Vinetele se coc pe foc direct sau in tava la cuptor, dupa ce s-au copt se curata si se spala cu apa rece si se lasa la scurs aproximativ 30 min, ardeii kapia se coc pe tabla , cand sunt copti se iau de pe foc si se pun intr-un castron peste care se pune sare grunjoasa 15 minute si se acopera castronul.
Ardeii se vor curata foarte usor dupa aceasta operatie. Cepele se toaca marunt si se pun la calit, cand sunt gata se scot si se pun pe hartie absorbanta. Intre timp ardeii se rup fasii si se pun in mixer si se mixeaza dupa care se pune ceapa si se adauga si vinetele se sareaza se pune ulei si se continua mixarea.
Separat se curata ciupercile si se taie in cubulete punandu-se la calit, sau daca sunt la cutie se taie mai marunt si se pun la calit se sareaza un pic si se pune boia dulce, dupa ce sunt facute se lasa in asteptare. Dupa ce vinetele sunt mixate se scot si se pun intr-o tava care se va da la cuptor 30-45 minute sa fiarba, se gusta si daca mai trebuie sare sau ulei se completeaza. Dupa scurgerea timpului se scoate tava si se va pune sucul de rosii.
Rosiile au fost date pe razatoare si se adauga in acest suc si 3-4 catei de usturoi zdrobiti, dupa care se adauga peste vinete si se dau din nou la cuptor si se continua fierberea, dupa 15 minute se adauga 3 foi de dafin si 50 gr de piper boabe, continuam inca fierberea 15-20 minute. Dupa care se scoate tava din cuptor si se vor pregati borcanele.
Borcanele au fost sterilizate si pregatite pentru a se umple cu zacusca, eu am folosit borcane de 750 gr, iar din toata cantitatea mi-a iesit 2 borcane de 750 gr si un borcanel mic. Borcanele se umplu se leaga la gura cu celofan, se pune un prosop pe fundul oalei se introduc borcanele se umple cu apa si se continua fierberea la foc mic, aproximativ 30 de minute, dupa care se opreste focul si se acopera cu ceva gros pentru a pastra caldura, aceasta operatiune se va repeta si a doua zi, dupa care se va da la loc racoros si intunecat.
Pofta Buna