"Um Ali" (2)

de Mihaela11_jo in Prajituri, 14 Oct 2013 | 14191 vizualizari

 

Desertul “Um Ali” este una dintre cele mai populare dulciuri arabesti.
E foarte aromat si consistent,nelipsit de la ocaziile speciale si de la restaurantele hotelurilor de 5 stele din lumea araba.
Practic este o budinca de paine care se poate prepara din paine ,cornuri,aluat de placinta sau aluat frantuzesc.
Este un desert specific Egiptului.
Exista mai multe legende referitoare la originea acestui desert.
In timpul ocupatiei otomane sultanul care vana in delta Nilului a avut pofta de un desert.
S-a oprit intr-un mic sat. Acolo pentru a-i face pe plac sultanului satenii au rugat-o pe cea mai vestita bucatareasa sa pregateasca ceva special.
Aceasta a incropit un desert din ce a avut in casa: putina paine uscata inmuiata in lapte cu zahar nuca de cocos,fistic,migdale.
Se povesteste ca atat de mult i-a placut sultanului acest desert ca la urmatoarea vizita in sat a cerut sa fie servit cu “Um Ali”.
O alta legenda spune ca Um Ali a fost prima sotie a sultanului Ezz El Din Aybek.
Dupa moartea sultanului aceasta a pus la cale un complot pentru a ucide cea de-a doua sotie a sultanului si in cinstea reusitei ar fi facut acest desert si l-ar fi impartit supusilor.
Pentru prietenele de pe site care s-au plans ca mancarurile arabe sunt foarte laborioase ,iata o reteta foarte simpla si aromata.

 

INGREDIENTE

  • 8 felii de paine toast
  • 3 pahare de lapte
  • 1 pahar de zahar
  • 1 pahar de smantana grasa( l.araba:”ghemar”)
  • 1/2 pahar de stafide
  • 1/2 pahar fulgi de nuca de cocos
  • 1/4 pahar de migdale zdrobite
  • 1/2 pahar fistic zdrobit
  • 2 linguri apa de roze
  • 2 linguri apa de flori de portocal
  • 4 linguri scortisoara macinata
  • un vas termorezistent 25/35 cm
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Um Ali" (2):

Painea se rupe in bucati de cca 3-4 cm si se aseaza in vasul termorezistent.

Se presara cu stafidele,fulgii de cocos,midalele,fisticul ,zaharul( se pastreaza 3 linguri de zahar pentru smantaman) si scotisoara.

Laptele se pune la fiert si cand clocoteste se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal.

Se toarna peste paine.

Smantana se freaca bine cu 3 linguri de zahar si se repartizeaza uniform peste painea cu lapte.

Se presara cu scortisoara si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade cca 20 de minute sau pana s-a rumenit.

Se decoreaza dupa gust si imaginative.

Se servese calda!

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Am adaugat o fotografie a desertului "Um Ali" la hotelul Le Royal Amman; foarte simplu decorat , dar ce gust!!!!!!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Um Ali" (2)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

mihaelar63 1

11.01.2014, 08:15

Daca stau bine sa caut prin sertare si eu fac fata vizitei sultanului ))

Sidy 1

21.04.2014, 09:14

Asta trebuie sa fie taaaaare gustos ! Merita incercat....

Rahela Velicu 1

13.06.2021, 13:48

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert cataif cu nuca