Pentru ca la Paltinis m-au intrebat fetele cum de se pastreaza muraturile asa de bine si vara, va las reteta mea aici.
Optional:
Saramura :
Spalam bine legumele si curatam morcovul si hreanul.
Pentru pregatirea saramurii vom avea in vedere cantitatea de legume pe care dorim s-o conservam. Punem la fiert apa si adaugam sarea ( indiferent de legumele conservate vom adauga o lingura de sare la un litru de apa ) , boabele de piper, boabele de mustar si ienibaharul. Lasam sa clocoteasca pana ce-si va schimba culoarea.
In fiecare borcan vom pune la inceput cateva boabe de piper, mustar boabe si 1-2 bucatele de hrean.
Asezam gogonelele in borcane, alternand cu morcovi ( intregi sau taiati rondele) . si frunze de telina. Deasupra punem un buchetel cu seminte de marar.
Daca avem la indemana si alte fructe , le putem adauga : struguri de masa, felii de mar, ardei gras. Sunt foarte gustoase murate.
Turnam in borcane saramura fierbinte, capsam si lasam borcanele 2-3 saptamani la temperatura mediului ambiant, pana se mureaza legumele.
Se pastreaza foarte bine in camara/beci chiar mai mult de un an, fara sterilizare sau alte metode de conservare.
1
Daca aveti gogonele parguite nu ezitati sa le folositi. Sunt foarte gustoase si vor da o usoara aciditate saramurii.
2
Nu veti da gres daca retineti ca la un litru de apa se pune o lingura cu sare; veti obtine saramura perfecta, pe care o veti savura.