Acest tort se numeste ” Tuxedo” deoarece este alb si negru exact ca un “Tuxedo” (in engleza = frac). Eu il cumpar aici dintr-un magazin care se numeste Costco si unde gasesti o sumedenie de prajituri delicioase, este foarte ciocolatos (a se vedea ingredientele), foarte decadent si divin de bun! Va avertizez totusi, ca are multa ciocolata si, pentru cei bolnavi cu inima, nu prea este recomandat :-) . Vreau sa zic doua cuvinte si despre blat, reteta am gasit-o pe foodnetwork postata de Betty Croker care este foarte recunoscuta pentru retetele de dulciuri in Statele Unite si Canada. Dupa mine, este cel mai bun blat, extrem de simplu de facut si extrem de bun, umed, potrivit de dulce (as putea spune chiar perfect), moale, nu trebuie insiropat, are o culoare superba…si, va va placea atat de mult, incat o sa il mai folositi, cu siguranta, si la alte torturi/ prajituri. Se poate consuma si ca atare. Si…cu acest tort, am sarbatorit ziua de nastere a sotului meu, care si-a dorit foarte mult ca eu sa reproduc deliciosul tort Tuxedo pe care de obicei il luam de-a gata si pentru ca am vrut sa vedem daca ne iese la fel ca cel cumparat din magazin. Eu zic ca mi-a iesit :-)
Blat: Preincalzim cuptorul la 160ºC. Ingredientele uscate (faina, zaharul, cacaua, praful de copt si bicarbonatul) le vom cerne si le punem impreuna intr-un castron separat apoi le amestecam cu un tel sau cu o lingura ca sa se intrepatrunda bine. Daca avem robot de bucatarie le putem pune direct in vasul acestuia si mixam cateva secunde. Ingredientele lichide (si ouale) le punem in alt vas si le turnam peste cele uscate apoi mixam bine pana la incorporare.
Tapetam 2 tavi de tort cu foaie de copt si turnam jumatate din compozitie in fiecare. Putem sa ungem formele si cu unt si apoi tapetate cu faina. Introducem blaturile in cuptor si coacem 35 – 40 minute, pana trec testul scobitorii.
Se scot usor din forme, dupa ce s-au racit 15 minute, apoi le punem pe un gratar sa se raceasca in totalitate.
Este obligatoriu sa coacem 2 blaturi, nu unul, deoarece este foarte greu de taiat! Daca nu aveti 2 forme de tort, atunci le veti coace separat!
Crema ganache neagra: Punem frisca lichida intr-o craticioara de inox si o punem la incalzit la foc mic. Cand s-a infierbantat, punem ciocolata rupta bucatele si lasam 1 minut sa se odihneasca, apoi amestecam cu telul pana cand devine o crema omogena si lucioasa.
Bagam recipientul cu crema la congelator pentru 15 minute ca sa se raceasca rapid. Dupa ce s-a racit, batem crema cu un mixer electric pana devine pufoasa si se deschide la culoare.
Pentru crema ganache alba si crema ganache pentru imbracat tortul vom urmari acelasi procedeu ca si la crema ganache neagra.
Daca vreti, puteti sa faceti o singura crema ganache neagra, dar pastrati cam un sfert pentru acoperit tortul.
Asamblare tort: Punem primul blat pe un platou pentru torturi, intindem crema ganache neagra si nivelam. Daca vi se pare moale, bagati tortul la frigider 30 minute. Peste crema ganache neagra vom pune crema ganache alba, dam iar tortul la frigider, apoi punem cel de-al doilea blat si ornam cu restul de crema ganache ramasa. Introducem tortul la frigider pana pregatim glazura.
Glazura: Punem frisca la infierbantat, pe foc mic, apoi adaugam ciocolata, lasam 1 minut sa se odihneasca si omogenizam cu un tel pana ciocolata s-a topit. Adaugam si o lingura de miere si amestecam bine.
Lasam glazura la racit la temperatura camerei, apoi o turnam peste tort si o lasam sa se scurga bine.
Topim si ciocolata alba pe baie de abur sau la microunde (verificata din 15 in 15 secunde) si o turnam din loc in loc peste glazura.
Cu ajutorul unei scobitori vom intinde ciocolata alba in forme circulare prin glazura de ciocolata neagra pentru a crea acel efect, frumos, irizat.
Modul de preparare nu este deloc dificil, dimpotriva, cremele se fac toate la fel, cat si glazura. Singurul inconvenient este timpul de asteptare pana se racesc cremele ca sa putem asambla tortul. Dar merita incercat, este cel mai bun tort de ciocolata pe care l-am mancat pana acum. Cu mana pe inima!
Pofta buna!
1
Blatul se coace intr-o forma de tort cu inel detasabil de 24 cm diametru.
2
Se vor coace obligatoriu doua blaturi deoarece este foarte moale si va fi imposibil de taiat!
3
Daca ganachul negru se intareste prea tare dupa mixare se mai poate adauga putina frisca batuta in el sau se poate lasa la temperatura camerei pana se va inmuia.
4
Cand taiem tortul, neaparat vom introduce lama cutitului in apa fierbinte pentru cateva secunde, altfel tortul nu se va taia perfect, crema se va lipi de lama cutitului iar blatul va parea sfaramicios!