Varza a' la Cluj - in vas de lut

de Ina in Mancaruri cu carne, 5 Iun 2010 | 18141 vizualizari

 

Demult vreau sa fac mancarea asta, dar m-a determinat si madi, cand a postat minunatia ei aici : http://www.bucataras.ro/retete/7607/varza-a-la-cluj-in-vas-roman.html , de unde chiar am preluat cateva chichite ;) . Multumesc, Madi' :-*
Este o mancare excelenta!

 

INGREDIENTE

Pentru pregatirea verzei:
  • doua verze maricele
  • o ceapa
  • sare pentru frecat varza
  • 2 linguri cu bulion sau pasta de tomate
 Pentru pregatirea carnii:
  • o ceapa
  • 3 linguri pasta de tomate sau bulion
  • 300 g carne tocata amestec
  • o cescuta cu orez
  • sare
  • piper
  • o lingurita cu cimbru
  • 3 frunze de dafin
  • marar/ patrunjel tocat
 suplimentar:
  • 200 g kaizer afumat 
  • 3 oua
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a' la Cluj - in vas de lut:

 

     Umplem chiuveta cu apa calda si cufundam vasul de lut, plin la randul lui cu apa, pentru cca 30-40 minute, cat timp pregatim ingredientele pentru mancare.

     Kaizerul il taiem felii si-l rumenim 2 minute in tigaie de teflon, fara ulei.

       Pregatirea verzei: 

    Varza se taie fideluta si se freaca bine cu sare ( ca la framantatul aluatului)

    In doua linguri de ulei si putina apa se caleste o ceapa tocata marunt, apoi se adauga doua linguri cu pasta de tomate si o ceasca cu apa. Se adauga si varza peste ceapa si se lasa sa fiarba 10-15 minute.

       Pregatirea carnii: 

    Tocam o ceapa marunt, o calim putin in doua linguri cu ulei si jumatate de cescuta cu apa, apoi mai adaugam o cescuta de apa si 3 linguri cu pasta de tomate si mai lasam 2 minute sa clocoteasca.       Adaugam carnea tocata si orezul spalat in prealabil, apoi sare, piper, cimbru, patrunjel si/sau marar tocat si 2-3 frunze de dafin. Dupa cca 5-10 minute  dam deoparte vasul.

      Scoatem vasul din apa si incepem aranjarea carnii si a verzei:  Pe fundul vasului asezam un strat de varza pregatita ca mai sus, apoi unul de carne cu orez  si cateva bucati de kaizer afumat putin prajit. Reluam operatiunea cu straturile: varza-carne-afumatura, pana terminam tot, astfel ca ultimul strat sa fie de varza, peste care asezam felii de kaizer afumat si prajit.

    Batem doua-trei oua cu putin delikat si verdeata tocata si le turnam peste varza, apoi punem capacul si dam la cuptor 50-60 minute.

      Este excelenta calda sau rece, cu sau fara mamaliguta  ( eu n-am avut rabdare sa astept mamaliga, am papat fierbinte :">  )

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a' la Cluj - in vas de lut" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (52)

Merisor 1

25.11.2012, 09:19

E super! Vreau si eu o...ustensila de-aia care rade tot

Ina 1

25.11.2012, 09:35

)) Chiar e buna ustensila ! Mai ales la radacinoase Si e multifunctionala

babi5 1

24.05.2013, 18:28

Bunaaaaaaaaaaaaa.. cu varza acra nu ai incercat ?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pilaf cu carne de curcan