Pentru că aveam în casă ingredientele necesare, m-am hotărât relativ repede să fac pentru cina de ieri seară o tartă adevărată, cu brânzeturi și roșii cherry, condimentată minunat cu frunze proaspete de oregano, așa cum doream de mult timp să prepar. Am copt această tartă într-o tavă de unică folosință, cu diametrul de 20 cm.
A ieșit o tartă foarte bună, consistentă și cu un gust foarte plăcut.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul a stat la frigider, ca să se întărească.
Mai întâi se face un aluat clasic de tartă din: făină, ou, unt și sare extrafină. Când toate ingredientele sunt încorporate uniform, iar aluatul este nelipicios, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se dă la frigider, pentru cel puțin 30 de minute, ca să se întărească.
Între timp, se spală roșiile, se șterg cu un prosop de hârtie, se înjumătățesc și se mixează oul.
Se răzuiește telemeaua, iar ceapa se curăță, se spală, se șterge și se feliază subțire.
Când aluatul s-a întărit, se scoate din congelator, se întinde o foaie cu o grosime de 5-6 mm, care se pune în tavă și se înțeapă cu o furculiță.
Se distribuie uniform în tavă, telemeaua răzuită, se toarnă cu lingurița mare parte din oul bătut și la suprafața tartei se împrăștie feliuțe de ceapă roșie.
Se acoperă totul cu mozzarella răzuită și se distribuie frumos jumătățile de roșii cherry. Se aranjează frumos, prin ondulare manuală, sau prin tăiere, marginile aluatului.
Se unge tarta (aluatul, în special) cu restul de ou mixat, păstrat special pentru asta) și se dă tava la cuptor, la foc mediu.
Când tarta s-a rumenit frumos, se scoate tava din cuptor. Se lasă tarta să se răcorească puțin (1-2 minute) și se decorează apoi cu frunze proaspete de oregano.
Tarta se porționează după încă 2-3 minute, când s-a mai răcorit.
1
Aluatul pentru tartă se face cu unt rece și se dă apoi la frigider, ca să se întărească.
2
Aluatul se poate prepara și cu o zi înainte.
3
Înțepați cu furculița foaia de tartă, pusă în tava de copt.
4
Brânzeturile folosite trebuie să fie uscate, nu umede.
5
Puteți folosi și brânză de burduf, urdă, sau brânză de vaci, dar aveți grijă să fie foarte bine scursă de zer, să nu fie umedă, pentru că va influența negativ foaia de aluat.
6
Pentru că telemeaua este suficient de sărată, nu este nevoie să condimentați tarta cu sare. Dacă folosiți urdă, sau brânză de vaci, folosiți sare, după gust.
7
Pentru un aspect frumos al tartei, aranjați manual marginile ei, sau îndepărtați surplusul de aluat.
8
Folosiți ceapă roșie, pentru mai multă frăgezime. În plus, ceapa roșie nu este iute, ca cea galbenă.
9
Puteți folosi frunze proaspete de busuioc, dacă nu vă place oregano.
10
Tarta este foarte bună, atât caldă, cât și rece. Poate fi servită imediat, reîncălzită, sau luată la pachet.