Kodrit Kadir

de Retete cu Margareta Cismasiu in Prajituri, 12 Iul 2015 | 4337 vizualizari

 

Eu i-as spune "Prajitura magica". Desi nu pare nimic deosebit sau sofisticat,aceasta prajitura e magica. Este o crema de zahar ars pe un blat de ciocolata insiropat din abundenta cu caramel. Magia se intampla in cuptor, la coacere. Compozitia de crema de zahar ars si cea de blat se pun in vas impreuna. Credeam ca se vor amesteca,ambele fiind lichide. Si totusi, nu s-a intamplat asa. In cuptor, cele doua compozitii s-au separat,rezultand acest minunat tort. Adevarata magie!
Aceasta reteta magica este de origine araba,desi nu are nimic arab in ea. Nici foi, nici blat, nici condimente. Cine a calatorit mai mult ar putea sa ne spuna mai multe despre originile acestei retete. Oricum, eu o consider speciala, magica si deosebita.

 

INGREDIENTE

  • Crema de zahar ars:
  • 800ml lapte,
  • 5 oua,
  • 200 g zahar,
  • 1 lingurita extract de vanilie,
  • 4 ling zahar pentru caramel.
  • Blat:
  • 1 ou,
  • 100 g faina,
  • 100 g zahar,
  • 100 ml lapte,
  • 100 ml ulei,
  • 3 linguri cacao,
  • 1 praf de copt.
Portii: 14
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Kodrit Kadir:

Mai intai se incinge cuptorul si se pregateste forma.Intr-un vas mai inalt se pun cele 4 ling de zahar si se caramelizeaza. Cand zaharul e topit se roteste forma pentru a se distribui pe toti peretii vasului in mod uniform.

Intr-un vas se mixeaza ouale cu zaharul pana acesta se topeste.Se adauga laptele si vanilia. Se amesteca totul bine si se toarna in vasul tapetat cu caramel.

Separat, se prepara blatul. Intr-un vas se bate oul cu zaharul pana devine o crema deschisa la culoare. Treptat, se adauga laptele si uleiul mixand in continuare. Faina se amesteca cu cacaoa si praful de copt apoi se incorporeaza in crema de ou, amestecand incet.

Compozitia de blat se rastoarna in mijlocul compozitiei de zahar ars. O sa vi se para ca s-a imprastiat in vas, dar nu e asa. Nu  se amesteca in ele. Forma se da la cuptor pentru 50-60min. In acest timp se va petrece magia. Cele doua compozitii se vor separa in doua straturi diferite.

Pentru a vedea daca e gata,se face testul scobitorii. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Se da la frigider 2-3ore, apoi se rastoarna. Blatul de cacao, insiropat din abundenta de sosul caramel va fi la baza prajiturii, iar deasupra va trona crema de zahar ars.

Daca ti-a placut reteta noastra "Kodrit Kadir" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Crema de zahar ars in miniforme