Nu există sărbătoare religioasă, ori de familie la care să nu prepar ciocolată. Nu numai pentru că este foarte bună și apreciată, dar poate mai ales pentru că este rapid și relativ ușor de preparat. Acum am adăugat aroma incomparabilă a migdalelor, iar rezultatul a fost o ciocolată rafinată și delicioasă. Numai bună pentru sărbătorile Crăciunului.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care am amestecat cacaua cu laptele praf.
Mai întâi se amestecă foarte bine laptele praf și cacaua, chiar cu o zi înainte. Această operațiune cere mai mult timp, pentru că nu trebuie să rămână cocoloașe albe de lapte praf.
Se face un sirop bine legat din apă și zahăr. Când siropul curge bob, se ia cratița de pe foc și se adaugă untul feliat, ca să se topească mai repede.
Se adaugă apoi, puțin câte puțin, amestecul de lapte praf și cacao și când compoziția este uniformizată se adaugă și pudra de migdale.
Se omogenizează bine compoziția și la urmă se adaugă esența de rom.
Se toarnă ciocolata într-o formă unsă cu unt în prealabil și se decorează cu migdale feliate, după care se dă la răcoare, până ce se răcește complet și se întărește.
După ce ciocolata s-a răcit și întărit, ea poate fi porționată și pusă în recipiente închise ermetic. Se păstrează la frigider.
1
Amestecați bine, din timp, laptele praf și cacaua. Este foarte neplăcut să rămână și să se vadă în ciocolată, cocoloașe albe de lapte praf.
2
Legați foarte bine siropul, până ce cade bob în farfuria de probă. În caz contrar, ciocolata nu se va întări corespunzător.
3
Dacă veți lega prea tare siropul, se va zaharisi. Soluția reparatorie ar fi să adăugați puțină apă și să reluați fierberea, cu grija ca să legați bine siropul, dar să nu ajungeți iarăși la starea de zaharisire.
4
Feliați untul adăugat în sirop, ca să se topească mai repede. Din momentul în care siropul s-a legat bine, ingredientele solide trebuie adăugate și încorporate destul de repede, înainte ca ciocolata să se îngroașe și să nu mai poată fi turnată în formă.
5
Grăsimea din pudra de migdale s-ar putea să înmoaie puțin ciocolata.
6
Decorați ciocolata cu migdale feliate, imediat ce ați turnat-o în formă.
7
Nu tăiați ciocolata înainte de a se fi răcit complet.
8
Porționați ciocolata și păstrați-o la rece.