De ziua fiului meu care a implinit frumoasa varsta de 17 ani,fiindca ii place tare mult ciocolata si tot ce este ciocolatos,i-am pregatit un tort pe gustul lui.Reteta o am de la nepoata mea,ea o avea de ceva timp de la o vecina,eu nestiind ca aceasta reteta ii apartine bucatarasului Tuxedo,citindu-i titlul mi-am dat seama ca cunosc de undeva aceasta denumire :D.Am facut ceva modificari,in loc de o tava mica de 24 cm ptr ca am avut multi invitati,am folosit una de 30-32 , am diminuat din cantitatea de zahar,mi sa parut prea mult,plus ca ciocolata este prea dulce si am renuntat la glazura de deasupra care am inlocuit-o cu moate de ganache si ciocolata alba razuita.Am servit acest tort cu capsuni si ma scuzati nu am mai putut face poza la sectiune,a fost devorat tot intr-o clipita :D
Pentru 1 blat:
Ptr crema ganache neagra:
Ptr crema ganache alba:
Ptr crema ganache ptr invelit tortul:
Ptr cine doreste glazura:
Se fac 2 blaturi.Se amesteca ingredientele lichide intr-un bol,iar cele uscate in alt bol.
Se incorporeaza bine toate ingredientele.
Se tapeteaza 2 tavi cu unt si foaie de copt,se toarna compozitile si se dau la cuptor(daca nu aveti 2 avi le coaceti pe rand).
Se coc cca 30-40 min pana trec testul scobitorii.
Se scot usor din tavi si se pun pe un gratar la racit.
Crema ganache neagra:Se pune frisca lichida intr-o craticioara la foc mic,dupa ce da in clocot se da deoparte si se adauga cicolata care se amesteca pana devine o crema.Se baga craticioara la cuptor cca 15 min ptr a se raci rapid.Dupa racire se bate crema cu un mixer pana devine pufoasa si isi schimba culoarea.
Crema ganache alba se face la fel ca cea din ciocolata neagra.
Asamblarea tortului:pe un platou se pune primul blat apoi se pune crema ganache neagra si se da la rece 30 minute ptr a se intari,apoi peste ganache-ul negru se pune cel alb si se da iar la rece 30 min.
Dupa 30 min se pune al 2-lea blat(se poate pune inelul de la tava detasabila ptr a avea o forma rotunda).
La final se face ganache-ul ptr ornat care se unge tortul pe deasupra.
Asa cum am mentionat mai sus nu am mai glazurat tortul ci l-am ornat cu moate din ganache si am razuit ciocolata alba apoi am servit cu cateva capsuni ptr a fi putin mai racoros.
Glazura se face astfel:100 gr ciocolata neagra+100 ml frisca lichida+1 lingura miere,se pune frisca la infierbantat pe foc mic apoi se adauga ciocolata,se lasa 1 minut sa se odihneasca si se omogenizeaza putin pana se topeste ciocolata.Se adauga 1 lingura de miere si se amesteca bine.
Se lasa glazura la racit la temperatura camerei apoi se toarna peste tort si se lasa pana se scurge bine.Se poate topi ciocolata alba pe baie de aburi si se poate pune din loc in loc peste glazura neagra si cu ajutorul unei scobitori se fac forme in diferite directii.
Se da la rece si se serveste cu capsuni sau orice alt fel de fruct acrisor.
Sa aveti pofta!