O alta reteta delicioasa, pe baza de rosii. Tot pe lalena.ro am descoperit-o si v-o recomand cu drag.
Se poate consuma ca atare sau in paste, pizza, orez, fructe de mare, etc.
Spalam rosiile si le crestam usor coaja, cu varful cutitului. Trecem rosiile prin apa clocotita, pentru 30 secunde, apoi le scoatem intr-o sita. In contact cu apa clocotita coaja crestata se va ridica de pe pulpa, usurandu-ne astfel munca de decojire. Indepartam in totalitate coaja rosiilor si le pasam la robot.
Tocam marunt ceapa si usturoiul.
Punem la foc mic o cratita incapatoare, turnam uleiul de masline, iar cand acesta este incins, adaugam ceapa tocata si calim 3-4 minute. Adaugam usturoiul tocat si lasam la calit inca 2-3 minute. Este momentul in care putem adauga rosiile maruntite, zaharul si sarea.
Amestecam bine si lasam sosul sa fiarba 25-35 de minute la foc mic. Din cand in cand amestecam pentru a evita lipirea si afumarea sosului.
Nu reduceti timpul de fierbere, intrucat la fierbere indelungata rosiile devin mai dulci si scade aciditatea sosului. Gustand perioadic sosul veti observa diferenta de gust pe parcursul prepararii.
Cu 10 minute inainte ca sosul sa fie gata, adaugam busuiocul tocat si verdeturile uscate.
Lasam sa fiarba 10 minute la foc mic, gustam si potrivim de sare si piper.
Ne dam seama cand este gata, intrucat uleiul se ridica la suprafata, iar sosul devine sticlos (ca la zacusca) .
Sosul nu trebuie sa fie foarte lichid, dar si nici prea gros.
Turnam sosul fierbinte in borcane sterilizate, capsam bine si acoperim cu plosoape groase pentru a se raci lent.
Pastram in locuri uscate si racoroase (camara/beci).
1
Sosul se poate pastra si in congelator.