Doream de mult timp să fac un pandișpan cu nucă și iată că am avut ocazia ca în același timp să probez astfel și mult doritele tăvi semirotunde pe care le-am primit de curând. Glazurate cu ciocolată (albă, sau neagră) și decorate frumos cu cireșe confiate și nucă rumenită și mărunțită, pandișpanele mele (căci am făcut două, din aceste ingrediente!) nu au fost numai delicioase, ci și foarte frumoase...
Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare până încep să ia volum. Se adaugă apoi treptat: zahărul pudră, vanilia, gălbenușurile, unul câte unul și la urmă făina, ”în ploaie” și nuca rumenită și tăiată în prealabil.
Se ung cu unt tăvile și se toarnă în ele compoziția de pandișpan. Se dau tăvile la cuptor, la temperatură medie, până ce compoziția crește și se rumenește frumos.
Când pandișpanele s-a rumenit, se scot tăvile din cuptor și se lasă să se răcorească puțin, timp de 2-3 minute. Atunci se desprind ușor cu o paletă din lemn și se pun pe un suport, ca să se răcească total.
Cât timp pandișpanul este în cuptor, se mărunțește nuca rumenită frumos în prealabil, ca să o folosiți la decor.
Când pandișpanul s-a răcit complet, se glazurează cu ciocolata topită la bain-marie cu o lingură de ulei de alune de pădure.
Se decorează cu cireșe confiate și nucă rumenită și mărunțită.
1
Dacă nu aveți tăvi semirotunde, din ingredientele de aici puteți face un singur pandișpan într-o tavă obișnuită de chec.
2
Nu este obligatoriu să folosiți zahăr pudră. Prin folosirea zahărului pudră am vrut ca pandișpanul să nu crească prea mult. Astfel nu aș fi obținut forma dorită, semirotundă.
3
Lăsați pandișpanul să se răcească definitiv, înainte de a-l glazura și decora.
4
Pregătiți din timp nuca rumenită și tăiată, sau mărunțită.