"Gătesc cu noile condimente Delikat cu ingrediente 100% naturale"
Nu am stiut de noile condimente Delikat cu ingrediente 100% naturale pana la vizionarea retetelor castigatoare la prima etapa a concursului desfasurat aici, in site. Imediat am inceput cautarea acestora prin magazine si, chiar daca le-am gasit foarte greu, sunt extrem de incantata de modul de prezentare, prospetime, arome.
Si cum nu le puteam face "botezul" oricum, am ales un preparat deosebit, pe baza de carne de gasca.
Arome si culori in farfurie :X
Pulpele de gasca se spala in apa rece si se lasa 1 minut la scurs.
Nu condimentam carnea de la inceput pentru a nu se deshidrata carnea. Sarea se va adauga peste carne doar la montarea preparatului pe farfurie.
Crestam pielea in lung, apoi in lat, formand patratele/romburi. Daca pulpele sunt mari, le vom cresta in acelasi mod si pe partea cu carne, pentru a usura coacerea.
Intr-o tigaie incinsa, fara ulei, asezam pulpele cu pielea in jos si lasam sa se prajeasca in grasimea proprie. Dupa cca. 3 minute, cand pielea devine crocanta, intoarcem pulpele pe partea cealalta si lasam la rumenit inca 3-4 minute. La nevoie ne ajutam de o furculita pentru a tine pulpele pe cant in tigaie, astfel incat sa fie rumenite uniform.
Incalzim cuptorul la 190 grade C .
Scoatem pulpele intr-o tavita si le bagam in cuptorul incins inca 8-10 minute, pe programul cu ventilatie. Abia dupa ce le scoatem din cuptor, le vom condimenta cu sare si piper.
Curatam de coaja 2 mere potrivite si le feliem, indepartand cotorul cu seminte. Le stropim cu zeama de lamiae si miere de albine.
Incingem intr-o tigaie 5-6 linguri cu ulei de masline in care am presarat cateva frunze proaspete de menta. Punem feliile de mere in uleiul incins si le prajim pe ambele parti pana capata o culoare aurie.
Grasimea in care am prajit pulpele de gasca o scurgem intr-o tigaie si-o punem iar la foc mic. Turnam in tigaie 80 ml vin rosu, zeama de la o portocala si 1-2 linguri cu dulceata de zmeura. Fierbem totul amestecand continuu, pana ce sosul se leaga usor si fierbe ca o dulceata.
Curatam 4-5 cartofi medii, ii taiem cubulete si-i punem la fiert in apa cu putina sare. Cand intra furculita usor in ei, oprim focul, scurgem surplusul de apa si-i condimentam cu chilli si condiment pentru cartofi de la Delikat. Pasam totul, obtinand un piure pe care-l punem intr-un posh cu varf stelat.
Servim pulpele de gasca calde, alaturi de piure de cartofi, felii de mere aurii si sos de zmeura. Decoram totul cu ierburi aromate (eu am folosit cateva frunzulite de cimbru).
Merge foarte bine cu un pahar de vin rosu alaturi ;)
1
Nu gatiti carnea foarte mult pentru ca se va intari si se va taia foarte greu.
2
Adaugati sarea in momentul servirii si nu inainte de prepararea termica, pentru a mentine fragezimea si suculenta carnii.