Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este nevoie.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt...
Mai întâi se face aluatul din: făină, sare, drojdie, zahăr și apă caldă. După ce se încorporează aceste ingrediente, se adaugă uleiul și se mai frământă încă 2-3 minute până ce se absoarbe total în masa aluatului, care devine elastic și...
Preparare Reteta veche de desert - Grau fiert
Grâul (arpacașul) se spală în mai multe ape și se pune la fiert, la foc mic, cu 300-400 ml de apă rece și cu praful de sare. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Când grâul începe...
Se face un aluat potrivit de moale din: făină albă, sare, drojdie, zahăr, apă caldă și la urmă, ulei de floarea soarelui, pentru definitivarea aluatului, care trebuie să fie, în final, elastic și nelipicios.
Se dă aluatul, acoperit cu un șervet curat, să dospească la...
Salata se spală sub jet de apă și se lasă să se zvânte.
Se curăță ceapa, se spală și se taie julienne.
Se spală roșiile și se înjumătățesc.
Se scurge brânza tofu de lichid, se zvântă și se taie sub formă de cubulețe.
Se prăjesc feliile de...
Legumele (morcovii, pătrunjeii, țelina, usturoiul și cartofii) se curăță, se spală, se taie cubulețe, sau rondele și se pun la fiert, cu 1,5-2 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se...
Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se sfărâmițează drojdia proaspătă. Se adaugă zahărul tos și vanilia, iar sarea se presară pe părțile laterale, ca să nu fie în contact direct cu...
Se spală frunzele de salată și se scurg bine de apă.
Se spală roșiile cherry și se feliază lămâia.
Se taie chiflele și se golesc de miez.
Se feliază fileul de hering.
Se umplu chiflele cu: frunze de salată, felii de hering, roșii, măsline și felii de...
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun, de asemenea, la călit, cu ceapa și usturoiul.
Se spală ardeii, se curăță de...
Pastele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt gata fierte, spaghetele se strecoară, se clătesc și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
În timp spaghetele fierb, se curăță ciupercile de pielițe și...
Cum se prepara Ciorba cu legume si perisoare de ciuperci - Reteta gustoasa de post
Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Ciupercile se curăță...
Se spală cartofii și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți, se lasă să se răcorească și se decojesc.
Se curăță morcovii și țelina, după care se pun la fiert în apă cu sare. Când legumele sunt fierte, se strecoară de apă și se lasă să se...
Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când acestea cresc în volum, se adaugă zahărul turnat puțin câte puțin, vanilia, coaja de limetă, iar când compoziția este bine legată, se adaugă, ”în ploaie”...
Cum se prepara Reteta simpla si gustoasa de Budinca de broccoli, cu branzeturi:
Broccoli se desface în buchețele și se spală sub jet de apă, după care se opărește în apă clocotită cu sare, timp de 3-4 minute.
Se strecoară buchețelele de broccoli și se lasă în...
Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie grosier și se pun la fiert cu 4 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță cepele și usturoiul, se...
Se face un aluat potrivit de moale și elastic din: făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, apă caldă și ulei, la urmă, pentru definitivare. Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece, timp de 30 de minute....
Se face mai întâi aluatul din: făină, drojdie, zahăr, sare și apă călduță. După ce se încorporează toate ingredientele, se adaugă uleiul și se frământă timp de 2-3 minute, până ce se absoarbe total în masa aluatului, devenit elastic și...
Stafidele se opăresc timp de 10-15 secunde, se scurg de apă și apoi se țin 10 minute în esență de rom.
Se amestecă ingredientele solide (zahărul, vanilia și amidonul) după care se încorporează gălbenușurile.
Se mixează și se adaugă treptat laptele. Se dă...
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc, în ulei suficient și la foc mic.
Se curăță ciupercile de pielițe și de lamele, se spală, se feliază și se adaugă în tigaie, peste legumele călite. Se prepară ciupercile la foc mic, până...
Perele se spală, se taie în jumătăți, se curăță de coji, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care, cu o linguriță, sau cu un dispozitiv special, se îndepărtează cotorul/semințele și partea tare, pietroasă/lemnoasă din mijloc.
În tava de copt se...
Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt gata fierți, se lasă să se răcorească, se decojesc și se taie cubulețe (mici).
Se adaugă brânza fărâmițată și apoi 3 ouă, sare (dacă mai este nevoie) și piper, după care se omogenizează...
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală, se scurg de apă și se feliază.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare.
Se adaugă ciupercil...
Untul se mixează cu zahărul tos și apoi se adaugă pe rând cele trei gălbenușuri și coaja răzuită de lămâie.
