Demult vreau sa fac mancarea asta, dar m-a determinat si madi, cand a postat minunatia ei aici : http://www.bucataras.ro/retete/7607/varza-a-la-cluj-in-vas-roman.html , de unde chiar am preluat cateva chichite ;) . Multumesc, Madi' :-*
Este o mancare excelenta!
Umplem chiuveta cu apa calda si cufundam vasul de lut, plin la randul lui cu apa, pentru cca 30-40 minute, cat timp pregatim ingredientele pentru mancare.
Kaizerul il taiem felii si-l rumenim 2 minute in tigaie de teflon, fara ulei.
Pregatirea verzei:
Varza se taie fideluta si se freaca bine cu sare ( ca la framantatul aluatului)
In doua linguri de ulei si putina apa se caleste o ceapa tocata marunt, apoi se adauga doua linguri cu pasta de tomate si o ceasca cu apa. Se adauga si varza peste ceapa si se lasa sa fiarba 10-15 minute.
Pregatirea carnii:
Tocam o ceapa marunt, o calim putin in doua linguri cu ulei si jumatate de cescuta cu apa, apoi mai adaugam o cescuta de apa si 3 linguri cu pasta de tomate si mai lasam 2 minute sa clocoteasca. Adaugam carnea tocata si orezul spalat in prealabil, apoi sare, piper, cimbru, patrunjel si/sau marar tocat si 2-3 frunze de dafin. Dupa cca 5-10 minute dam deoparte vasul.
Scoatem vasul din apa si incepem aranjarea carnii si a verzei: Pe fundul vasului asezam un strat de varza pregatita ca mai sus, apoi unul de carne cu orez si cateva bucati de kaizer afumat putin prajit. Reluam operatiunea cu straturile: varza-carne-afumatura, pana terminam tot, astfel ca ultimul strat sa fie de varza, peste care asezam felii de kaizer afumat si prajit.
Batem doua-trei oua cu putin delikat si verdeata tocata si le turnam peste varza, apoi punem capacul si dam la cuptor 50-60 minute.
Este excelenta calda sau rece, cu sau fara mamaliguta ( eu n-am avut rabdare sa astept mamaliga, am papat fierbinte :"> )