Una dintre supele cremă care-mi plac mult este aceasta, din dovlecel și din alte câteva legume (cartofi, morcovi, pătrunjel și țelină) care o fac și mai bună. De obicei supele cremă sunt și de post, ceea ce ne aduce un oarecare avantaj în această perioadă.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Se curăță: morcovii, pătrunjelul, țelina, cartofii și dovlecelul (care poate fi lăsat cu tot cu coajă) se spală bine, se taie cubulețe, sau rondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece și cu sare.
Cât timp fierb legumele, se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se feliază și se lasă în așteptare. După ce s-a călit ceapa, se ia tigaia de pe foc și se adaugă usturoiul feliat.
Se curăță ceapa verde, se spală, se zvântă și se taie rondele.
Se taie crutoanele din feliile de pâine toast și se dau la cuptor, la foc mic, ca să se rumenească frumos, pe toate fețele.
Când legumele au fiert bine, se strecoară apa și se lasă în așteptare. Se mixează fin legumele, adăugând ceapa călită, usturoiul feliat și 1-2 căni de zeamă de la fiert.
Când legumele s-au pasat/mixat fin, se toarnă supa cremă într-o oală, se adaugă restul de zeamă și dacă mai este nevoie, apă caldă, până ce se obține consistența dorită.
Se dă oala cu supa cremă la fiert, la foc mic, amestecând în ea, din când în când, pentru încă un clocot. La urmă, se condimentează cu sare și piper și se ia oala de pe foc.
După 10 minute ”de odihnă”, supa cremă poate fi servită, cu rondele de ceapă verde și cu crutoane. Cine vrea, poate presăra și pătrunjel tocat.
1
Dovlecelul poate fi tăiat și fiert cu tot cu coajă, dar trebuie spălat bine, în prealabil.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă.
3
Dacă zeama scursă de la fierberea legumelor nu este suficientă pentru subțierea supei cremă, adăugați apă caldă, până la obținerea efectului dorit.
4
Coaceți crutoanele la cuptor, la foc mic și întorceți-le pe toate fețele, ca să se rumenească uniform și frumos.
5
Cine vrea, poate adăuga pătrunjel tocat, la servire.