Cele trei albușuri se mixează cu praful de sare și după ce au crescut în volum se adaugă vanilia și se continuă mixarea.
Se adaugă albușurile...
Pieptul de pui se spală, se fasonează și se pune la fiert.
Se spală cartofii și se fierb ”în coajă”. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și apoi se decojesc.
Se curăță, se spală ceapa și se feliază.
Se spală lămâia, se feliază pe...
Pastele se fierb în apă cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj.
Între timp se face sosul. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile, se...
Mai întâi se pregătesc cartofii. Fie se curăță, se spală și se fierb în apă cu puțină sare, fie se fierb în coajă, se taie rondele (după ce se răcesc puțin și se decojesc) care se decupează cu o formă atractivă. (Eu am ales să le decupez sub formă de...
Fasolea se alege, cu o zi înainte, se spală și se pune la înmuiat, cu apă rece. A doua zi, se aruncă apa în care s-a înmuiat fasolea, se adaugă altă apă și se dă oala la foc iute. Când apa începe să se coloreze și mai scade, se strecoară fasolea, se...
Prunele se spală, se scurg de apă și se taie în jumătăți, aruncându-se sâmburii.
Untul se feliază și se pune pe fundul tăvii de copt. Se toarnă peste unt zahărul tos și apoi se așează jumătățile de prune, cu partea exterioară în sus.
Se...
Din: făină, unt, sare, zahăr, vanilie și ou se face un aluat fraged pentru tarte. După ce se încorporează toate ingredientele, iar aluatul este elastic, omogen și nelipicios se pune într-o folie de unică folosință, se aplatizează și se dă la frigider pentru o oră....
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală,...
Supa de rosii, cu ciuperci si orez (de post)
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este nevoie. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt...
Pizza picanta de post, cu peste
Mai întâi se face aluatul din: făină, sare, drojdie, zahăr și apă caldă. După ce se încorporează aceste ingrediente, se adaugă uleiul și se mai frământă încă 2-3 minute până ce se absoarbe total în masa aluatului, care devine elastic și...
Reteta veche de desert - Grau fiert
Preparare Reteta veche de desert - Grau fiert Grâul (arpacașul) se spală în mai multe ape și se pune la fiert, la foc mic, cu 300-400 ml de apă rece și cu praful de sare. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Când grâul începe...
Placinte Poale-n brau de post, cu cartofi si ceapa verde
Se face un aluat potrivit de moale din: făină albă, sare, drojdie, zahăr, apă caldă și la urmă, ulei de floarea soarelui, pentru definitivarea aluatului, care trebuie să fie, în final, elastic și nelipicios. Se dă aluatul, acoperit cu un șervet curat, să dospească la...
Salata de rosii cu branza tofu
Salata se spală sub jet de apă și se lasă să se zvânte. Se curăță ceapa, se spală și se taie julienne. Se spală roșiile și se înjumătățesc. Se scurge brânza tofu de lichid, se zvântă și se taie sub formă de cubulețe. Se prăjesc feliile de...
Supa crema de legume, cu tofu si crutoane
Legumele (morcovii, pătrunjeii, țelina, usturoiul și cartofii) se curăță, se spală, se taie cubulețe, sau rondele și se pun la fiert, cu 1,5-2 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se...
Desert panettone de post
Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se sfărâmițează drojdia proaspătă. Se adaugă zahărul tos și vanilia, iar sarea se presară pe părțile laterale, ca să nu fie în contact direct cu...
Cosulete aperitiv, cu file de hering
Se spală frunzele de salată și se scurg bine de apă. Se spală roșiile cherry și se feliază lămâia. Se taie chiflele și se golesc de miez. Se feliază fileul de hering. Se umplu chiflele cu: frunze de salată, felii de hering, roșii, măsline și felii de...
Tocanita de dovlecei
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun, de asemenea, la călit, cu ceapa și usturoiul. Se spală ardeii, se curăță de...
Spaghete cu ciuperci, in sos de usturoi
Pastele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt gata fierte, spaghetele se strecoară, se clătesc și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă. În timp spaghetele fierb, se curăță ciupercile de pielițe și...
Ciorba cu legume si perisoare de ciuperci - Reteta gustoasa de post
Cum se prepara Ciorba cu legume si perisoare de ciuperci - Reteta gustoasa de post Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Ciupercile se curăță...
Salata Poienita cu ciuperci, de post
Se spală cartofii și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți, se lasă să se răcorească și se decojesc. Se curăță morcovii și țelina, după care se pun la fiert în apă cu sare. Când legumele sunt fierte, se strecoară de apă și se lasă să se...
