Este pentru prima dată când pregătesc varză roșie călită, tot timpul foloseam cea albă fie ea în stare proaspătă sau murată. Chiar eram curioasă să gust ce va ieși. Mi-a plăcut, e o alternativă simplă și gustoasă, mai ales în perioada postului.
Se pregătesc legumele: se taie varza, ceapa, ardeii, morcovii.
Se pune pe foc o cratiță mai mare, se adaugă ulei de floarea soarelui, după ce s-a încălzit uleiul se călește puțin ceapa și se adaugă morcovii iar după 1-2 minute varza. Se amestecă totul bine, se toarnă zeama de la o lămâie. Se acoperă cratița și se fierbe la foc mic (eu am adăugat cam jumătate de pahar de apă, să fiu sigură că nu mi se lipește varza; dacă știți că nu vi se prinde mâncarea de vasul în care gătiți, puteți renunța la adăugarea apei).
După ce s-a lăsat varza, se adaugă sucul de roșii împreună cu ardeii. Îmi place să adaug ardeii mai la final deoarece în acest fel se păstrează mai mult din aroma și textura lor.
Se condimentează cu sare, piper, cimbru, foi de dafin și se lasă pe foc mic până se fierb legumele. Frunzele de țelină tocate mărunt se adaugă cu 5 minute înainte de a opri focul.
Mămaliga:
Personal, până în momentul de față, n-am reușit niciodată să măsor mălaiul și apa necesare pentru a pregăti mămăliga. Tot timpul fac „la ochi”. Am realizat acest lucru când mă sunase odată Ionuț, fratele meu cel mic...„Zoi, mi-e poftă de mămăligă, cât mălai și apă trebuie?”...„Na-ți-o bună”, mi-am zis... Și nici acum n-am reușit să măsor...în mare e cam o cană de mălai la 1 L de apă.
Se pune apa la fiert cu o linguriță de sare și 2-3 linguri ulei de floarea soarelui; când dă în clocot apa, se adaugă în fir subțire mălaiul amestecând energic cu telul să nu se formeze cocoloașe. Fac precizarea asta, nu de alta, dar poate o să mai vrea Ionuț (sau și alte persoane) să-și facă singur/e mămăligă.
Mai las pe foc mămăliga până s-a fiert mălaiul, adaug câteva picături de ulei, amestec încă puțin și gata...
Decor: ardei iute; ulei de măsline.
Poftă bună!