Plănuiesc de mai mult timp să postez rețeta aceasta, după ce am aflat despre ea într-o emisiune culinară. Mi s-a părut interesantă, atractivă și ușor de preparat. După ce am făcut-o, am constatat că este și foarte gustoasă și consistentă, crocantă la exterior și moale la interior.
Am înțeles că este o specialitate veche a imigranților polonezi din SUA. care nu-și permiteau să cumpere pui, mai scumpi la vremea aceea, așa că au preparat aceste ”copănele” din carne de porc, mai ieftină și mai la îndemână.
Am respectat rețeta aproape în totalitate, cu câteva mici modificări. Spre exemplu, am folosit fulgi de porumb, nu pesmet și m-am asigurat că preparatul se va pătrunde și va fi gustos prin: dimensionarea adecvată a bucățelelor de carne, baterea ușoară cu ciocanul a cărnii și condimentarea ei înainte de asamblare.
Preparatul se poate servi simplu, cu murături sau cu o salată. Se poate lua și la pachet. Cine vrea, poate asocia preparatul cu orice garnitură potrivită pentru șnițele, sau pentru friptura de porc.
Dintr-un kilogram de carne de porc am făcut 7 City Chicken, destul pentru a sătura cam 3 persoane.
Carnea se spală, se usucă (prin tamponare cu hârtie absorbantă) și se fasonează, în așa fel încât să nu mai rămână grăsimi. Se taie carnea în pătrățele de 1-1,5 cm grosime și cu laturi de 3-4 cm. Este bine să fie pătrățele mici, medii și mijlocii, pentru a asambla adecvat ”copănelele”.
Se bat ușor cu ciocanul pătrățelele de carne și se înșiră pe niște platouri.
Se condimentează carnea pe ambele fețe cu: sare, piper și boia de ardei dulce și se lasă câteva minute, ca să se pătrundă.
Se pregătesc între timp, pe niște farfurii: făina albă și pesmetul. Separat se mixează ouăle.
Se pun bucățelele de carne pe bețișoare, începând cu cele mai mari, continuând cu cele medii și apoi terminând cu cele mici. Se pun cam 6-7 bucăți de carne pe fiecare bețișor, dacă sunt de dimensiunea indicată mai sus.
Se modelează manual carnea de pe bețișoare, în așa fel încît să aibă aspectul unor copănele de pui (mai mari în partea superioară și mai mici în partea inferioară) .
Se dau ”copănelele” prin făină, apoi prin ou și la urmă prin pesmet (sau prin fulgii de porumb mărunțiți).
Când toate ”copănelele” sunt pregătite, se pune uleiul în tigaie și se aprinde focul de la aragaz.
Când uleiul este fierbinte, se pun ”copănelele” în tigaie și se prăjesc frumos, la foc mic pe toate părțile, până ce se rumenesc.
Se scot ”copănelele” din tigaie și se pot servi imediat, cu o garnitură alături, cu o salată, sau cu murături.
1
Bucățelele de carne nu trebuie să fie groase, pentru a se pătrunde ușor și bine. Dacă vor fi groase, există riscul să rămână crude la interior.
2
Bateți ușor cu ciocanul bucățelele de carne, pentru a le frăgezi puțin.
3
Puteți folosi și alte condimente (usturoi, de exemplu).
4
Nu puneți ”copănelele” la prăjit, decât atunci când uleiul din tigaie este fierbinte.
5
”Copănelele” trebuie prăjite în ulei suficient și la foc mic. Dacă nu se scufundă în ulei, asigurați-vă că se rumenesc uniform, întorcându-le pe toate părțile.
6
Nu prăjiți carnea la foc iute, oricât de grăbite ați fi, pentru că se va arde și va rămâne crudă la interior.
7
Serviți preparatul imediat, cu sau fără garnitură, cum vă place.