Pentru că în frigider mi-au rămas niște cârnăciori preparați la grătar și mai multe feluri de brânzeturi, m-am gândit să fac din acestea o tartă aperitiv, așa cum n-am mai făcut de mult timp. De fapt, îmi plac tartele, dulci sau sărate, pentru că se prepară ușor și destul de repede, sunt aspectuoase și plăcute.
Pentru aceasta am făcut rapid un aluat tradițional de tartă (din: făină, unt, ou și sare) și am folosit umplutura preparată din ceea ce mai aveam prin frigider. Am preparat astfel o tartă, excelentă pentru cină, sau chiar pentru un mic dejun consistent, într-o tavă de unică folosință cu diametrul de 20 cm.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul a stat la frigider.
Mai întâi se face aluatul fraged pentru tartă din: făină, unt, sare și ou. Când toate ingredientele s-au încorporat uniform, iar aluatul este elastic și nelipicios, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se dă la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente, pentru umplutură: cârnăciorii se prepară la grătar, sau se prăjesc la tigaie, în ulei, la foc mic, după care se taie feliuțe subțiri de aproximativ 5-6 mm. Cașcavalul se răzuiește pe răzătoarea mică.
Se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie mărunt, după care se adaugă în urdă și se omogenizează compoziția. Se mai adaugă: brânza de burduf, 75 de grame de cașcaval răzuit, oul și făina albă. Se omogenizează umplutura și se condimentează cu sare, dacă mai este nevoie.
După ce aluatul s-a întărit la frigider, se scoate, se întinde cu sucitorul o foaie, groasă de 5-6 mm, care se pune în tava de copt și se înțeapă cu o furculiță.
Se pun felii de cașcaval pe fundul tăvii, iar deasupra se pune umplutura de brânzeturi și se nivelează. Se adaugă feliuțele de cârnăciori și se presară restul de cașcaval răzuit, care va da un aspect frumos tartei, la coacere.
Se aranjează frumos marginile aluatului, prin ondulare manuală, sau prin tăierea surplusului.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce tarta se rumenește frumos. Se scoate tava din cuptor și tarta se poate servi imediat, caldă. Poate fi reîncălzită la cuptorul cu microunde, dar este la fel de bună și rece, la pachet.
1
Faceți aluatul cu unt rece și apoi depuneți-l la frigider, pentru cel puțin 30 de minute.
2
Aluatul poate fi făcut și ținut la frigider, chiar și cu o zi înainte.
3
După ce puneți foaia de aluat în tavă, înțepați-o cu furculița.
4
Brânzeturile folosite, mai ales urda, trebuie să fie uscate, bine scurse.
5
În loc de urdă, puteți folosi brânză de vaci (dar bine scursă), sau caș.
6
În loc de brânză de burduf puteți folosi telemea, bine scursă și răzuită.
7
Puteți folosi și cârnăciori prăjiți la tigaie în puțin ulei, la foc mic, ca să nu se ardă.
8
Dacă nu vă place mărarul, puteți să-l eliminați din listă și să condimentați tarta cu puțin piper.
9
Condimentați cu sare numai dacă mai este nevoie, în funcție de cât de sărată este brânza de burduf (telemeaua).
10
Lăsați puțin cașcaval răzuit pentru a presăra deasupra tartei. Astfel ea va avea un aspect frumos, după coacere.
11
Aranjați marginile tartei, sau tăiați surplusul de aluat, pentru un aspect frumos.
12
Tarta este foarte bună atât caldă, cât și reîncălzită, sau chiar rece, la pachet.