Ardeii (fara kapia), vinetele le coacem, le curatam de coaja arsa, seminte si le tocam marunt.
Dovleceii ii curatam de coaja si ii tocam sau dam prin razatoare (eu am preferat robotul de bucatarie).
Ceapa, morcovii, le curatam si le spalam, le tocam (tot cu robotul am preferat eu).
Intr-un ceaun adaugam uleiul, ceapa, 1 cana de apa, calim putin, dupa care adaugam ardeii kapia tocati marunt, morcovul si lasam sa se caleasca cca. 10 min, dupa care adaugam dovleceii.
Lasam sa fiarba, amestecand ocazional cat ne ocupam de rosii.
Rosiile le spalam, le indepartam coditele si le dam prin robot, adaugam peste dovlecei, ardei, vinete, condimente dupa gust si amestecam ocazional.
Se fierbe zacusca pana ce iese uleiul la suprafata, se adauga usutoiul pisat, zaharul si daca este nevoie potrivim de sare.
Mai lasam sa fiarba cateva minute.
Punem zacusca fierbinte in borcane sterilizate, le intoarcem cu capacul in jos, acoperim cu o patura si lasam sa se raceasca pana a 2 zi, dupa care le depozitam in camara.
Eu am dublat cantitatile de mai sus.