An Nou fericit tuturor!
Blat:
Sirop:
Crema:
Glazura:
Decor:
Prepararea blatului:
-separam albusurile de galbenusuri; batem albusurile spuma cu 100 gr zahar;
-frecam galbenusurile cu 100 gr. zahar, adaugam uleiul, apoi apa minerala;
-stingem praful de copt in cativa stropi de zeama de lamaie, apoi il adaugam peste galbenusurile frecate, tot acum adaugam si colorant alimentar daca dorim ca blatul sa aiba alta nuanta decat cea clasica;
-adaugam alternativ cate o lingura de faina si una de spuma de albusuri . Amestecam cu mixerul la viteza cea mai mica pana incorporam toate cantitatile;
-ungem tava cu putin ulei, o tapetam cu faina. Adaugam amestecul obtinut in tava si coacem la temperatura moderata pana trece testul cu scobitoarea (cam 40 min., 165 grade)
A doua zi taiem blatul in 2 (foi).
Pentru crema punem putina frisca intr-o craticioara la foc mic, adaugam ciocolata alba si amestecam pana se dizolva ciocolata. Lasam sa se racoreasca apoi dam craticioara cu acest amestec la rece pentru cel putin 1 ora.
Dupa scurgerea acestui timp mixam crema la viteza mare a mixerului, adaugam si restul de frisca si cand obtinem consistenta dorita putem umple tortul cu crema, nu inainte insa de a insiropa foile obtinute prin impartirea blatului in 2.
Din crema obtinuta am pastrat o parte si pentru decorat.
Glazura o obtinem prin acelasi procedeu, topind ciocolata amaruie in 50 ml frisca lichida la foc mic. Asa fierbinte o intindem pe toata suprafata tortului.
Decoram cu coaja de portocala confiata (vezi aici reteta: http://www.bucataras.ro/retete/coaja-de-portocala-confiata-55386.html ) + crema ramasa.
Lasam tortul cateva ore pentru a se intari glazura si servim.
Pofta buna!
1
Coacem blatul cu o zi inainte de a-l umple, pentru a-l taia cu usurinta in doua