Asta a fost primul meu Croquembouche si de muuult mi-am dorit sa fac unul asa ca in sfarsit i-a venit timpul! Nu e foarte greu de facut insa mi-a dat putina bataie de cap. E tortul specific nuntilor din Franta si mie sincer mi-a picat fata cand am vazut o poza cu el pe google:))
Pentru con: carton ciocan, scotchm hartie de copt Pentru gogosele:
Pentru crema:
Pentru caramel:
Mai intai facem un con din carton de orice inaltime vrem sa facem Croquembouche-ul. Eu l-am facut inalt de 30 de cm. Lipim marginile cu scotch astfel incat sa se tina cartonul. Invelim apoi conul in hartie de copt.
Gogoselele: Incalzim laptele cu zaharul, apa rece si untul la foc mic pana se topeste untul. Cand incepe sa scoata bulbuci o luam de pe foc si turnam toata faina cernuta impreuna cu sarea. Amestecam viguros pana se formeaza un aluat moare si faina e incorporata si apoi punem inapoi pe foc amestecand aluatul aprox. un minut sau poate 2 pana cand aluatul nu se mai lipeste de vas. (pe fundul vasului trebuie sa se formeze un strat subtire de faina) Il lasam la racit COMPLET! intr-o farfurie.
Asa. Acum crema. Fierbem laptele cu vanilia si zaharul. Separat batem galbenusurile cu amidonul si cand incepe sa fiarba laptele luam de pe foc vasul, turnam peste galbenusuri astfel incat sa obtinem un amestec omogen si punem inapoi pe foc amestecand pana se ingroasa bine de tot. Strecuram crema ca sa nu aiba cocoloase si sa fie fina fina. O lasam la racit si punem folie de plastic direct peste crema ca sa nu se formeze crusta.
Dupa ce aluatul s-a racit il punem intr-un vas inalt si adaugam pe rand cate un ou batut. Atentie! NU adaugam oul urmator pana nu s-a incorporat primul. Trebuie sa obtine la sf un aluat gros insa care poate fi spritat. Incalzim cuptorul. Punem aluatul intr-un sprit si facem gogoselele de forma dorita pe o tava cu hartie de copt, eu le-am facut medii si au iesit 60. Aici secretul este temperatura de coacere. Se coc 10 minute la foc mare, apoi 30 la foc mic FARA! sa deschidem cuptorul. Se lasa apoi la racit in cuptor cu usa intredeschisa.
Dupa ce s-au racit si crema este si ea complet racita, facem o gaura in dosul fiecarei gogosele si o umplem cu crema.
Caramelul. Topim zaharul cu apa pe foc fara sa mestecam pana ajunge la o culoare maro . Cam vreo 15 min dureaza la foc mediul.
Asamblarea. Pe o farfurie punem hartie de copt si deasupra conul tapetat cu hartie. Aducem cu atentie vasul cu zaharul topit pe vasa langa gogosele ca sa avem totul la indemana. Luam o gogoasa, ii muiem fundul si marginile cu atentie in caramel, lasam sa se scurga excesul vreo 2 secunde si o lipim cu fata paralela cu farfuria (nu in sus) de con. Procedam asa cu fiecare gogoasa pana realizam conul pana aproape de varf insa sa ramana cam 5 cm din con ca sa-l putem scoate. Il lasam putin sa se raceasca complet caramelul de pe gogosele si cu ajutorul cuiva dezlipiti Croquembouche-ul de pe foaia de copt de pe farfurie, apoi tinand tortul ridicat cu grija scoateti conul de carton impingand de sus in jos . Dupa ce l-am scos ramane hartia de copt inauntru care se dezlipeste foarte usor, insa cu grija sa nu se darame totul!
Terminam croquembouche-ul cu inca catea gogosi cat sa acoperim varful.
Decor. Muiem o furculita in caramel si o rotim in jurul tortului formandu-se astfel mici fire de caramel. Asta-i partea cea mai amuzanta si o facem pana ne plictisim:)) numai sa arate bine tortul.
Atentie! tortul asta se face cat mai aproape de ora servirii si se decoreaza cu cateva minute inainte pentru ca firele de caramel nu rezista mai mult de 1 -2 ore in functie de temperatura camerei!
1
Daca se intareste caramelul il punem inapoi pe foc sa se lichefieze
2
Daca ne mai ramane caramel il punem din nou pe foc si turnam frisca lichida pana avem un sos de caramel delicios.