Am găsit mai demult o rețetă de bezele cu nucă de cocos, de origine austriacă (Kokosmakronen/Kokosbusserl) și am pus-o în aplicare, pentru că mi se părea un desert pe gustul meu. Exact așa a ieșit acest desert și bezelele mi-au amintit de batoanele aromate de cocos, care sunt atât de bune...
Din ingredientele de mai jos am făcut două tăvi, fiecare cu câte 25 de bezele (cam 5/porție).
Albușurile se separă cu atenție de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce iau volum. Atunci se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul pudră și cel vanilinat și se mixează întruna, până ce se obține o compoziție bine legată și lucioasă.
Se adaugă cele două linguri de zeamă de lămâie și după ce se încorporează, iar zahărul nu se mai simte, se oprește mixarea.
Se adaugă nuca de cocos, puțin câte puțin și se încorporează cu ajutorul unei palete, sau a unei linguri, fără a se amesteca prea mult, ca să ”nu cadă” compoziția.
Se toarnă compoziția într-un poș, sau într-o pungă de unică folosință, decupată într-un colț.
Se pune hârtie de copt pe tavă și se șprițează bezelele. Se decorează bezelele cu câte o alună nesărată și se dă tava la cuptor, la temperatură mică, pentru cel puțin 60 de minute. Se lasă cuptorul cu ușa deschisă, pe tot timpul coacerii.
Când bezelele s-au întărit, se scoate tava din cuptor, se iau bezelele și se pun pe un platou, până ce se răcesc.
Se depozitează într-un loc uscat și răcoros, în recipiente închis ermetic.
1
Albușurile trebuie separate bine de gălbenușuri, ca să crească frumos.
2
Un praf de sare extrafină, adăugat la începutul mixării, va ajuta la creșterea albușurilor.
3
Puteți folosi zahăr tos, dar va trebui să mixați mai mult.
4
Cine dorește, poate adăuga 1 lingură de amidon alimentar, mai ales dacă se folosește zahăr tos.
5
Amestecați ușor nuca de cocos, cu o paletă, sau cu o lingură, ca să nu se lase compoziția.
6
Bezelele se coc la temperatura cea mai mică, iar ușa cuptorului trebuie lăsată deschisă.
7
Păstrați bezelele, odată răcite, în recipiente închise ermetic, depozitate în locuri uscate și răcoroase.