Îmi plac nuca de cocos și ciocolata, iar o combinare a lor mi se pare cât se poate de reușită. Cum, totuși, îmi place mai mult ciocolata, am decis ca aceste batoane să fie de ciocolată cu nucă de cocos și nu invers, de nucă de cocos, învelite în ciocolată...
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care ciocolata a stat să se răcească/întărească.
Mai întâi se amestecă foarte bine laptele praf cu cacaua, în așa fel încât să nu mai rămână cocoloașe albe.
Se face un sirop bine legat, care să cadă bob pe farfurioara de probă, din: apă, zahăr și vanilie.
Când siropul este bine legat, se ia crăticioara de pe foc și se adaugă untul feliat în prealabil, ca să se topească mai repede.
După ce untul s-a topit, se adaugă, puțin câte puțin, amestecul de lapte praf și cacao. Se amestecă repede, până la încorporarea perfectă, în așa fel încât să nu mai rămână cocoloașe, iar compoziția de ciocolată să fie fină și netedă.
Se adaugă nuca de cocos, se amestecă rapid, iar la urmă se adaugă esența de rom și se omogenizează compoziția de ciocolată.
Se toarnă ciocolata într-o formă în care s-a pus în prealabil folie alimentară. Dacă s-a întărit puțin, se netezește la suprafață cu lama, unsă cu unt, a unui cuțit.
Se dă ciocolata la rece, ca să se răcească și întărească.
A doua zi, ciocolata se scoate din formă, cu tot cu folia alimentară, se desprinde și se porționează, cu un cuțit cu lama subțire, în batoane de 1 cm grosime.
Se pun batoanele pe un suport și se învelesc în ciocolată neagră (sau cu lapte) topită la bain-marie în prealabil, în 2 linguri de smântână.
Se topește la bain-marie ciocolata albă cu o lingură de smântână și se decorează.
După ce se întărește decorul, batoanele pot fi deja servite.
1
Amestecați bine laptele praf cu cacaua, ca să nu mai rămână cocoloașe albe, care s-ar vedea urât în batoane.
2
Legați bine siropul, înainte de a adăuga celelalte ingrediente, pentru ca batoanele de ciocolată să se întărească și să nu rămână moi.
3
Amestecați repede ingredientele, pentru ca ciocolata să nu se întărească înainte de a fi turnată în formă.
4
Dacă ciocolata se întărește și nu este netedă la suprafață, o puteți netezi, cât timp este foarte caldă, cu lama unsă cu unt a unui cuțit. Dacă ciocolata nu mai este foarte caldă, atunci va trebui să încălziți și cuțitul, pentru a o netezi, cu unt.
5
Nu acoperiți ciocolata caldă, cu nimic. Lăsați-o descoperită să se răcească natural, într-un loc răcoros și uscat, unde nu poate atrage alte mirosuri.
6
Nu tăiați ciocolata înainte de a se răci și întări complet.
7
Decorați cu ciocolată albă, numai după ce s-a întărit învelișul de ciocolată neagră.
8
Dacă nu doriți, nu este obligatoriu să decorați batoanele de ciocolată.