Am văzut ceva asemănător pe net, dar erau numite ”bomboane de casă”. Eu nu pot să le numesc așa pe acestea, pentru că am făcut de multe ori bomboane de ciocolată, în forma de silicon pe care o am de câțiva ani și după o altă rețetă. Așa că acestea sunt, în ceea ce mă privește, ”biluțe de ciocolată”, rafinate, dulci, fine și care se topesc imediat în gură. Le-am decorat frumos, în culori vii, tocmai pentru a le face atractive. Și au avut mult succes, în aceste zile de Crăciun...
Pentru că am folosit lichior de portocale, preparat în casă, biluțele nu sunt pentru copiii mici. Cine vrea să facă biluțe de ciocolată pentru copii, va folosi esență de rom.
Untul se mixează spumă cu zahărul pudră. Se adaugă nuca de cocos și nuca rumenită și măcinată, după care se omogenizează compoziția.
Ciocolata amară și cea cu lapte se mărunțesc și se topesc la bain-marie, cu 50 de grame de unt.
Când ciocolata s-a topit, se ia de pe foc, se lasă puțin să se răcorească și apoi se adaugă amestecul de unt și nucă. Se adaugă lichiorul de portocale(sau esența de rom) se omogenizează compoziția și se dă la congelator, ca să se răcească și să se întărească (20-25 de minute).
Când compoziția s-a răcit în congelator, se ia cu lingurița din ea, se modelează sub formă de biluță, se trece prin ciocolată topită cu unt la bain-marie și apoi se decorează, prin tăvălire, în ornamente decorative, sau în nucă de cocos.
Odată ornate, biluțele se depun pe o tavă și când s-au răcit și întărit, se pun într-un recipient închis ermetic.
Se păstrează la frigider.
1
Puteți folosi numai nucă rumenită și măcinată, sau numai nucă de cocos, în funcție de cum vă place.
2
Dacă biluțele sunt pentru copii, în loc de lichior folosiți esență de rom.
3
Puteți folosi orice fel de lichior. Eu am folosit lichior de portocale pentru că l-am preparat în casă și este natural, fără coloranți, stabilizatori și alte ingrediente sintetice.
4
Adăugați lichiorul (esența) la sfârșit, după ce ați adăugat toate celelalte ingrediente, când compoziția nu mai este foarte caldă.
5
Compoziția de ciocolată se topește foarte ușor, chiar dacă a stat în congelator, așa că trebuie modelată foarte repede sub formă de biluțe.
6
Puteți tăvăli biluțele în ornamente decorative, fără ca să le treceți în prealabil prin ciocolată topită la bain-marie, dar nu vor fi la fel de bune și rafinate. Ornamentele decorative vor adera foarte ușor la biluțele de ciocolată.
7
Păstrați biluțele de ciocolată la frigider, într-un recipient închis ermetic, pentru a nu se topi și pentru a nu atrage mirosurile de mâncare.