Varza a la Cluj

de ExploraCuisine in Porc, 21 Mar 2011 | 20442 vizualizari

 

Varza a la Cluj este o mancare traditional romaneasca specifica zonei Ardealului de unde sunt si eu, probabil de aceea imi place atat de mult :)

 

INGREDIENTE

  •  800 g carne tocata de porc+vita      
  • 1 varza mare (1-1.5 kg)      
  • 1 ceapa mare      
  • 1 rosie      
  • 150 g orez      
  • 200 g bacon optional      
  • 300 ml suc tomate      
  • sare, piper
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a la Cluj:

Mai intai curatam si spalam varza, o taiem fidea, presaram sare si o punem intr-o oala mai mare la calit pentru aproximativ 20 minute la foc mic, avand grija sa amestecam ca sa nu se prinda. Cand varza e moale, o condimentam cu sare si piper si o dam deoparte.

Tocam ceapa marunt si o punem la calit in o lingura de ulei. Cand ceapa s-a inmuiat putin, adaugam carnea tocata, amestecam si lasam la foc mic sa fiarba.

Intre timp fierbem orezul in apa cu sare si il strecuram. Cand carnea incepe sa se rumeneasca, adaugam orezul fiert si amestecam, condimentam cu sare si piper si dam deoparte. Taiem cateva felii de bacon pentru decor iar restul taiem cubulete si le prajim intr-o tigaie.(se poate renunta la bacon)

Intr-un vas ce intra la cuptor (sticla, vas roman, dutch oven, ce doriti) punem 2 linguri ulei si incepem sa facem straturi, asezand primul strat de varza calita peste care punem din loc in loc bacon prajit. Asezam un strat de carne tocata cu orez. Punem bulion din loc in loc deasupra. Continuam cu straturile, iar ultimul strat va fi cu varza, peste care asezam felii de bacon si rosii si turnam 100 ml apa.

Dam tava la cuptorul preincins la 180 grade pentru 40 minute, timp in care aromele se vor imbina frumos :) Dupa 40 de minute si o pofta cat carul scoatem tava din cuptor. Voila!

Lasam sa se raceasca putin si servim cu ardei iute sau smantana (cui ii place). Desi e o mancare "heavy duty", are o savoare de nedescris! Bon appetit!

TIPS-URI

1

daca tineti post puteti inlocui carnea cu un amestec de legume.

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

COMENTARII (18)

ExploraCuisine 1

22.03.2011, 20:17

Este delicioasa fetelor, desi putin calorica

diaconta 1

22.03.2011, 20:21

Pai daca-i de la Cluj...nu poate fi decat cu multe calorii

ExploraCuisine 1

22.03.2011, 22:37

Cam asa, Diaconta dar sunt delicioase retetele ardelenesti in schimb, asa ca din cand in cand nu ne uitam la calorii

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Varza a la Cluj cu ceva fin Delaco si iaurt