De dragul lor, am preparat verze de Bruxelles de câteva ori (deși nu-mi place varza, în general) dar acum este pentru prima dată când le fac la cuptor, cu sos alb. Mi s-a părut cea mai gustoasă rețetă cu aceste verzișoare drăguțe...
Verzișoarele se curăță de foile exterioare, se spală sub jet și se pun la fiert, 10-15 minute, în apă rece cu sare.
După acest interval de timp se strecoară și se lasă să se scurgă de apă.
Se răzuiește cașcavalul pe răzătoarea mare.
Cât timp fierb verzele, se prepară sosul alb din: amidon, unt, lapte și smântână. Se dă crăticioara cu sosul pe aragaz, la foc mic și se amestecă întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului, până ce se îngroașă puțin. Atunci se ia crăticioara de pe foc și se lasă în așteptare, până ce vor fi gata verzele.
Se unge cu unt o tavă termorezistentă și se distribuie în ea verzele fierte și răcorite.
Sosul alb se toarnă uniform peste verze, se condimentează cu; sare,piper și boia de ardei dulce, se presară cașcavalul răzuit și se dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru 15 minute.
Se servește imediat, cu smântână.
1
Curățați verzișoarele de 1-2 foi exterioare și apoi spălați-le sub jet de apă rece.
2
Nu fierbeți verzele mai mult timp, pentru că sunt foarte fragede și foile ”se topesc”.
3
În timpul tratării termice, amestecați sosul întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului.
4
Nu țineți prea mult praparatul în cuptor, ca să nu se usuce.
5
Preparatul este foarte bun, proaspăt scos din cuptor, dar se poate și reîncălzi, la nevoie.