Untul se pastreza o ora la temperatura camerei, apoi se mixeaza pana devine spuma.
Adaugam zaharul pudra si vanilia, apoi albusurile spuma si mixam pana se umfla si obtinem o crema pufoasa.
Completam cu faina si praful de sare si omogenizam totul.
Luam cu o lingurita din compozitia...
Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin spuma.
Adaugam apoi zaharul, galbenusurile si uleiul, mixand continuu dupa fiecare.
Faina o amestecam cu praful de copt si cacaua. In compozitia de oua adaugam alternativ faina si laptele, mixand pentru omogenizare.
Turnam aluatul...
Punem in vasul mixerului untul moale impreuna cu zaharul pudra.
Amestecam, pentru inceput la viteza mica, apoi la viteza mai mare pana la omogenizare totala.
Oprim mixerul si adaugam praful de sare, cele doua oua si esentele ( de vanilie si lamaie ). Omogenizam din nou, crescand...
Spalam bine legumele si curatam morcovul si hreanul.
Pentru pregatirea saramurii vom avea in vedere cantitatea de legume pe care dorim s-o conservam. Punem la fiert apa si adaugam sarea ( indiferent de legumele conservate vom adauga o lingura de sare la un litru de apa ) , boabele de...
Prepararea pestelui:
Curatam ceapa si morcovul, le spalam si le tocam: morcovul rondele, ceapa solzisori.
Lamaia o spalam, o sectionam pe jumatate si o feliem.
Curatam pestele si il spalam bine, apoi il condimentam cu sare si il lasam la scurs. Umplem bucatile de scrumbie cu felii de...
Pregatim intai aluatul pentru biscuiti, apoi pregatim umplutura.
Pentru aluat topim untul, adaugam zaharul pudra, oul si galbenusul , cele 3 linguri de cacao, mixand toate ingredientele. Adaugam apoi treptat faina amestecata cu praful de copt. Vom framanta cu mana un aluat...
Spalam rosiile si le crestam usor coaja, cu varful cutitului. Trecem rosiile prin apa clocotita, pentru 30 secunde, apoi le scoatem intr-o sita. In contact cu apa clocotita coaja crestata se va ridica de pe pulpa, usurandu-ne astfel munca de decojire. Indepartam in totalitate coaja rosiilor...
Rosiile se spala bine si se taie pe lung, in jumatati. Am ales rosii prunisoare pentru ca sunt carnoase si nu foarte zemoase.
Captusim tavile de aragaz cu folie de aluminiu si aranjam pe folie bucatile de rosii, cu partea taiata in sus. Presaram deasupra piperul, busuiocul sarea si zaharul....
Dovleceii se curata de coaja, se dau pe razatoarea mare si se presara cu sare.
Se lasa intr-o sita pentru a se scurge lichidul din ei, apoi se prezeaza bine intre palme pentru a elimina complet zeama.
Trecem si morcovul prin razatoare si stoarcem bine de suc.
Branza se rade...
Punem lintea in apa calduta si o lasam asa pentru o ora.
Tocam ceapa, ardeiul si morcovul, pe care le punem la calit in 1-2 linguri cu ulei de masline. Avand grija ca legumele sa nu se arda, adaugam in oala in care se calesc apa fierbinte si lasam totul la fiert.
Cand ceapa este fiarta,...
Bucatile de carne, spalate si scurse, se condimenteaza cu sare si amestec de ierburi si marar de la Delikat. Se stropesc cu ulei de masline si se acopera/videaza, lasandu-se cateva ore la rece (Eu le-am lasat peste noapte).
Se asaza bucatile de carne condimentate intr-o tava cu gratar si se...
Incepem cu partea care necesita timp mai indelundat de gatire: varza fiarta in vin.
Curatam ceapa si o tocam solzisori.
Tocam varza si o frecam cu putin zahar inainte de a o pune la foc, pentru a se inmuia putin.
Intr-o cratita punem varza si ceapa tocate, le acoperim cu vin...
Pulpele de gasca se spala in apa rece si se lasa 1 minut la scurs.
