Desi este putin mai migalos, este tare bun iarna ...si poate fi folosit atat la ciorbe cat si la tocanite sau chiar sosuri...
Rosiile se spala, cotoarele sunt eliminate. Tocam rosiile in bucati potrivite. Dupa ce am terminat aceasta operatiune, le tocam ( eu le-am tocat cu robotul de bucatarie), le punem intr-un recipient destul de mare si le punem pe foc. Cand incepe sa fiarba, putem trage apa cu un furtun. Le lasam sa fiarba pana ce scade foarte bine compozitia. Intre timp punem si sarea. Cand rosiile au fiert foarte bine, e timpul sa pregatim partea ,, calita". Intr-o cratita punem uleiul la incins. Intre timp au fost curate cepele, morcovii si tocati. De asemenea, m-am folosit de robot. Cand s-a incins uleiul bine, punem morcovul si ceapa pregatite. Punem putina sare. Le lasam la calit cat sa se inmoaie foarte bine si sa se patrunda. Aceasta compozitie se pune peste cea de rosii si amestecam. Potrivim de sare ( daca mai este cazul), adaugam zahar ( dupa gust, em pus o cana si jumatate, cu aproximatie) si mai lasam la fiert pret de jumatate de ora. La final adaugam patrunjelul tocat si conservantul diluat in putina zeama de legume.
Cand compozitia este gata, se da de-o parte. Borcanele sunt pregatite, spalate, uscate, cu capace noi. Zarzavatul se pune in borcane, fierbinte ( atat cat rezista si borcanele). Borcanele le punem intr-un cos, peste ele punem o patura si le punem la racoare. A doua zi pot fi asezate in rafturi.