Voi descrie pas cu pas , cum se prepara si asambleaza torta in forma de pian. A fost dificil, pana am gandit, masurat, si taiat blatul pentru clavele pianului, dar in rest ...E o ideie foarte simpla si usor de realizat.
Preparea blatului:
Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul pana se vor topi zaharul. Ciocolata se topeste cu laptele in microunde la o temperatura mica -30 secunde , se amesteca foarte bine , pana se topeste ciocolata si se adauga la galbenusuri. Se mixeaza totul impreuna.
Intr-un vas aparte, se mixeaza bine albusurile, pana se maresc in volum de 3 ori , timp de 10 minute. Se adauga , treptat, faina cernuta si se amesteca cu grija de jos in sus . Cu mare atentie se adauga albusurile la masa din galbenusuri, se amesteca pana obtinem un aluat cu o consistenta pufoasa.
Se tapeteaza o forma patrata cu partea de 24-26 cm cu unt, la fundul careia, se aranjeaza o foaie de hartie de pergament , unsa cu unt. Peretii se tapeteaza cu putina faina . Tot aluatul se toarna cu mare grija in forma si se coace in cuptorul preincalzit la 200C , timp de 40 minute. Dupa coacere, inaltimea blatului este cca de 4-4.5 cm. Pentru acest tort eu am copt 2 blaturi, adica am dublat ingredientele.
Dupa ce s-a racit in forma de coacere blatul , se scoate si se pune la congelator. Se procedeaza asa, ca pe urma sa fie mai usor de impartit in blaturi mai subtiri. Blatul patrat se imparte in 2 jumatati , ca sa putem asambla corpul pianului, si pe urma, fiecare jumatate se taie de lungul ei in 2 parti. Se primesc 4 jumatati de blaturi pentru ungerea cu crema si formarea tortului. Dar nu este deajuns, avem nevoie de 5-6 blaturi, ca sa formam o torta mai inalta. Al 2- lea blat dupa coacere , se raceste, se taie in 2 jumatati si o jumatate se imparte in 2 parti egale. O parte se va unge cu crema si folosita ,ca baza pentru claviatura pianului. A 2-a parte , se va imparti in parti egale de 1.5 cm si forma 9 clape. Ne va ramane o jumatate de pandispan , care nu se va folosi la acest tort.
Prepararea cremei :
Laptele condensat se mixeaza cu untul caldut si putina vanilina. In acest caz , nu am pus crema la rece, deoarece am avut nevoie sa fie blaturile unse cu putina crema , adica cu un strat subtire de crema.
Siropul se prepara in urmatorul fel: Separat intr-un vas se toarna apa calduta si dulceata de zmeura sau alta dulceata , proportia 2:1 . Se adauga putin suc de lamaie si putin alcool. Cu siropul obtinut se unge fiecare blat, dupa aceeia se unge cu un strat subtire de crema si se presara cu nuci pisate mare.
Tortul format se unge cu glazura de ciocolata neagra. Eu am folosit ciocolata neagra la tort si la gust e foarte bun, dar daca doriti sa faceti poze, va sfatui sa folositi ciocolata de lapte, deoarece are o culoare mai deschisa , un maron mai bland, si pozele vor fi mai reusite. Nici o reteta nu a avut atatea poze facute de mine, cate poze am facut la aceasta torta si am ramas nemultumita. Dar a fost un imbold foarte mare , pentru alt pas, serios , pe care l-am facut. O sa aflati de curand.
Clapele de la pian se ung intr-o parte cu glazura si se lasa sa se usuce bine. Dupa aceia se aranjeaza pe un blat din pandispan de ciocolata , fara ca sa fie unse cu ceva si se lipsc intre ele. Se decoreaza cu o floare de trandafir pus pe claviatura sau pe corpul pianului.