Nu condimentam carnea de la inceput pentru a nu se deshidrata carnea. Sarea se va adauga peste carne doar la montarea preparatului pe farfurie.
Crestam pielea in lung, apoi in lat, formand patratele/romburi. Daca...
Fileul de somon se portioneaza si se condimenteaza dupa preferinte. Eu am folosit condiment pentru peste, sare si piper.
Incingem tigaia cu gril, stropim cu putin ulei si asezam fileurile de peste cu pielea in jos. Prajim pe ambele parti, apoi scoatem pestele pe o farfurie.
Intr-o alta...
Dupa ce am indepartat solzii tari de pe spatele sturionului, am scos intestinele si am lasat pestele 2 minute in apa cu otet pentru ca mucusul de pe piele sa se indeparteze mai usor.
Am portionat cega in rondele si am spalat bine rondelele, apoi le-am scurs. Am condimentat pestele cu...
Ciupercile se curăţă si se spală bine cu apă rece.
Coditele le rupem si le tocam marunt, iar palariile le asezam cu scobitura in sus, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Stropim ciupercile cu ulei si le condimentam cu un praf de sare.
Tocam ceapa si dam morcovul pe...
Scurgem apa din c onserva de fasole verde si tocam marunt pastaile.
Curatam morcovul si il dam pe razatoarea mica, apoi scurgem sucul prin presarea morcovului ras, in pumn.
Pisam cateii de usturoi.
Intr-un vas adanc amestecam fasolea, morcovul, usturoiul si...
Incalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua sa–si dubleze volumul.
Punem faina intr-un vas mai mare si o amestecam cu sarea. Facem o...
Pentru aluat :
In vasul mixerului planetar am cernut faina pe care am amestecat-o apoi cu zahărul, praful de sare si drojdia uscată.
Am încălzit sucul acidulat si l-am adaugat amestecând compozitia cu o lingură, pentru omogenizare. Am adăugat apoi aromele, coaja de...
Dizolvam drojdia in 50 ml apa calda ( sau lapte cald ) in care amestecam o lingurita de zahar si doua linguri cu faina alba ( din cele 600 g ). Omogenizam pentru eliminarea cocoloaselor si lasam la loc cald pana ce drojdia devine activa si formeaza bule de aer, dublandu-se volumul amestecului....
Am spalat oasele de porc ( pe care am lasat si carne, bineinteles :) ) si le-am pus la fiert in apa cu sare, avand grija sa adunam bine toata spuma formata.
Am curatat legumele, le-am spalat si tocat cubulete ( mai putin mazarea :)) ).
Cand in oala in care fierbeau oasele nu s-a mai...
Matele crete de porc se freaca cu multa sare grunjoasa, indepartandu-se astfel cea mai mare parte din murdarie. Spalam apoi matele in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de murdarie, dar si mirosul urat.
Pana la umplere pastram matele in apa cu otet si solzisori de...
Stomacul de porc se intoarce pe dos si se freaca cu multa sare grunjoasa, astfel jupuindu-se foarte usor stratul de murdarie ( se desprinde ca o membrana ) si ramanand doar matul de toba, alb-rozaliu. Spalam apoi stomacul in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de murdarie,...
Preparare Reteta de falafel - renumitele si laudatele chiftele de naut
Se pune nautul intr-o oala mai mare cu apa si o lingurita de bicarbonat si se lasa sa se umfle cateva ore ( sau se lasa peste noapte la umflat). Apa trebuie sa fie destul de multa, avand in vedere ca nautul isi...
Punem lintea la inmuiat, in apa calduta.
Tocam ceapa, ardeiul si morcovul si le calim usor in 50 ml ulei incins.
Portionam carnatii cabanos si-i punem peste legume, lasandu-i 2 minute sa se prajeasca.
Adaugam lintea, care intre timp si-a dublat volumul, completam cu apa clocotita astfel...
Spargem ouale intr-un vas incapator si le mixam bine cu iaurtul. Adaugam zaharul și praful de sare, apoi faina si bicarbonatul stins cu putin otet sau zeama de lamaie.
