Reteta gustoasa de Supa crema de mazare, cu crutoane
Cum ne plac mult supele cremă (mai ales cu crutoane crocante și bine rumenite în cuptor) am făcut pentru sfârșitul săptămânii trecute o astfel de supă, din mazăre. Am folosit mazăre congelată din comerț, deși nu prea agreez astfel de variante, pentru că în vara care a trecut n-am reușit să fac proviziile de mazăre proaspătă pentru iarnă.
În scurt timp, supa cremă a ieșit foarte bună, nu numai datorită mazărei, ci și a celorlalte legume din lista de ingrediente. În plus, a fost exact ce trebuie și pentru perioada de post. Când s-a putut, am îmbogățit gustul supei cu 1-2 linguri de smântână grasă, iar crutoanele crocante au contribuit decisiv la savoarea maximă a acestui preparat.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă cremă.
Ingrediente pentru Reteta gustoasa de Supa crema de mazare, cu crutoane:
Cum se prepara Reteta gustoasa de Supa crema de mazare, cu crutoane:
Mazărea se decongelează, se alege, se spală sub jet de apă și se lasă la scurs, în strecurătoare.
Se curăță cartofii și rădăcinoasele, se spală și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este necesar.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor la foc mic și în ulei suficient, până ce devin ca sticla.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt.
Se taie feliile de pâine toast în cubulețe și se rumenesc la cuptor, la foc mic, întorcându-le din când în când, pentru a se rumeni frumos pe toate fețele.
Când legumele au fiert, se strecoară de zeamă, care se lasă în așteptare, căci se va folosi la subțierea supei cremă.
Se adaugă mazărea și legumele călite (cu tot cu ulei) peste cele fierte, se pasează ușor, se subțiază pasta obținută cu zeama scursă de la fiert și se mixează fin în blender.
Se subțiază pasta obținută după mixare, cu restul de zeamă de la fierberea legumelor, se mai adaugă apă caldă, dacă mai este cazul, pentru a obține consistența dorită și se dă oala la foc mediu, pentru încă un clocot-două.
Se condimentează cu sare și piper, iar când supa cremă este gata, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se lasă ”să se odihnească” timp de 10-15 minute, înainte de servire.
La servire, se poate adăuga în farfurie 1-2 linguri de smântână grasă. Se servește cu Crutoane crocante și rumenite în cuptor.
Va recomandam si reteta Supa crema de linte rosie
1
Pentru supa cremă, sunt recomandați cartofii galbeni.
2
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Căliți-le doar ușor, la foc mic și în ulei suficient, până ce devin ca sticla și se fac dulci.
3
Păstrați zeama scursă de la fierberea legumelor, ca să subțiați supa cremă cu ea.
4
Dați și legumele călite, cu tot cu ulei, prin blender, odată cu legumele fierte.
5
Dacă nu doriți ca supa cremă să fie de post, puteți adăuga smântână.
6
Crutoanele trebuie rumenite la cuptor, la foc mic. Ca să vă asigurați că se vor rumeni uniform pe toate fețele, trebuie să le supravegheați mereu și să le mai întoarceți din când în când.
7
Presărați pătrunjel tocat la sfârșit, după ce ați luat oala de pe foc, sau chiar la servire, în farfurie.