Fac adeseori torturi aperitiv, iar din acesta am mai făcut, în urmă cu ceva timp, dar cu un alt decor. Pentru acest tort aperitiv am folosit Mozzarella proaspătă, dar și răzuită. Aș fi vrut să decorez tortulețul cu mozzarella de mici dimensiuni, dar nu mai era la vânzare, așa că am fost nevoită să folosesc ceea ce am găsit.
Am făcut acest tortuleț înainte de Ajunul Bobotezei, ca să prelungesc puțin atmosfera sărbătorească din ultimele două săptămâni și pentru că aceasta a fost inspirația de moment. Tortul este făcut în principal pe bază de lactate, dar am folosit și un strat de șuncă de Praga, pentru mai multă consistență, pentru evitarea monotoniei gustative, dar și pentru un gust mai special.
Se spală roșiile și se șterg cu un prosop de hârtie.
Se spală măslinele, se scurg de apă și se șterg, de asemenea.
Se spală sub jet ușor de apă frunzele proaspete de busuioc/oregano și se zvântă.
Se mărunțesc feliile de șuncă de Praga. Se scoate mozzarela proaspătă din ambalaj, se scurge de lichid și se lasă să se usuce, înainte de feliere.
Se pun feliile pe platou, îmbinate cu partea de la bază și se ung cu cremă de brânză. Se presară mozzarella răzuită și se acoperă cu alte două felii de pâine, unse cu cremă pe parțile care se suprapun, pentru ca feliile să adere perfect unele de altele și să nu alunece.
Se ung cele două felii de pâine, din al doilea strat, cu unt moale, după care se presară uniform șunca de Praga mărunțită.
Se acoperă stratul de șuncă de Praga cu alte două felii de pâine, unse cu unt pe părțile care se suprapun. Se ung și aceste două felii cu cremă de brânză și se presară din nou mozzarella răzuită.
Se acoperă ultimul strat de mozzarella cu două felii de pâine toast, unse cu cremă pe părțile care se suprapun.
Se unge tortulețul de jur împrejur, cu cremă de brânză. se presară pe alocuri mozzarella răzuită și apoi se decorează cu jumătăți de mozzarella proaspătă, roșii cherry, măsline fără sâmburi și frunze proaspete de busuioc, sau oregano.
Se lasă în frigider 10-15 minute, înainte de servire.
1
Pentru tortuleț se poate folosi pâine mică rotundă, pâine la tavă, sau felii de pâine toast. Eu le-am preferat pe acestea din urmă, pentru că sunt tăiate perfect și au o consistență potrivită pentru porționarea tortului.
2
Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de întins pe pâine.
3
Puteți folosi felii de șuncă presată, jambon, pastramă, chiar întregi. Eu am preferat să le mărunțesc pentru că astfel stratul este mai aerat și tortulețul se va porționa mai ușor, fără a i se strica aspectul.
4
Puteți condimenta tortulețul cu sare, dar ingredientele folosite au tot ce le trebuie pentru ca gustul să fie foarte bun. Eu am pregătit sarea, dar n-a fost nevoie să o folosesc.
5
Presați puțin feliile de pâine toast, înainte de a le unge, când acoperiți cu ele stratul de umplutură.
6
Elementele de decor trebuie să fie uscate, să nu curgă apă din ele.
7
Folosiți măsline fără sâmburi.
8
Dacă am folosit felii de pâine toast, am putut porționa tortulețul la foarte puțin timp după ce l-am făcut/decorat, pentru că această pâine este moale și se poate tăia foarte ușor.