Omogenizam totul cu telul sau mixerul.
Coacem mici gramajoare de aluat la Panini Maker pana devin aurii pe ambele...
Spargem ouale, separam galbenusurile, iar albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin spuma tare. Adaugam galbenusurile, apoi untul lichid, laptele si apa minerala, mixand dupa fiecare ingredient adaugat.
Cernem faina si o amestecam cu praful de copt, dupa care o adaugam in amestecul de...
Am amestecat faina cu sarea, am format in mijlocul gramezii un crater in care am spart cele doua oua si am omogenizat totul, ajutandu-ma de o furculita. Am scos aluatul pe blatul de lucru si am inceput framantatul prin aplatizari si impachetari repetate, pana am incorporat toata faina....
Punem cartoful la fiert, in apa cu putina sare. Cand furculita intra usor in cartof, oprim focul, scurgem apa si pisam cartoful.
Cernem faina (chiar si de doua ori) pentru a o aerisi.
Punem ingredinetele de aluat in masina de paine, inclusiv cartoful piure si pornim masina pe program de...
Intr-un vas incapator, cernem faina ( chiar si de doua ori) pentru a o aerisi.
Intr-un castron, punem 50 ml apa calda cu zaharul, drojdia si o lingura de faina. Amestecam cu o furculita si lasam la loc cald sa-si dubleze volumul ( pana face basicute ).
Facem cu mana o scobitura in mijlocul...
Desert fursecuri Milano
Untul se pastreza o ora la temperatura camerei, apoi se mixeaza pana devine spuma. Adaugam zaharul pudra si vanilia, apoi albusurile spuma si mixam pana se umfla si obtinem o crema pufoasa. Completam cu faina si praful de sare si omogenizam totul. Luam cu o lingurita din compozitia...
Desert prajitura cu urda
Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin spuma. Adaugam apoi zaharul, galbenusurile si uleiul, mixand continuu dupa fiecare. Faina o amestecam cu praful de copt si cacaua. In compozitia de oua adaugam alternativ faina si laptele, mixand pentru omogenizare. Turnam aluatul...
Desert fursecuri spritate, fragede si aromate
Punem in vasul mixerului untul moale impreuna cu zaharul pudra. Amestecam, pentru inceput la viteza mica, apoi la viteza mai mare pana la omogenizare totala. Oprim mixerul si adaugam praful de sare, cele doua oua si esentele ( de vanilie si lamaie ). Omogenizam din nou, crescand...
Muraturi
Spalam bine legumele si curatam morcovul si hreanul. Pentru pregatirea saramurii vom avea in vedere cantitatea de legume pe care dorim s-o conservam. Punem la fiert apa si adaugam sarea ( indiferent de legumele conservate vom adauga o lingura de sare la un litru de apa ) , boabele de...
Scrumbie cu legume
Prepararea pestelui: Curatam ceapa si morcovul, le spalam si le tocam: morcovul rondele, ceapa solzisori. Lamaia o spalam, o sectionam pe jumatate si o feliem. Curatam pestele si il spalam bine, apoi il condimentam cu sare si il lasam la scurs. Umplem bucatile de scrumbie cu felii de...
Desert fursecuri cu umplutura de cocos
Pregatim intai aluatul pentru biscuiti, apoi pregatim umplutura. Pentru aluat topim untul, adaugam zaharul pudra, oul si galbenusul , cele 3 linguri de cacao, mixand toate ingredientele. Adaugam apoi treptat faina amestecata cu praful de copt. Vom framanta cu mana un aluat...
Sos Marinara
Spalam rosiile si le crestam usor coaja, cu varful cutitului. Trecem rosiile prin apa clocotita, pentru 30 secunde, apoi le scoatem intr-o sita. In contact cu apa clocotita coaja crestata se va ridica de pe pulpa, usurandu-ne astfel munca de decojire. Indepartam in totalitate coaja rosiilor...
