Acest tort a fost facut la comanda, unui baietel dragalas de 3 anisori. Am avut mana libera sa fac ce cred eu si am ales sa fac un tort cu aroma de portocala si doua feluri de ciocolata, ciocolata fiind in general pe placul copiilor. Fiind zi de sarbatoare toata lumea are voie putina ciocolata. Tortul a cantarit 3 kg si a avut cate putin din toate iar sarbatoritul si parintii au fost multumiti.
Va spun si voua ce am folosit, poate va incumetati sa faci si voi celor dragi un tort dragalas si vesel.
Blat: mixam spuma albusurile cu un varf de sare apoi adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Adaugam pe rand, mixand dupa fiecare: galbenusurile, uleiul, laptele si coaja de portocale. La final incorporam cu grija sa nu se lase spuma, faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.
Luam 3 forme rotunde de 10-15 cm, le ungem cu unt si le umplem pe jumatate, apoi turnam restul intr-o tava (24/36 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 30 min. (mai intai coacem tava mare apoi cele 3 forme mici).
Cand sunt gata lasam la racit. Trebuie sa stea cateva ore inainte de a le taia.
Crema 1: amestecam frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem pe foc pana da in clocot. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata.
Crema 2: procedam exact ca mai sus doar ca punem ciocolata alba.
Dupa ce s-au racit putin dam cele doua creme la frigider 2-3 ore.
Dupa cele 3 ore in care s-a racit blatul si cremele s-au intarit, trecem la asamblare:
- mai intai mixam pe rand cele doua creme pana devin fine si spumoase
- pregatim siropul amestecand intr-un bol toate ingredientele
- cele trei forme mici le taiem in doua, le insiropam si le ungem asa: doua cu crema de ciocolata neagra si una cu ciocolata alba
- taiam blatul mare in 3 (sa nu imi ziceti iar unii din voi ca nu se poate :), se poate, cu un cutit cu lama lunga si taioasa)
- asezam pe un platou prima foaie, o insiropam si o ungem cu crema de ciocolata
- peste crema de ciocolata asezam cea de a doua foaie pe care la fel o insiropam si o ungem cu crema alba
- peste crema alba asezam a treia foaie pe care o insiropam de asemenea
- dam blaturile la frigider 1-2 ore
Daca vreti sa ornati cu forme de ciocolata, topiti ciocolata pe baie de aburi si turnati in forme apoi dati la frigider pana se intareste ciocolata.
Mixam frisca pana obtinem consistenta dorita. Nu trebuie sa fie super tare pt ca se intinde mai greu asa.
Ornam tortul deasupra si de jur imprejur cu un strat generos de frisca. Ungem si cele 3 forme mici cu frisca si le asezam in mijlocul blatului.
Mai departe am ornat cu jeleuri de fructe si cu ciocolata.
Pt scris si floricele de frisca am pus 2-3 picaturi de colorant alimentar albastru.
Dupa ce am terminat de ornat, dam tortul la frigider pana a doua zi.
1
Puteti picura si suc de fructe natural daca vreti sa faceti ceva cu roz.
2
Cand taiati tortul treceti cutitul prin apa calda inainte.