Ne plac mult chifteluțele de porc și cu o garnitură diferită de ceea ce se servește de obicei (piure de broccoli și inimioare de sfeclă roșie) ni s-a părut ceva mai special, ca pentru un dejun aparte.
Din aceste ingrediente am făcut 36 de chifteluțe, câte 3/porție, iar garnitura a fost doar pentru 4 porții.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor la foc mic, în ulei suficient.
Se curăță usturoiul, se spală și se răzuiește pe răzătoarea mică.
Se înmoaie o felie de pâine în lapte dulce și apoi se stoarce bine.
Se curăță cartoful, se spală și se răzuiește pe răzătoarea mică.
Carnea se spală, se fasonează, se macină și se amestecă bine cu: ouăle, cartoful răzuit, felia de pâine înmuiată în lapte și stoarsă, ceapa călită, usturoiul răzuit pe răzătoarea mică, făina albă și condimentele.
Se ia câte o lingură de compoziție și se formează chifteluțe care se depun pe planșeta înfăinată, până ce se fac toate.
Se toarnă uleiul în tigaie, se înfierbântă, după care se diminuează focul de la aragaz și se prăjesc chifteluțele, la foc mic, pe ambele fețe, până se rumenesc frumos, fără să se ardă.
Chifteluțele prăjite se depun pe hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces.
Pentru garnitură, se desfac buchețelele de broccoli, se spală bine sub jet de apă și se fierb la aburi, cu cei patru căței de usturoi, curățați și spălați în prealabil.
Când broccoli a fiert, se mixează, împreună cu usturoiul. Pentru piureul de broccoli se adaugă untul și smântâna. Se condimentează cu: sare, piper și oregano, după gust.
Pentru servit, se feliază (sau se decupează, sub o formă oarecare) o sfeclă roșie, fiartă în prealabil. Se poate decora piureul de broccoli cu o linguriță de smântână.
1
Pentru chifteluțe este bine să folosiți carne mai puțin grasă.
2
Nu pregătiți cartoful decât atunci când toate celelalte ingrediente sunt pregătite. În caz contrar, cartoful se va înnegri.
3
Nu adăugați la compoziție și uleiul în care ați călit ceapa, ca să nu o înmoaie prea tare.
4
Înainte de a prăji chifteluțele, uleiul trebuie să fie încins.
5
Prăjiți chifteluțele în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă și să rămână crude la înterior, ci să se pătrundă bine.
6
Chifteluțele prăjite trebuie depuse pe hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces.
7
Fierbeți broccoli în apă fierbinte cu sare, dacă nu aveți posibilitatea să-l fierbeți la aburi. În acest caz, va trebui să scăpați (eventual prin presare) de apa absorbită de broccoli la fierbere, pentru ca piureul să nu fie apos.