Rosii uscate, in ulei de masline
Rosiile se spala bine si se taie pe lung, in jumatati. Am ales rosii prunisoare pentru ca sunt carnoase si nu foarte zemoase. Captusim tavile de aragaz cu folie de aluminiu si aranjam pe folie bucatile de rosii, cu partea taiata in sus. Presaram deasupra piperul, busuiocul sarea si zaharul....
Chiftele de dovlecei cu telemea de oaie
Dovleceii se curata de coaja, se dau pe razatoarea mare si se presara cu sare. Se lasa intr-o sita pentru a se scurge lichidul din ei, apoi se prezeaza bine intre palme pentru a elimina complet zeama. Trecem si morcovul prin razatoare si stoarcem bine de suc. Branza se rade...
Supa de linte cu coriandru, menta si chilli
Punem lintea in apa calduta si o lasam asa pentru o ora. Tocam ceapa, ardeiul si morcovul, pe care le punem la calit in 1-2 linguri cu ulei de masline. Avand grija ca legumele sa nu se arda, adaugam in oala in care se calesc apa fierbinte si lasam totul la fiert. Cand ceapa este fiarta,...
Pulpe de cocos cu cartofi natur si salata de ardei copți
Bucatile de carne, spalate si scurse, se condimenteaza cu sare si amestec de ierburi si marar de la Delikat. Se stropesc cu ulei de masline si se acopera/videaza, lasandu-se cateva ore la rece (Eu le-am lasat peste noapte). Se asaza bucatile de carne condimentate intr-o tava cu gratar si se...
Piept de gasca cu sos de portocale si varza rosie fiarta in vin
Incepem cu partea care necesita timp mai indelundat de gatire: varza fiarta in vin. Curatam ceapa si o tocam solzisori. Tocam varza si o frecam cu putin zahar inainte de a o pune la foc, pentru a se inmuia putin. Intr-o cratita punem varza si ceapa tocate, le acoperim cu vin...
Pulpe de gasca cu piure, mere caramelizate si sos de zmeura
Pulpele de gasca se spala in apa rece si se lasa 1 minut la scurs. Nu condimentam carnea de la inceput pentru a nu se deshidrata carnea. Sarea se va adauga peste carne doar la montarea preparatului pe farfurie. Crestam pielea in lung, apoi in lat, formand patratele/romburi. Daca...
Somon cu legume mexicane si ciuperci
Fileul de somon se portioneaza si se condimenteaza dupa preferinte. Eu am folosit condiment pentru peste, sare si piper. Incingem tigaia cu gril, stropim cu putin ulei si asezam fileurile de peste cu pielea in jos. Prajim pe ambele parti, apoi scoatem pestele pe o farfurie. Intr-o alta...
Cega in sos (aproape) piccata
Dupa ce am indepartat solzii tari de pe spatele sturionului, am scos intestinele si am lasat pestele 2 minute in apa cu otet pentru ca mucusul de pe piele sa se indeparteze mai usor. Am portionat cega in rondele si am spalat bine rondelele, apoi le-am scurs. Am condimentat pestele cu...
Ciuperci umplute, reteta de post
Ciupercile se curăţă si se spală bine cu apă rece. Coditele le rupem si le tocam marunt, iar palariile le asezam cu scobitura in sus, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Stropim ciupercile cu ulei si le condimentam cu un praf de sare. Tocam ceapa si dam morcovul pe...
Salata de fasole verde cu maioneza, reteta de post
Scurgem apa din c onserva de fasole verde si tocam marunt pastaile. Curatam morcovul si il dam pe razatoarea mica, apoi scurgem sucul prin presarea morcovului ras, in pumn. Pisam cateii de usturoi. Intr-un vas adanc amestecam fasolea, morcovul, usturoiul si...
Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post
Incalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua sa–si dubleze volumul. Punem faina intr-un vas mai mare si o amestecam cu sarea. Facem o...
Desert cozonac cu Fanta, reteta de post
Pentru aluat : In vasul mixerului planetar am cernut faina pe care am amestecat-o apoi cu zahărul, praful de sare si drojdia uscată. Am încălzit sucul acidulat si l-am adaugat amestecând compozitia cu o lingură, pentru omogenizare. Am adăugat apoi aromele, coaja de...
