Zacusca de ghebe

de Ksenya in Zacusca, 8 Noi 2016 | 14523 vizualizari

 

Dupa o plimbare prin padure si admirat natura ,m-am ales si cu un cos de ghebe.Nu am facut zacusca de ghebe demult tare,m-am decis totusi sa fac o portioara . Reteta de fata este o readaptare dupa reteta de zacusca de vinete a bucatarasului, Motan la Oale :) Preparata la fel la ceaun si foc de lemne ca si cea a mea  precedenta . De iesit ce sa va zic,a iesit o bunatate de zacusca.

 

INGREDIENTE

  • 3 kg ghebe fierte si date la robot
  • 500 grame ghebe fierte si taiate grosier
  • 2 kg de ceapa curatata ,spalata si data prin masina de tocat sau robot
  • 2 kg gogosari curatati si dati la masina de tocat sau robot
  • 0,5 ardei capia curatati dati la masina de tocat sau robot
  • un borcan de pasta de tomate ,eu am folosit Olympia
  • 8-10 foi dafin
  • 2,5 linguri sare
  • o jumatate lingura fulgi ardei cayenne (optional)
  • 800g ulei
Portii: 32
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de ghebe:

Pregatim borcanele ,spalam bine si le sterilizam in cuptorul cu microunde 4 minute sau in cuptorul aragazului 15 minute.

Ciupercile le alegem de impuritati apoi le spalam in mai multe ape. Intr-o oala incapatoare adaugam ciupercile spalate ,adaugam apa cat sa cuprinda ciupercile si le punem la fiert. Fierbem ciupercile pana se lasa la fundul oalei. Oprim flacara, scoatem ghebele intr-o strecuratoare si trecem cu getul de apa peste ele, lasam la scurs.

Intr-un ceaun incapator, adaugam uleiul,cand s-a incalzit suficient uleiul, adaugam ceapa, amestecam. Cand ceapa a devenit sticloasa cu marginile usor aramii, adaugam gogosarii si ardeii. Lasam la foc potrivit. Dupa o ora si jumatate adaugam sarea si foile de dafin.In acelas timp in paralele dam ghebele prin robot oprind cam 500 grame petru a le toca mai grosier. Imi place, ca atunci cand o mananc sa simt si sa vad si bucatele mai mari de ciuperci.Daca aveti ghebe de alea mai micute ca  in poze, atunci puteti lasa si intregi sau tocati-le cat mai putin. Adaugam toate ciupercile in ceaun si lasam sa mai fiarba 35-40 minute la foc mic.

Adaugam pasta de tomate,fulgii Cayenne (optional). Lasam inca 20 minute, amestecand din cand in cand.

Umplem borcanele ,infiletam bine cu capac si intoarcem borcanele cu capacul in jos sub patura ,pana a 2-a zi. Zacusca de ghebe este gata! Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Atentie la pasta de toamate ,daca este mai acra atunci puteti corecta zacusca adaugand 1 lingura sau 2 de zahar.

2

Inainte de a umple borcanele, scoateti foile de dafin din compozitie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de ghebe" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Zacusca de macrou