai mică este destul de puternic. Așa că după ce veți face prima clătită, vă veți da seama dacă veți ține clătitele pe foc mai puțin de 5 minute.
9
Nu uitați să adăugați 1/2 linguriță de apă în tigaia cu clătite, înainte de a pune capacul.
10
Coaceți clătitele la foc mic.
11
Decorați clătitele, după ce s-au răcorit.
12
Puteți păstra clătitele proaspete și moi încă 1-2 zile, într-un platou cu capac.