Desert prajitura cu blat din albusuri si crema de portocale
Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când acestea cresc în volum, se adaugă zahărul turnat puțin câte puțin, vanilia, coaja de limetă, iar când compoziția este bine legată, se adaugă, ”în ploaie”...
Reteta simpla si gustoasa de Budinca de broccoli, cu branzeturi
Cum se prepara Reteta simpla si gustoasa de Budinca de broccoli, cu branzeturi: Broccoli se desface în buchețele și se spală sub jet de apă, după care se opărește în apă clocotită cu sare, timp de 3-4 minute. Se strecoară buchețelele de broccoli și se lasă în...
Ciorba de legume, cu broccoli
Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie grosier și se pun la fiert cu 4 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță cepele și usturoiul, se...
Pizza cu sunca, ardei si ciuperci
Se face un aluat potrivit de moale și elastic din: făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, apă caldă și ulei, la urmă, pentru definitivare. Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece, timp de 30 de minute....
Pizza de casa
Se face mai întâi aluatul din: făină, drojdie, zahăr, sare și apă călduță. După ce se încorporează toate ingredientele, se adaugă uleiul și se frământă timp de 2-3 minute, până ce se absoarbe total în masa aluatului, devenit elastic și...
Desert crema de vanilie cu stafide, la pahar
Stafidele se opăresc timp de 10-15 secunde, se scurg de apă și apoi se țin 10 minute în esență de rom. Se amestecă ingredientele solide (zahărul, vanilia și amidonul) după care se încorporează gălbenușurile. Se mixează și se adaugă treptat laptele. Se dă...
Garnitura de cus-cus, cu ciuperci
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc, în ulei suficient și la foc mic. Se curăță ciupercile de pielițe și de lamele, se spală, se feliază și se adaugă în tigaie, peste legumele călite. Se prepară ciupercile la foc mic, până...
Desert prajitura rasturnata cu pere
Perele se spală, se taie în jumătăți, se curăță de coji, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care, cu o linguriță, sau cu un dispozitiv special, se îndepărtează cotorul/semințele și partea tare, pietroasă/lemnoasă din mijloc. În tava de copt se...
Lasagna cu cartofi si branza sarata
Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt gata fierți, se lasă să se răcorească, se decojesc și se taie cubulețe (mici). Se adaugă brânza fărâmițată și apoi 3 ouă, sare (dacă mai este nevoie) și piper, după care se omogenizează...
Vinete umplute cu ciuperci si cus-cus
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală, se scurg de apă și se feliază. Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare. Se adaugă ciupercil...
Desert briose cu lamaie
Untul se mixează cu zahărul tos și apoi se adaugă pe rând cele trei gălbenușuri și coaja răzuită de lămâie. Cele trei albușuri se mixează cu praful de sare și după ce au crescut în volum se adaugă vanilia și se continuă mixarea. Se adaugă albușurile...
Salata de cartofi, cu piept de pui si maioneza
Pieptul de pui se spală, se fasonează și se pune la fiert. Se spală cartofii și se fierb ”în coajă”. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și apoi se decojesc. Se curăță, se spală ceapa și se feliază. Se spală lămâia, se feliază pe...
Farfalle cu masline, in sos picant de rosii
Pastele se fierb în apă cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Între timp se face sosul. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se spală roșiile, se...
Piept de pui invelit in cascaval, cu cartofi natur
Mai întâi se pregătesc cartofii. Fie se curăță, se spală și se fierb în apă cu puțină sare, fie se fierb în coajă, se taie rondele (după ce se răcesc puțin și se decojesc) care se decupează cu o formă atractivă. (Eu am ales să le decupez sub formă de...
Bors de fasole alba uscata, cu rasol afumat de porc
Fasolea se alege, cu o zi înainte, se spală și se pune la înmuiat, cu apă rece. A doua zi, se aruncă apa în care s-a înmuiat fasolea, se adaugă altă apă și se dă oala la foc iute. Când apa începe să se coloreze și mai scade, se strecoară fasolea, se...
Desert prajitura rasturnata cu prune
Prunele se spală, se scurg de apă și se taie în jumătăți, aruncându-se sâmburii. Untul se feliază și se pune pe fundul tăvii de copt. Se toarnă peste unt zahărul tos și apoi se așează jumătățile de prune, cu partea exterioară în sus. Se...
Desert tarta cu prune
Din: făină, unt, sare, zahăr, vanilie și ou se face un aluat fraged pentru tarte. După ce se încorporează toate ingredientele, iar aluatul este elastic, omogen și nelipicios se pune într-o folie de unică folosință, se aplatizează și se dă la frigider pentru o oră....
Ciorba de legume, cu afumaturi
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală,...