Paine cu lapte
Dizolvam drojdia in 50 ml apa calda ( sau lapte cald ) in care amestecam o lingurita de zahar si doua linguri cu faina alba ( din cele 600 g ). Omogenizam pentru eliminarea cocoloaselor si lasam la loc cald pana ce drojdia devine activa si formeaza bule de aer, dublandu-se volumul amestecului....
Ciorba cu oase de porc si zeama de varza murata
Am spalat oasele de porc ( pe care am lasat si carne, bineinteles :) ) si le-am pus la fiert in apa cu sare, avand grija sa adunam bine toata spuma formata. Am curatat legumele, le-am spalat si tocat cubulete ( mai putin mazarea :)) ). Cand in oala in care fierbeau oasele nu s-a mai...
Lebar de casa
Matele crete de porc se freaca cu multa sare grunjoasa, indepartandu-se astfel cea mai mare parte din murdarie. Spalam apoi matele in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de murdarie, dar si mirosul urat. Pana la umplere pastram matele in apa cu otet si solzisori de...
Toba de casa
Stomacul de porc se intoarce pe dos si se freaca cu multa sare grunjoasa, astfel jupuindu-se foarte usor stratul de murdarie ( se desprinde ca o membrana ) si ramanand doar matul de toba, alb-rozaliu. Spalam apoi stomacul in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de murdarie,...
Reteta de falafel - renumitele si laudatele chiftele de naut
Preparare Reteta de falafel - renumitele si laudatele chiftele de naut Se pune nautul intr-o oala mai mare cu apa si o lingurita de bicarbonat si se lasa sa se umfle cateva ore ( sau se lasa peste noapte la umflat). Apa trebuie sa fie destul de multa, avand in vedere ca nautul isi...
Linte cu carnati cabanos
Punem lintea la inmuiat, in apa calduta. Tocam ceapa, ardeiul si morcovul si le calim usor in 50 ml ulei incins. Portionam carnatii cabanos si-i punem peste legume, lasandu-i 2 minute sa se prajeasca. Adaugam lintea, care intre timp si-a dublat volumul, completam cu apa clocotita astfel...
Desert OLADI - Clatite rusesti
Spargem ouale intr-un vas incapator si le mixam bine cu iaurtul. Adaugam zaharul și praful de sare, apoi faina si bicarbonatul stins cu putin otet sau zeama de lamaie. Omogenizam totul cu telul sau mixerul. Coacem mici gramajoare de aluat la Panini Maker pana devin aurii pe ambele...
Aperitiv wafe cu cascaval si masline
Spargem ouale, separam galbenusurile, iar albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin spuma tare. Adaugam galbenusurile, apoi untul lichid, laptele si apa minerala, mixand dupa fiecare ingredient adaugat. Cernem faina si o amestecam cu praful de copt, dupa care o adaugam in amestecul de...
Tortellini ( bicolori ) de casa, cu ciuperci si cascaval
Am amestecat faina cu sarea, am format in mijlocul gramezii un crater in care am spart cele doua oua si am omogenizat totul, ajutandu-ma de o furculita. Am scos aluatul pe blatul de lucru si am inceput framantatul prin aplatizari si impachetari repetate, pana am incorporat toata faina....
Focaccia
Punem cartoful la fiert, in apa cu putina sare. Cand furculita intra usor in cartof, oprim focul, scurgem apa si pisam cartoful. Cernem faina (chiar si de doua ori) pentru a o aerisi. Punem ingredinetele de aluat in masina de paine, inclusiv cartoful piure si pornim masina pe program de...
Covrigei crocanti de post
Intr-un vas incapator, cernem faina ( chiar si de doua ori) pentru a o aerisi. Intr-un castron, punem 50 ml apa calda cu zaharul, drojdia si o lingura de faina. Amestecam cu o furculita si lasam la loc cald sa-si dubleze volumul ( pana face basicute ). Facem cu mana o scobitura in mijlocul...