Turta dulce Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata este un desert clasic si indragit, care aduce aminte de sarbatorile de iarna si de copilarie. Cu o textura moale si pufoasa, o aroma intensa de scortisoara, ghimbir si cuisoare, turta dulce este perfecta pentru a fi savurata alaturi de o cana de ceai sau lapte cald. Fie ca o pregatesti pentru Craciun sau pur si simplu pentru a-ti rasfata familia cu un desert delicios, aceasta reteta de turta dulce va fi pe placul tuturor.
Mod de Preparare Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata
1. Prepararea aluatului pentru turta dulce
Intr-un bol mare, cerne faina impreuna cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si toate condimentele (scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara si piper alb). Amesteca bine pentru a distribui uniform aromele.
Intr-o cratita mica, incalzeste usor mierea impreuna cu zaharul brun, la foc mic, pana cand zaharul se dizolva complet. Nu lasa amestecul sa fiarba. Dupa ce zaharul s-a dizolvat, ia cratita de pe foc si adauga untul. Amesteca pana se topeste complet.
Intr-un alt bol, bate cele doua oua cu un praf de sare, apoi adauga treptat amestecul de miere si unt, amestecand continuu pentru a obtine o compozitie omogena.
Incorporeaza treptat amestecul de faina in compozitia lichida, adaugand si cele 2 linguri de lapte pentru a fragezi aluatul. Amesteca bine pana obtii un aluat moale si nelipicios.
Acopera aluatul cu folie alimentara si lasa-l la frigider timp de cel putin 2 ore, ideal peste noapte. Acest pas permite aromelor sa se intrepatrunda si ajuta aluatul sa fie mai usor de modelat.
2. Formarea si coacerea turtei dulci
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Scoate aluatul din frigider si lasa-l cateva minute la temperatura camerei, pentru a fi mai usor de intins.
Presara faina pe blatul de lucru si intinde aluatul intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 0,5 cm. Cu ajutorul formelor speciale (stea, bradut, inima), decupeaza diverse forme din aluat.
Asaza formele de turta dulce pe tava pregatita, lasand un mic spatiu intre ele, deoarece se vor umfla usor la copt.
Coace turta dulce in cuptorul preincalzit timp de 8-10 minute, sau pana cand marginile devin usor aurii. Nu coace prea mult turta dulce, deoarece se va intari dupa ce se raceste.
3. Racirea si decorarea turtei dulci
Dupa coacere, lasa turta dulce sa se raceasca pe un gratar.
Daca doresti, poti decora turta dulce cu glazura de zahar sau ciocolata topita. Pentru glazura, amesteca zahar pudra cu putin albus de ou si zeama de lamaie, pana obtii o consistenta fluida, dar nu prea lichida.
Glazura pentru Turta Dulce
Bate albusul de ou cu telul pana devine spumos.
Adauga treptat zaharul pudra, amestecand continuu, pana obtii o glazura alba si lucioasa.
Adauga zeama de lamaie si amesteca bine. Daca doresti o glazura mai colorata, imparte compozitia in mai multe boluri si adauga coloranti alimentari dupa preferinta.
Transfera glazura intr-un cornet de decorare si orneaza turtele dulci racite. Lasa glazura sa se usuce complet inainte de a le servi sau a le pastra.
Incercati si omuleti de turta dulce, casuta de turta dulce sau cozonacul bunicii.
1
Pastrare: Pastreaza turta dulce intr-o cutie de metal sau intr-un recipient ermetic, la loc racoros si uscat. Se poate pastra astfel timp de 1-2 saptamani.
2
Inmuiere: Daca turta dulce devine mai tare in timp, o poti lasa intr-un recipient cu o bucatica de mar sau portocala pentru a-si recapata fragezimea.
3
Respecta timpul de racire al aluatului: Aluatul trebuie sa stea la frigider pentru a fi mai usor de intins si pentru a pastra formele in timpul coacerii.
4
Foloseste zahar brun: Zaharul brun confera turtei dulci o aroma caramelizata si o textura mai moale.
5
Nu intinde aluatul prea subtire: Daca intinzi aluatul prea subtire, turta dulce va fi mai crocanta decat moale. Ideal este sa ai o grosime de 0,5 cm.
6
Adapteaza condimentele dupa gust: Poti ajusta cantitatea de condimente in functie de preferintele tale. Daca iti place turta dulce mai aromata, poti adauga mai mult ghimbir sau nucsoara.
7
Coace turta dulce la temperatura corecta: Temperaturile prea mari sau coacerea prelungita pot duce la turte dulci uscate si tari.Pastrare: Pastreaza turta dulce intr-o cutie de metal sau intr-un recipient ermetic, la loc racoros si uscat. Se poate pastra astfel timp de 1-2 saptamani.
8
Inmuiere: Daca turta dulce devine mai tare in timp, o poti lasa intr-un recipient cu o bucatica de mar sau portocala pentru a-si recapata fragezime